Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Rendbe teszik a sírokat az ünnepre

Hódmezővásárhely, Derekegyház, Székkutas - Mindenszentekre és halottak napjára már az előtte való napokban, hetekben készülnek a családok. Elzarándokolnak a temetőkbe, megtisztítják a sírokat, kitakarítják a környéküket, felkészítik a méltó emlékezésre. Derekegyházon, Székkutason és Vásárhelyen beszélgettünk az előkészületekről.
– Letakarítom a sírokat, mert sajnos több is van, a katolikusban és a református Dilinkában – mondta a készülődésről Nagy Józsefné Teréz a vásárhelyi katolikus sírkertben. – Eltávolítom a régi koszorúkat, mécseseket, a virágoknak előkészítem a vázát, mindenszentek és halottak napja előtt többször elmegyek a temetőkbe. – Az eső és a sár ellenére sokan érkeztek a nyughelyekhez tegnap.

– István öcsém sírját takarítom, de még több testvérem és a szüleim is itt nyugszanak, a temető más-más pontján – közölte a 75 éves Fülöp János, aki bosszankodott, mert a krizantémot és az árvácskákat megrágták az őzek. Utóbbit a napokban ültette szülei sírjára. – Közel lakom, majdnem mindennap kijövök elhunyt hozzátartozóimhoz, halottak napjakor virágot, mécsest, gyertyát hozok.

A Szegeden élő, de vásárhelyi származású Olasz Miklós és felesége, Éva szüleik sírját tették rendbe. – A környékét rendbe tesszük, a felületét lesöpörjük, de a feldíszítéssel várunk mindenszentekig, halottak napjáig, mert mindent ellopnak – közölték. – Munka közben emlékezünk, felelevenítünk kedves, meghitt történeteket. Otthon is gyújtunk gyertyát, és nemcsak ilyenkor, név- és születésnapkor is. Ekkor újra velünk vannak – mondta Éva.

– Tavaly, szinte napra pontosan 1 éve halt meg az élettársam, még csak 61 éves volt – jelentette ki Domján Péter. Még nagy és friss a fájdalom. – Árvácskát és krizantémot ültettem a sírra, halottak napján az egész családdal kijövünk, mécsest gyújtunk, emlékezünk.

Erős szél fújt, az eső is szemetelt. Talán ezért voltak szerdán még nagyon kevesen a székkutasi sírkertben. – Mi három temetőt látogatunk végig halottak napja előtt. A szüleink Orosházán az alvégiben és a szentetornyaiban nyugszanak. Itt, Székkutason a sógorunk sírjához jöttünk – mondta Ficsor Zoltán.

– Fiatalon, 36 évesen vesztettük el a húgom férjét egy szörnyű balesetben. Amíg jöttünk ide, a temetőbe, felidéztük az emlékét. Történeteket meséltünk róla, mindent, ami csak az eszünkbe jutott – fűzte hozzá a felesége, Ficsor Zoltánné. – A gyerekkorunk is szóba került, amikor még éltek a szüleink. Jó visszaemlékezni azokra az időkre. Nagyon hiányoznak! – folytatta a férfi.

A derekegyházi temetőben Varga Mihállyal találkoztunk, a Szentesen élő férfi szülei sírját tisztította. – Így, halottak napja előtt mindig megtisztítom a sírt. Kefével átsúrolom, így lejön a rárakódott por. Közben pedig gondolatban beszélgetek is velük. Édesapám 2002-ben, édesanyám 2006-ban hunyt el. Én nemcsak ilyentájt járok ide, minden szombaton jövök. Derekegyházon nőttem fel. Tudom, melyik sírban ki nyugszik. Szombatonként, ha jó az idő, sok ismerőssel futok itt össze. Beszélünk pár mondatot, azután megy mindenki a szerettei sírjához. Itt nincsenek indulatok, csak érzelmek és emlékezés. A sírhoz mindenszentek napján kijön majd az egész család.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a Kalmár-iskolát Vásárhelyen

Felújítják a Kalmár-iskolát Vásárhelyen
Ráfér a felújítás a vásárhelyi Kalmár Zsigmond iskolára, amely beázik. Tavasszal 20 milliót költenek a tetőre, de tervezik a nyílászárók cseréjét is. Tovább olvasom