Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Rendezett sírkertek várják az emlékező vásárhelyieket

Hódmezővásárhely - Mindenszentek és halottak napja az emlékezésé, aki teheti, ilyenkor kimegy a temetőbe, elhelyezi virágait az elhunyt családtagok, hozzátartozók, rokonok sírján. A sírkertek kitakarítva várják a látogatókat Vásárhelyen, a zarándoklat már a hét elején elkezdődött.
Már hetekkel ezelőtt elkezdődött a készülődés mindenszentekre, halottak napjára; takarították, csinosították a sírkerteket, hogy méltó körülmények között fogadhassák a látogatókat, az emlékezőket. A történelmi egyházakkal karöltve az önkormányzat is részt vett ebben a munkában – tudtuk meg Lázár János polgármestertől. Ezt egy hónappal ezelőtt ajánlották fel, és ahol igényelték, ott segítettek, több tízmillió forintot áldozva erre. Mostanra mindenütt rendezetté, kulturálttá váltak a viszonyok, igaz, akadt olyan temető, ahol szinte „dzsungelirtás" várt a munkásokra. A katolikusban közel harmincan dolgoztak, és 400 köbméternyi kommunális hulladékot, szemetet szállítottak el, összesen nyolc sírkertben segített a város a fenntartó egyházaknak. A református Kincses temetőben felújították a ravatalozót.

Egymás után érkeznek a hozzátartozók a vásárhelyi katolikus temetőbe. Fotó: Tésik Attila

– Arra kérem a vásárhelyeiket és az ebből az alkalomból városunkba látogatókat – mondta Lázár –, hogy legyenek partnerek, segítsenek megóvni, megőrizni a kialakított rendet, tisztaságot.

Nyitva tartás

Vásárhelyen a katolikus Arany temető mától vasárnapig reggel 7 órától sötétedésig tart nyitva, viszont november 1-jén akkor zárják a kapukat, amikor már senki sem lesz a síroknál. Ezen a napon délután 3 órakor közös megemlékezést tartanak. A két reformátusban, a Kincsesben és a Dilinkában kötöttebb a rend, mától vasárnapig mindkét hely reggel 8-tól délután 5 óráig látogatható, elsején délután 2 és 3 órakor közös megemlékezés lesz a ravatalozónál. Ez a három legnagyobb sírkert a városban.

A kérés már időszerű, hiszen vannak akik – a zsúfoltságot elkerülendő – mindenszentek és halottak napja előtt zarándokolnak el hozzátartozóik sírjához. Már tegnap is érkeztek emlékezők, a katolikus temetőnél rendőrök segítették az eligazodást, hogy hol állhatnak meg az autósok. Az eddigi gyakorlat szerint november elsején valószínűleg már nem lehet behajtani autóval a temetőbe; de Vásárhelyen a legtöbben a hagyományos „helyi" közlekedési eszközt, a kerékpárt részesítik előnyben ilyenkor is.

A katolikus sírkertnél található – van üzletük az Erzsébet-kórházzal szemben és Mindszenten is – Borostyán Temetkezési Szolgálat és Virágüzlet tulajdonosa, Beder Ferenc elmondta, már múlt hét péntekétől érezhetően megnőtt a forgalmuk, keresik a sírokra kiültethető évelő növények palántáit, de a vágott virágokat is. A nagy fejű krizantém szálja 200-tól 250 forintig terjed, koszorút pedig 450-től 4000 forintig árulnak. Hagyományosan elsején és másodikán a legnagyobb a forgalom, de a legtöbben mindenszentek délutánján, estéjén vásárolnak virágot, koszorút, mécsest.

Szentes, csongrád, Makó

A szentesi Szeder temető a hét minden napján reggel 6 órától este 9-ig tart nyitva. Az alsó református és a középtemetőt, valamint a hékédit reggel 6 és este 8 óra között kereshetik fel a hozzátartozók. A katolikus Kálvária sírkertet és a bánomháti temetőt csütörtökön és pénteken reggel 8 órakor nyitják ki, és akkor zárják be, ha már nem lesznek látogatók. A csongrádi köztemető reggel héttől sötétedésig lesz nyitva a négynapos ünnepi hétvége idején. A városgondnokság tájékoztatása szerint ez idő alatt a temető gondnoka fogja segíteni azoknak az idős vagy mozgássérült látogatóknak a bejutását, akik csak gépkocsival tudják megközelíteni elhunyt szeretteik síremlékét. A makói temetők egyházi fenntartásúak: református kettő, római katolikus és görög katolikus egy-egy van. Valamennyi a hétköznapokon megszokott rendnek megfelelően, azaz reggel héttől este hatig-hétig lesz nyitva, de a kapu zárásával egyébként is megvárják az utolsó távozót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasszal jönnek a munkások Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Nyertes pályázatnak köszönhetően felújítják a vásárhelyi Munkácsy Mihály utca 2.… Tovább olvasom