Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Rendhagyó kiállítás nyílik ma a vásárhelyi Emlékpontban - Lenin-arcok Darth Maultól a lazáig

Ma 18 órakor nyílik és február végéig látogatható a vásárhelyi Emlékpontban a Lenin mánia című kiállítás, amely Lenint, a köréje fonódó kultuszt és azt a korszakot is rendhagyó módon mutatja be.
Ma 18 órakor nyílik és február végéig látogatható a vásárhelyi Emlékpontban a Lenin mánia című kiállítás, amely Lenint, a köréje fonódó kultuszt és azt a korszakot is rendhagyó módon mutatja be. Olyan „nyelvezettel", például humorral, hogy a fiatalok is megértsék, hogy kedvük legyen megnézni a tárlatot – mondta a tegnapi sajtónyilvános bejáráson Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke. A Kogart és az Emlékpont közös rendezése a kiállítás.

– A Lenin-szobrok folyamatosan alakultak ki – közölte az alkotó, Udvardy Csaba sebészorvos –, először az otthon lévőket alakítottam át, majd jött a többi. Ezeken keresztül akartam elmondani gyerekkori érzéseimet, az akkori emlékeket kifejezni, úgy, hogy a mai fiatalok számára érthető, felfogható legyen. Nem jó, ha hamar elfelejtjük a közelmúltat – fogalmazott. Azt is elárulta: a család, főleg a felesége már kiakadt a Lenin-szobroktól, mert teljesen elfoglalták a nappalit. – Most biztosan azért szurkolnak, hogy sikeres legyen a kiállítás, mert akkor csak soká kerülhetnek újra haza a szobrok – mondta tréfálkozva.
 
Rendhagyó kiállítás nyílik ma a vásárhelyi Emlékpontban - Lenin-arcok Darth Maultól a lazáig. Fotó: Imre Péter (Galéria)

A tárlaton nemcsak Udvardy Csaba alkotásai, átalakításai, parafrázisai – Darth Maultól az ideológiai fürdő utánérzésen és a kalitkába zárton át a laza, zsebre dugott kezűig – láthatók, a Nemzeti Galériából 3 korabeli nagy alakú festmény és 1 bronzszobor kapott még helyet, valamint zászlók, jelvények tekinthetők meg. Bemutatják a vásárhelyi ülő Lenin-szobor – ennek másolata látható az Emlékpont homlokzatán – elkészítésének és avatásának történetét.

Fertőszögi Péter szólt még arról, miként jött létre a tárlat, és arról, hogy a helyszínt akkor választották ki, mikor az Emlékpont Galériájában sétáltak, nézelődtek, és azt Elek András javasolta.
– Reményeink szerint a kiállítás sikeres lesz, és Hódmezővásárhely után, még több magyar városba például Budapestre és Szegedre, sőt, akár külföldre is eljuthat – mondta a művészettörténész. Azt is megemlítette, készült egy 50 oldalas katalógus, a kiállítás vezető kurátorának, Szűcs Györgynek a korszakot, a Lenin-kultuszt – mely hozzátartozik történelmünkhöz – bemutató írásával.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopás és kifosztás miatt vettek őrizetbe egy 22 éves férfit Hódmezővásárhelyen

Lopás és kifosztás miatt vettek őrizetbe egy 22 éves férfit Hódmezővásárhelyen
Egy családi házból láncfűrészt, személyes iratokat, bankkártyát és készpénzt, a belvárosban két kerékpárt lopott, valamint egy idős asszony táskáját is elvette egy helybeli férfi Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom