Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Római isten Vásárhely főterén

Idén százéves a vásárhelyi Kossuth téren álló egykori Nagytakarék székháza, melyben ma a Kereskedelmi és Hitel Bank helyi fiókja működik. Az impozáns épület Müller Miksa tervei alapján készült, kupolájának tetejéről a római isten, Merkúr tekint le a város főterére.
Idén százéves a vásárhelyi Kossuth téren álló egykori Nagytakarék székháza, melyben ma a Kereskedelmi és Hitel Bank helyi fiókja működik. Az impozáns épület Müller Miksa tervei alapján készült, kupolájának tetejéről a római isten, Merkúr tekint le a város főterére. A Szent István téren magasodó zsinagóga ugyancsak száz esztendeje nyerte el mai formáját.

Aki végigsétál Hódmezővásárhely főterén, úgy érezheti, hogy visszarepült a dualizmus korába. Az érzést a Kossuth tér boldog békeidőket idéző patinás épületei, macskaköves járdái, öntöttvas kandeláberei váltják ki. A tér egyik meghatározó építménye az 1869-ben alapított Hódmezővásárhelyi Takarékpénztár székháza, mely 1907-ben készült el, így idén százesztendős.

Kossuth téri kitekintő

Vásárhely főterének egyik legrégebbi épülete a most belső felújítás alatt álló városháza. Alapkövét 1892. április 12-én tették le, ünnepélyes átadását 1894-ben tartották. Kossuth Lajos szobrát 1903-ban leplezték le. A Fekete Sas pedig 1905 karácsonyán nyitotta meg kapuit vendégei előtt.

– Az egykori pénzintézet a századforduló után határozta el, hogy impozáns székházat emeltet a város főterén – halljuk Borus Gábor helytörténésztől. Az épület terveinek elkészítésével Müller Miksa szegedi építészmérnököt bízták meg, a kivitelezést a vásárhelyi Koncz Pál cége végezte. A takarék homlokzata, hatalmas ablakai és kapubejárata szecessziós. A bejárat felett látható női és férfi alak a takarékosságot és a mezőgazdaságot szimbolizálja, a méhkaptárok pedig a ház rendeltetésére utalnak. A lépcsőházban faragott vörösmárvány korlát, a berendezéseken igényes fafaragványok.

A székház különlegessége az óriási kupolán elhelyezett Merkúr-szobor. Elkészítését eredetileg Kisfaludy Stróbl Zsigmonddal közösen vállalta el Rubletzky Géza, akinek végül Balla József lett a segítőtársa. Balla azonban a mű elkészülte előtt elhunyt, így Rubletzky egyedül fejezte be a pásztorok, a kereskedelem, az utazás, a tolvajok és az ékesszólás római istenének szobrát. Tornyai János – látva a szárnyas botot, kalapot és sarut viselő ifjú férfi alakot – „sánta Merkúr"-nak titulálta, furcsa lábtartása miatt. A ház mindig is bankként funkcionált, jelenleg a Kereskedelmi és Hitel Bank helyi fiókja működik benne.

Száz éve nyerte el mai formáját a Szent István téren – akkor Kispiac tér – lévő zsinagóga. A templom 1852 és 1857 között Busch Miklós építette, átépítéséhez a Nagytakarékot is jegyző Müller Miksa tervei alapján láttak hozzá. A mór stíluselemekből is építkező eklektikus épületen szecessziós díszítések láthatók. A bejárat fölé színes rózsaablakot terveztek. A homlokzaton héber nyelvű szöveg olvasható: „Erősségem és oltalmam az Örökkévaló, benne bízom." A templom egyedi jellegét a két Dávid-csillaggal díszített kupolák adják. Az épületet 2004-ben teljesen felújítatta az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaérkeztek Vásárhelyre a spanyolországi zarándokok

Visszaérkezett spanyolországi zarándokútjáról az erdélyi Kárpát Egyesület négy tagja, akit… Tovább olvasom