Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Rövidebb tanácsot kapnak a kismamák

Heti két alkalomra csökkent az orvosi tanácsadás ideje a vásárhelyi anya- és gyermekvédőben. A napi két óra helyett kedden és csütörtökön délelőtt 9-től 11 óráig fogadja szakorvos a kismamákat. Mindettől költségcsökkenést vár a jelenlegi fenntartó, a kórház – miután az állam egy fillérrel sem finanszírozza a terhesgondozást. Viszont ezután mindenkit a saját védőnője fogad.
Hetente kétszer találkozhat a tanácsadóban szülész-nőgyógyásszal a kismama. Fotó: Tésik Attila
A mindennapi orvosi tanácsadás helyett már csak heti két alkalommal, kedden és csütörtökön találkozhatnak szülész-nőgyógyásszal a kismamák a vásárhelyi anya- és gyermekvédőben. A kétszer kétórás, vagyis a délelőtt 9 órától 11-ig tartó rendelésmódosítástól költségcsökkenést vár a jelenlegi fenntartó, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet. Már csak azért is, mert az orvosi terhesgondozást egy fillérrel sem finanszírozza az állam – tudtuk meg Kallai Árpádtól, a kórház főigazgatójától. Elmondta: ugyanakkor a heti ötszöri, védőben végzett munka miatt egy szakorvossal kevesebbre számíthattak a szülészeti-nőgyógyászati osztályon.

Nem csak az orvosok rendelési ideje változott meg a vásárhelyi védőben. A kismamákkal, valamint az anyukákkal és csemetéikkel ezután csak a lakhelyük szerinti körzeti védőnő foglalkozik. Almásiné Elek Veronika, vezető védőnő elmondta: eddig szinte minden alkalommal más-más védőnővel találkozott a kismama a tanácsadáson, most viszont mindig a sajátjával konzultálhat. Így sokkal meghittebb kapcsolat alakulhat ki a várandós és a védőnő között, s ezáltal az ellátás színvonala is javul – vélte Almásiné. Hozzátette: körzetenként heti két órában fogadják a kismamákat, ekkor végzik el az önálló védőnői vizsgálatokat. Emellett ugyancsak heti két órában zajlik a szintén önálló védőnői csecsemő-tanácsadás is.

– Mindenképpen jobb, hogy a kilenc hónap alatt csak egy védőnő foglalkozik velem – vélte egy vásárhelyi kismama, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét. – Az orvosi tanácsadás idejének csökkentése sem okoz különösebb gondot, legalábbis számomra, hiszen fogadott nőgyógyászom van, akihez rendszeresen járok. Szerintem manapság a legtöbb kismama saját orvoshoz jár – jegyezte meg az ötödik hónapban lévő leendő anyuka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ágyúalkatrésztől a Puliig

Fénykorában, a hetvenes-nyolcvanas években megyeszerte több ezer alkalmazottja volt a Hódgépnek. A… Tovább olvasom