Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Rummel József Rapcsákra hivatkozott

Rummel József – Hernádi Gyula vásárhelyi szocialista polgármesterjelölt kampányfőnöke – nem akar a múltjáról bővebben nyilatkozni, így nem mondja meg, bocsánatot kért-e már azoktól, akiket besúgott. Az egykori III/III-as és hírszerzőtiszt tegnap azt állította egy tévéműsorban, hogy Rapcsák András és a Fidesz is felkérte tanácsadónak. Lázár János szerint Rummel környékezte meg Rapcsákot.
Rummel József a Napkeltében
Tovább bonyolódik a vásárhelyi politikai botrány, amely akkor robbant ki, amikor nyilvánosságra került: Hernádi Gyula vásárhelyi szocialista polgármesterjelölt kampányfőnöke, Rummel József állambiztonsági tiszt volt a rendszerváltás előtt.

Rummel tegnap szűkszavúan vallott állambiztonsági múltjáról az m1 Napkelte című műsorában. A kampányfőnök lapunknak ismerte el először, hogy a rendszerváltás előtt a titkosszolgálatnál dolgozott III/III-as, III/II-es és III/I-es tisztként. Elmondta, hogy története huszonhat évvel ezelőtti keltezésű, s „nem egy szűk baráti kör tudta, hogy a titkosszolgálatnál dolgozott; nem tartotta titokban." A nyolcvanas évek elején pedagógusként kezdett dolgozni. Rummel szükségszerű lépésnek nevezte, hogy az ügyosztály embere lett. A kampányfőnök beszélt arról is, hogy nyolc éve a néhai Rapcsák András hozzá küldte kampánytanácsokért Lázár János jelenlegi polgármestert. Elmondta, ismerték a múltját, tudták, mivel foglalkozott. Arról is szólt, hogy néhány hónapja a Fidesz megkereste, legyen a kampánytanácsadójuk.

Havasi sejtet, Rummel cáfol

– Az álhírterjesztéshez, a megtévesztéshez is érteni kellett egy III/III-as tisztnek, Rummel Józsefnek. Ezek a módszerek pedig visszaköszönnek a közelmúlt vásárhelyi eseményiben, a feleségveréses közvélemény-kutatásban vagy a szórólapok terjesztésében – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Havasi Katalin, a Fidesz helyi elnöke. Rummel József ezzel kapcsolatban azt mondta érdeklődésünkre, hogy semmi köze ahhoz, amikről Havasi Katalin beszélt.

Lázár János Rummel József tévés nyilatkozatára reagálva lapunknak elmondta: Rummel környékezte meg Rapcsák Andrást, s próbált az akkori kereszténydemokrata vezető közelébe férkőzni, ám Rapcsák ismerte a múltját, így eltávolította a környezetéből. A vásárhelyi polgármester ugyanakkor azt is közölte, hogy ő nem találkozott Rummellel. „Rapcsák András elmondta nekem, hogy mivel foglalkozott korábban Rummel." Lázár nevetséges kijelentésnek tartotta azt, hogy néhány hónappal ezelőtt a vásárhelyi Fidesz felkérte volna kampánytanácsadónak Rummelt. Havasi Katalin, a párt városi szervezetének elnöke is ezt erősítette meg.

Rummel József pénteken azt ígérte kollégánknak, hogy nyilatkozik az ügyben lapunknak. Szerettünk volna többet megtudni a múltjáról, miért lett titkosszolga, kiről adott jelentést, bocsánatot kért-e már azoktól, akiket besúgott, ám a kampányfőnök tegnap annyit közölt, hogy a múltjáról már nyilatkozott lapunknak, mást nem kíván mondani. A tévében mondottakat megerősítette. Elmondta: Rapcsák András felkérte tanácsadónak, többször is találkozott vele, mint ahogy Lázár Jánossal is.

A néhai polgármester autóját és Lázárt is gyakran látták, láthatták a szomszédai a lakása előtt – jegyezte meg. Azt nem árulta el, miben volt a néhai városvezető segítségére. Rummel amellett is kitartott, hogy a közelmúltban a Fidesz felkérte tanácsadónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyitott a vásárhelyi főposta

Többen még az Alföldi Galériában akarták elintézni tegnap reggel postai ügyeiket Vásárhelyen. Pedig… Tovább olvasom