Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Saját élet- és várostörténetet ad ki az időjós Sanyi bácsi

Hódmezővásárhely - Hetvenévnyi élettörténetét jelenteti meg a vásárhelyi Szabó Sándor, akit olvasóink időjósként ismernek. A könyv nemcsak a bácsi életét, de Vásárhely hét évtizedének történetét is ábrázolja a kisember szemszögéből. A kötetre – ahogy Vörösmarty és Petőfi korában – már gyűjtik az előfizetőket.
Manapság szokatlan módon előfizetőket gyűjtenek Vásárhelyen a 76 éves „tökmagos" Szabó Sándor „...aki elszámol" című önéletrajzi könyvére. A lapunk olvasói előtt is ismert időjósnak azonban nem 5000 oldalnyi időjárás-jelentése lát nyomdafestéket, hanem saját és a város hetven évét is bemutató élettörténete.

Sanyi bácsi még 1998-ban fogott neki, hogy megörökítse saját emlékeit Bajor Nagy Ernő biztatására, és sokévi szorgalmas munka végén elégedetten tette le a tollát. Művében a saját élettörténetén át elevenedik meg a város, s az ott élők múltja. A könyv egyetlen példányban 2000 óta már létezik: Sanyi bácsi 68. születésnapjára ugyanis munkáját kinyomtatva, díszkötésben kapta meg családjától.

– Emlékeim visszanyúlnak iskolás, azaz 4-5 esztendős koromra is, majd hét évtizedet idéztem fel. Büszke vagyok, hogy megírtam, s ahogy a szerkesztés után újra elolvastam, teljes egészében újra átéltem egész eddigi életemet! – mondta Sanyi bácsi, aki tavaly agyvérzésen esett át, s azóta lábadozik.

Szabó Sanyi bácsi a leendő könyv eddigi egyetlen példányával. Hetvenöten már jelentkeztek: el akarják olvasni. Fotó: Tésik Attila
Szabó Sanyi bácsi a leendő könyv eddigi egyetlen példányával. Hetvenöten már jelentkeztek: el akarják olvasni.
Fotó: Tésik Attila

A kötet, melyet majd Szent György-napkor mutatnak be a városi könyvtárban, nemcsak az 1940-es éveket, az 50-es évek paraszti sorsát, nehézségeit, a nincstelenséget, az erőszakos kollektivizálás gyötrelmeit mutatja be, de a mindennapokhoz szervesen hozzátartozó, a párkereséssel, a földhöz jutással, a beszolgáltatással és a feketevágásokkal kapcsolatos történeteket is feleleveníti – sok-sok humorral.

A Herczeg Mihály, nyugalmazott helytörténész, Máyer Jenő könyvkiadó és Földesi Ferenc nyugalmazott gimnáziumigazgató által lektorált munka már nyomdában van, s eddig 75 előfizetőt gyűjtöttek rá. A kötet iránt érdeklődők a megjelenés előtt a városi könyvtárban és a Gazdasági Egyesületnél jelentkezhetnek.

Vörösmarty és Puskin is gyűjtött

Régebben nem volt szokatlan – főként a 19. század első felében, s a korábbi évszázadokban –, hogy előfizetőket gyűjtöttek, sokszor a szerzők saját vagy mások munkáinak kiadására. Így járt el Kazinczy, Vörösmarty, Petőfi és Puskin is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interneten követik a naplót

Hódmezővásárhely - Jövő hónaptól az egész iskolára kiterjeszthetik a kísérleti jelleggel már működő… Tovább olvasom