Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Sok gyógyszer kerül vissza a patikákba

Évente 250 tonna gyógyszert dobtunk ki az elmúlt időszakban – a környezetkímélő szabályozás óta viszont a betegek visszaviszik a patikákba a be nem szedett tablettákat.
A patikákban visszaveszik. Fotó: Tésik Attila
Egyes felmérések szerint Magyarországon a beteg-orvos találkozások 75 százaléka végződik receptírással, a kiváltott gyógyszereknek legalább egyötödét azonban nem szedik be a betegek. Évente közel 250 tonna gyógyszer került eddig a háztartási szemétbe, ám a néhány hónapja hozott törvény kötelezettséget ró a patikákra: át kell venniük a lejárt szavatosságú pirulákat. A veszélyes hulladék a gyógyszertárakban gyűjtőládába kerül, majd a forgalmazó tovább szállítja – a megye valamennyi patikájára érvényes ez.

Csongrádon a központi gyógyszertár vezetője, Páhánné Fantoly Judit elmondta, tapasztalata szerint a betegek a törvény megjelenése óta még nagyobb számban hozzák vissza az el nem fogyasztott tablettákat. A patikában korábban is átvették ezeket a szereket, de az önkormányzat is gyűjti a veszélyes hulladékot. Szentesen Bugyi András, a Kossuth téri gyógyszertár vezetője arról számolt be, hogy a jogszabály megjelenésekor érezhető volt a fellendülés a veszélyes hulladék környezetkímélő kezelésében, mert a betegek közül nagyon sokan hozták el a kis csomagokat. Azóta viszont valamelyest kiürültek a házi patikák.

Hódmezővásárhelyen a patikusok úgy látják, hogy a betegek igen tájékozottak ebben a kérdésben, pontosan követik, mely készítmény fogyasztható és melyek értek meg a visszavitelre. Bereczki Veronika, a központi gyógyszertár vezetője örvendetesnek tartja, hogy a páciensek élnek a törvény adta lehetőséggel, és nemcsak a saját egészségüket, de a környezeti szempontokat is szem előtt tartják. A makói Kígyó gyógyszertárban nem egy gyűjtőláda telt már meg a feleslegessé vált tablettákkal és kanalas orvosságokkal. Fejes Lajosné, a patika vezetője elmondta, hogy az előtérben elhelyezett dobozba az emberek szorgalmasan hordják kis tasakokban a veszélyes hulladékot, amelyet a szegedi gyógyszerforgalmazó rendszeresen elszállít.


Száz csere volt

A szegedi Phoenix Pharma Rt. gyűjti össze a megye valamennyi patikájából a hulladékot, s szállítja a tovább a fővárosi megsemmisítőbe. A szabványméretű 70 literes edényeket az elmúlt három hónapban százszor cserélték - tudtuk meg dr. Kiss Ildikótól. A cég üzemvezetője azt is elmondta, hogy ez az adat az országos mutatók felett áll, ami azt jelenti, hogy a Csongrád megyeiek környezettudtatos magatartást tanúsítanak a gyógyszerkezelésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábornoki randevú Hódmezővásárhelyen

A nemzetközi terrorizmus elleni harcról és a hivatásos katonaság bevezetésének tapasztalatairól is… Tovább olvasom