Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Sólyom Erzsébet olykor hajnalig beszélget a férjével

Elsősorban a családokkal, gyermekekkel kapcsolatos ügyekben vállal nyilvános szereplést Sólyom Erzsébet, aki elkísérte férjét az országjáró körútra. A köztársasági elnök felesége Hódmezővásárhelyen lapunknak elmondta, férje megválasztását követően másfél évig mit sem változott otthoni életük rendje.
Sólyom Erzsébet a vásárhelyi Kozmutza Flóra-iskolában. A magyartanár nem távolodott el a gyerekektől. Fotó: Tésik Attila
Elsősorban a családokkal, gyermekekkel kapcsolatos ügyekben vállal nyilvános szereplést Sólyom Erzsébet, aki elkísérte férjét az országjáró körútra. A köztársasági elnök felesége Hódmezővásárhelyen lapunknak elmondta, férje megválasztását követően másfél évig mit sem változott otthoni életük rendje. Nemrég költöztek be a rezidenciára, ahol Erzsébet asszony már segítséget kap a házimunkához. Így több időt tölthet férjével és kilenc unokájával.

– Eddig nem vettünk részt olyan rendezvényen, mint a most elkezdődött országjáró körút, ez az első – mondta lapunk kérdésére Sólyom Erzsébet, akivel szerdán, a Kozmutza Flóra-iskolában beszélgettünk. – Férjem elkötelezett környezetvédőként szeretné megismerni hazánk természeti kincseit, de mindenekelőtt az egyes hazai tájegységeken lakók életét, gondolkodásmódját. Segíteni szeretném őt ezen a körúton, és mindenhová elkísérem.

Azt mondta, az ilyen látogatások alkalmával mindig sokat kap; számára megrendítő élmény látni a sok szeretetet és gondoskodást, amivel a gyerekeket a gondozók körülveszik.

A köztársasági elnök feleségeként elsősorban a családok és a gyermekek ügyéért áll ki nyilvánosan, ezért az országjáró körút során családokhoz kötődő, gyermekneveléssel kapcsolatos intézményeket látogat meg.

– Sok család kerül aggasztóan nehéz helyzetbe, közülük is elsősorban a nagycsaládok. Pontosan tudom, hogy miről van szó, hiszen kilenc unokám van, akik mindennél többet jelentenek számomra. Most is, amikor látom a más körülmények között élő gyermekeket, ők jutnak eszembe. Amikor meglátogatnak, minden gondomat, bajomat elfelejtem. Gyakran együtt indulunk kirándulni, nagyon kedves időtöltésünk a természetjárás – mondta Erzsébet asszony.

Mint mondta, egészen a tavalyi év végéig, amíg át nem költöztek az elnöki rezidenciára, semmit sem változott otthoni életük rendje a korábbi évtizedekhez képest. Az, hogy férje gyakran van távol, nem jelentett újdonságot, hiszen tudósként és az Alkotmánybíróság elnökeként is sokat utazott. Mióta új otthonukban élnek, Erzsébet asszony már segítséget kap a házimunkához. Ennek elsősorban azért örül, mert így több időt tölthet az unokákkal. Még szokatlan számára a nyilvánosság, ami az utóbbi másfél évben körülveszi mindennapjaikat. Őszintén el is mondta: nem kedveli a közszereplést.

– Azt mondhatom, összességében nehezebb lett az életünk, persze, ez várható volt. Amikor hivatalos útra megy a férjem, nagyon hiányzik; ahová lehet, szívesen elkísérem. Egyébként mindent alaposan megbeszélünk, még az egyes napok eseményeit is megtárgyaljuk. Gyakran hajnalig beszélgetünk – mondta Sólyom Erzsébet.

Diákként ismerték meg egymást

Sólyom Erzsébet – leánykori nevén Nagy Erzsébet – Budapesten született, négygyermekes értelmiségi családban. 1963-ban érettségizett Pécsett, a művészeti gimnázium zenei tagozatán, majd Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom, valamint pszichológia szakán szerzett diplomát. 1966-ban kötött házasságot Sólyom Lászlóval, akivel diákkoruk óta ismerték egymást; mindketten a pécsi konzervatórium hallgatói voltak. Fiuk építészmérnök, négy gyermek apja, lányuk német–magyar szakot végzett, öt gyermeke van. Sólyom Erzsébet magyar nyelvet és irodalmat tanított, legutóbb a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissné Urgyán Mária az MSZP jelöltje

Kissné Urgyán Máriát indítja a Magyar Szocialista Párt a vásárhelyi 2. számú választókerületben az… Tovább olvasom