Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Spórolós tanév Mártélyon: 4 helyett 2 épületben tanul majd a 117 diák

Mártély - Balogh Jánosné polgármester visszaáll a katedrára a mártélyi iskolában, ahol szeptembertől 4 helyett 2 épületbe járnak a diákok, a készségtárgyakat pedig összevontan tanítják. Az önkormányzat 3 év után újra önállóan működteti az intézményt.
Spórolás, racionalizálás – erről döntött a minap a mártélyi képviselő-testület a falu iskolájának önálló működtetése érdekében. Megírtuk: 3 év után újra önkormányzati fenntartásba került az oktatási intézmény, mert Szegvár kivált a társulásból, és nem sikerült új partnert találnia a településnek.

Nehéz lesz a 2011–2012-es tanév Mártélyon. A szerző felvétele
Nehéz lesz a 2011–2012-es tanév Mártélyon.
A szerző felvétele

– A készségtárgyakat, az éneket, rajzot, technikát, testnevelést szeptembertől összevontan, vagyis az első-második, harmadik-negyedik, ötödik-hatodik, hetedik-nyolcadik osztályosok együtt tanulják. 10–15 fős osztályokról van szó, ezért a közös munka nem jelent gondot. Nem küldünk el pedagógust, többségük óraadó lesz. Az összevonással a 16 tanárnak átlagban 2 órával csökken a munkaideje, így valamivel a fizetésük is kevesebb lesz – magyarázta Balogh Jánosné. A polgármester azt mondta, többségük egyetértett a racionalizálással, de akad olyan, akivel még egyeztetnek.

Tanít a polgármester is

Szeptembertől nemcsak polgármesterként, hanem pedagógusként is dolgozik majd Balogh Jánosné. A falu vezetője úgy döntött: besegít a tanításba, pedagógusi bérét pedig felajánlja az oktatási intézmény javára. Nem lesz újdonság számára, hogy két fronton is helyt kell állnia, hiszen 16 évvel ezelőtt, amikor először polgármesternek választották, egy darabig párhuzamosan végezte mindkettőt – jegyezte meg a tanító, illetve nyelvszakos Balogh Jánosné.

Nem csak az osztályokat vonják össze: a 4-ből 2 épületben megszüntetik az oktatást. A 117 diák az új tanévben a faluházban és a központi épületben tanul. A racionalizálás miatt még az idén lecserélik a gázkazánt vegyes tüzelésűre. Az erdészet felajánlott tűzifát, a szülők meg vállalták az összegyűjtést – hallottuk Balogh Jánosnétól.

Az iskola önállóságához egyébként plusz 10 millió forint szükséges. Korábban ennyit kapott normatívaként a falu a Szegvárral közös fenntartásért. Tavaly 65 millió forintba került az intézmény működtetése, amelyhez az önkormányzat 18 milliót tett hozzá. A polgármester azt mondta, a bevételeiket tekintve az idei tanévben boldogulnak majd. Nem lehet még tudni, jövőre mire számíthatnak, miként alakul a központi költségvetés. A lényeg: augusztus 31-én tanévnyitó lesz Mártélyon – tette hozzá a polgármester.

Olvasóink írták

  • 2. Én2 2011. augusztus 28. 13:19
    „Jutka! szorítunk Nektek , légy ügyes, ne hagyd magad.”
  • 1. mivan? 2011. augusztus 27. 21:34
    „Nehéz lesz, de ne hátráljatok meg Mártélyiak!!!! Józanul csak ti tudtok gondolkozni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankönyvszállítás: Vásárhelyre még nem érkezett meg az állami normatíva

Hódmezővásárhely - Az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatos állami normatíva még nem érkezett meg a… Tovább olvasom