Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Sport, kultúra és életmód - ez a baranta

Hódmezővásárhely - Hagyománytiszteletre, fegyelemre és önállóságra nevel a Vásárhelyen is elsajátítható baranta, amely nemcsak az állóképességet javítja, de a lelki fejlődésben is jelentős szerepe van. Sport, kultúra és életmód egyszerre.
Még csak három hónapja kezdődtek el Vásárhelyen a baranta edzések, máris 32 fős létszámmal büszkélkedhet edzőjük, Bereczky Bence. A fiatal vízitúravezető és vízilabdázó egy nyári vízitúra alkalmával pillantott meg egy barantázó fiút, a sajátos sport pedig rögtön megragadta. Egész nyáron tanult a sráctól, hazajötte után pedig egy szegedi csapatnál képezte magát. Októberben saját csapatot alkotott, igaz, akkor még csak öten voltak.
- A legfiatalabb 8, a legidősebb csapattag 33 éves. Négy lány van jelenleg, a többiek fiúk- hadarja Bence, aki határozottan dirigálja embereit: sorakozó, futás körbe!

Táncolva harcolnak a baranta edzéseken - GALÉRIA

A srácok a HISZK Gregus Máté Tagintézmény tornatermében hetente több alkalommal is – mezítláb - technikai és játékos edzéseken, alaki kiképzésen vesznek részt, magyar népdalokat énekelnek, moldvai néptáncokat tanulnak, kézenállnak, párban küzdenek egymással és egymásért. Ugyanis az edzéseken jó csapatszellem honol, a nagyok a kicsiket segítik, védelmezik. Fegyelmet tanulnak, kitartást, így a lelki fejlődésben is nagy szerepe van ennek a sportnak- magyaráz a tréner, miközben a fiatalok halászfogóznak. Az egyórás alkalmakon egyelőre a botot használják, de később a szablyával és a fokossal is megbarátkoznak majd. Sok munka van még, hiszen kezdők, de nagyon lelkesek, és roppant élvezik a foglakozásokat. A szülők gyakran elárulják, hogy a kisebb gyerekek alig várják, hogy fölös energiáikat leköthessék végre itt.

Nagy Hanna 8 éves. Vízi Rómeóval harcol éppen, miközben a kezükben lévő botokat tanulmányozzák: hogyan is kell jól tartani? Hanna szeret ide járni, okát röviden fejti ki: mert jó. A 10 éves Rómeó is hasonlókat mond, hozzátéve a remek közösséget. A csapat karácsonykor egy kis bemutatót is tartott a szülőknek, és a születésnapokat, névnapokat sem felejtik el, magyar köszöntőket énekelnek egymásnak. Az edzéseken botjaikat sátor-szerűen fogják össze, és minden alkalommal a palóc himnusszal zárnak, ami a baranta himnusza is egyben. A csatakiálltás pedig soha nem marad el.

Táncolva harcolnak a baranta edzéseken - GALÉRIA

A baranta a magyarság népi testkultúrájára és katonai harci kiképzési formáira épülő fegyveres és pusztakezes harcművészeti irányzat, a történelmi magyar harci testkultúrából származó mozgások összegyűjtéséből létrehozott olyan tradicionális harcművészeti stílus, amely még nem nyerte el végleges formáját, hiszen folyamatosan kutatják a IX. és XIX. század közötti irányzatot. Alapvetően két nagy része van: a gyalogos és a lovas. A vásárhelyiek a gyalogosok közé tartoznak, e szakág a szegedi Vukics Ferenc újraalapító nevéhez fűzhető, Könczey Bence a lovas képességek rekonstruálását irányítja. Az előbbi volt is Vásárhelyen megnézni a barantásokat, és meglepődve tapasztalta, hogy többen vannak, mint Szegeden.

Olvasóink írták

 • 4. suhanc 2013. január 08. 08:51
  „gthomek!
  Azért hagyományos, mert a hagyományokon alapul, de attól még fejlődhet! Mondok példát, pl. a karate, vagy a Systema. A systema is még fejlődik, bár jóval idősebb, mint a baranta és hagyományokra épül. Egyébként a legidősebb harcművészet a judo, ami kb. 1930-as évektől létezik.
  dodeka!
  Az hogy botrány a kardforgatás badarság! Szerintem még nem voltál baranta edzésen, de ha testmozgásra vágysz egyszer próbáld ki! Ajánlom figyelmedbe a Zrínyi Miklós Baranta Egyesületet, ha Pesten jársz.

  //De nézzétek meg a Baranta Világkupa (2012) eredményeit. Sok más harcművészeti stílus képviselte magát és a barantások nagyon szépen szerepeltek még úgy is, hogy ők minden versenyszámban indultak!//”
 • 3. gthomek 2013. január 07. 18:08
  „Dodeka megvan a megoldás !!!

  Ez az un ortodox harcművészet (moderálva)”
 • 2. dodeka 2013. január 07. 14:36
  „Jól látod gthomek, a földharc meg ha jól láttam, akkor inkább az MMA-ból köszön vissza. A kardforgatásuk meg inkább vicc. Azért a tetmozgás JÓÓÓÓ.”
 • 1. gthomek 2013. január 07. 14:21
  „"olyan tradicionális harcművészeti stílus, amely még nem nyerte el végleges formáját, hiszen folyamatosan kutatják a IX. és XIX. század közötti irányzatot. Alapvetően két nagy része van: a gyalogos és a lovas"

  Ha valami tradicionális vagyis hagyományos akkor hogyan lehetséges hogy nem nyerte el végleges formáját. Nincs itt valami kis ellentmondás?
  UI:
  Mennyire hasonlít a nem tradicionális Kendo -ra ? ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menetjegy ellenőrzés a koncerten

A zene az kell. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a népszerű újévi hangverseny. Tovább olvasom