Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Szabad marad a taxi ára Vásárhelyen

Harmadszorra sem sikerült megegyezniük a vásárhelyi taxisoknak a viteldíjakban. Az önkormányzat támogatná a hatósági ár bevezetését, ez most már teljesen a személyfuvarozókon múlik. Január elsejével a város eltörölte a taxisok drosztdíját. A vásárhelyi taxisokat megosztja ez a kérdés.
Nincs semmi változás. Az eddigi tarifákért utazhatunk most is. Fotó: Tésik Attila
A napokban harmadik alkalommal egyeztet a hódmezővásárhelyi önkormányzat a taxisokkal: legyen-e hatósági díjszabás vagy sem. Még mindig nem született egyezség az ügyben.

– A tavalyi fórumon merült föl először, hogy hatósági árak szerint fuvarozzanak a taxisok. Akkor a jelenlévők egy része jónak gondolta az ötletet, de a többiek ellenezték. Ez a kettősség azóta is megvan, így nincs döntés – nyilatkozta Makó András, a polgármesteri hivatal lakosságszolgálati irodájának vezetője.

Az önkormányzat felvette a kapcsolatot az ügyben érintett hatóságokkal, valamint az érdekképviseleti szervekkel. A vásárhelyi közgyűlés még decemberben azt a határozatot hozta, hogy megszüntette a drosztdíjat.

A város részéről bevezethető a hatósági ár, de a végső döntés a taxisok kezében van. Vásárhelyen jelenleg harmincegy taxis vállalkozás működik. Ennél egy kicsivel több bérautó fut az utakon, mert akadnak olyanok, akik egyszerre két-három járművet is üzemeltetnek.

Különböző tarifák

Vásárhelyen most teljesen eltérő árakkal találkozhat az, aki taxival szeretne eljutni a város egyik pontjáról a másikra. Akad olyan személyfuvarozó, akinél nincs kiszállási díj, másoknál meg akár kétszáz forintról is indulhat az óra. A kilométerenként fizetendő összeg is teljesen eltérő. Valakinél ez 130-140 forint, másoknál egy kicsit kevesebb, vagy jóval több. A legelső egyeztető fórumon elhangzott, hogy a hatósági ár bevezetésénél 200-220 forint lenne a kiszállási díj, 200-250 az utaskilométer és 30 a várakozási díj. Még arról sem született döntés, hogy maximált vagy fix áras lenne a hatósági. Az első azt jelenti, hogy a legmagasabb értéket határozzák meg, de ebből lehet engedni. A fixtől viszont nem lehet eltérni.

A vásárhelyi taxisokat megosztja ez a kérdés. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan vélekednek a hatósági ár bevezetéséről. Mikulai József, a Kockás Taxi vezetője nem volt ott az utolsó egyeztető fórumon, így nem kívánt nyilatkozni lapunknak. A társasághoz tartozó taxisok túlnyomó többsége nem akar változást.

A magánzók között is találunk ellenzőt és pártolót is. Egy nevét eltitkoló taxis szerint ezt a kérdést helyben nem lehet megoldani. Úgy véli: teljes a káosz a vásárhelyi taxizásban. Nincsenek egységes árak, de nem is lehetne ilyent megszabni, mert ami jó az egyiknek, az rossz a másiknak.
– A jogszabály szerint az illetékes önkormányzat dönti el, legyen-e a településen hatósági ár a taxisoknál, vagy sem. Az országban többfelé próbálkoztak, illetve próbálkoznak hasonlóval, de eddig még sehol sem jártak sikerrel – tudtuk meg Bobkó Attilától, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési osztályának elnökétől.

A kamara képviselője maga is taxizik, így gyakorlatból is jól tudja, miért nem sikerült még megegyezni. Mivel mindenki más típusú és más évjáratú autóval taxizik, így szinte képtelenség olyan egységes árat szabni, ami nem okoz veszteséget egyetlen egy fuvarozónak sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társasház a vásárhelyi Észak utcában

Teljesült a vásárhelyi Észak utca 90–92. szám alatt lakók álma: június elejére ingyenesen… Tovább olvasom