Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Szálláshely lehet a tévéstúdióból

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi önkormányzat 96,2 millió forintot költött tavaly árvízi védekezésre, de ebből csak 39,5 milliót kapott vissza. A város 57 millió forintos újabb vis maior támogatást igényel az államtól. Erről, valamint az önkormányzati szálláshelyek bővítéséről döntöttek a képviselők a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen.
A Tiszán 2006 áprilisa és májusa között levonuló árhullám miatt jelentős árvízvédelmi munkálatokat kellett végrehajtania a vásárhelyi önkormányzatnak.

A város a közvetlen védekezésre összesen 60,7 milliót költött, a megrongált utak helyreállítására pedig 35,5 milliót. Emiatt az önkormányzat összesen 96,2 millió forintnyi vis maior támogatásra nyújtotta be igényét. Ebből viszont csak 39,5 milliót ítéltek meg jogosnak, s ennyit kapott vissza az önkormányzat. Ez 57 millióval kevesebb, mint a munkára fordított pénz.

A pályázatok elbírálása miatt több önkormányzat is reklamált, így a kormány lépni kényszerült, s egy rendelet értelmében újból beadhatják igényüket a vártnál jóval alacsonyabb összeget visszakapó települések. A vásárhelyi képviselő-testület egyhangúlag megszavazta az újabb vis maior támogatás igénylését.

Az önkormányzat szeretné az idegenforgalmi lehetőségeit szélesíteni. Ennek egyik elengedhetetlen feltétele a megfelelő számú szálláshely biztosítása. A városnak jelenleg két olyan épülete van, ahol el tudják helyezni a városba érkező vendégeket. Mindkét ház a mártélyi üdülőterületen áll, de ott évente problémát okoz az árvíz. Legutóbb is akkora kár keletkezett a két épületben, hogy a helyreállításuk jelentős költségekbe került. Ezen kívül az is a probléma, hogy tartós áradás esetén nem is lehet ezeket használni.

A testvérvárosi konferenciára és fesztiválra például olyan sok vendég érkezett Vásárhelyre, hogy az elszállásolásuk jelentős gondot okozott. Mivel a látogatók csak kis része fért el a két saját épületben, így a többségüket magánpanziókban, hotelekben helyezték el. Ennek költsége pedig elérte a 700 ezer forintot.

Ezért a legutóbbi közgyűlésen a képviselők arról döntöttek, hogy bővíteni kell az önkormányzati szálláshelyek számát. Felmérik a városi ingatlanokat, hogy melyek alkalmasak szálláshelynek. Szóba került az Ady Endre utcában álló épület is, amelyben jelenleg a városi televízió stúdiója működik, mivel a tévé hamarosan elköltözik onnan. Ezt is át lehetne alakítani szálláshelynek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogyasztóvédők több mint 20 milliós bírságot róttak ki

Csongrád megyében június közepe óta több mint húszmillió forint pénzbírságot szabtak ki a… Tovább olvasom