Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szaporodnak a falfirkák Vásárhelyen

Hiába festik le a falat, újra és újra megjelennek a falfirkák Vásárhelyen. Eddig még egyetlen firkáló ellen sem indítottak szabálysértési eljárást, mert még senkit sem értek tetten. A Mártélyra tervezett graffitistábor érdeklődés hiányában elmarad.
Elszaporodtak a falfirkák Vásárhely belvárosában, illetve a kertvárosi magas házas övezetben. A firkák nem graffitik. Alkotóik csupán jól olvasható, vagy éppen stilizált betűket hagynak maguk után, a házak általában kevésbé forgalmas oldalán. Az Andrássy utcai kirakatsor hátsó frontján bőségesen találhatók különféle betűjelzések, közülük a legtöbb a GHS rejtélyes betűhármasa. De a kusza vonalakból jutott még a kirakatok üvegfelületére is.

Elmarad a graffitistábor

A Mártélyra tervezett graffitistábor érdeklődés hiányában elmarad. A tábort Bányai Béla festőművész, a helyi szabadiskola vezetője szervezte. A graffitisek itt zavartalanul alkothattak volna. Igaz, a műfaj sajátossága, hogy az alkotások titokban, általában az éj leple alatt készülnek, s a graffitist a felfedezés veszélye okozta adrenalinszint-növekedés érzése is motiválja.

A firkálásokkal szemben tehetetlenek a társasházak. Volt példa arra, hogy még meg sem száradt a firkálásokat lefedő festék a ház oldalán, máris újabb girbegurba vonalak jelentek meg. A rejtve dolgozó szerző csupán a kéket, a zöldet és az ezüstfehéret használja. Egyes kertvárosi házak falán a harsányabb színek és a grafikusabb megoldások dominálnak.
Vásárhely középületeinek, kiemelt városképi jelentőségű házainak döntő többsége mentes a falfirkáktól.

A firkálókat „munka közben" kellene tetten érni ahhoz, hogy szabálysértési eljárást lehessen ellenük kezdeményezni, de a firkálásnak éppen az az egyik jellemzője, hogy titokban készül. A falak rendbetétele egyébként a firkált fal tulajdonosának a kötelessége.

A városházán sem tavaly, sem az idén nem indult még szabálysértési eljárás falfirkáló ellen – tudtuk meg a polgármesteri hivataltól.
– Nem tudom, hogyan lehetne ennek elejét venni, én az idén már másodjára meszeltem le a falamat. Akkor is ezt tenném, ha valaki Az utolsó vacsorát pingálná ide – mondta elkeseredetten a Kertvárosban egy földszinti lakásban élő idősebb férfi, aki azért nem szeretné nyomtatásba látni a nevét, nehogy ezután célzottan kapja a firkákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatosan javítják a vízvezeték-hálózatot Vásárhelyen

Folyamatosan javítják a vízvezeték-hálózatot Vásárhelyen, emiatt időszakos vízhiány van a város… Tovább olvasom