Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Száraz, meleg nyarat jósol idén Szabó Sándor

Hasonló időjárást vár erre az esztendőre a vásárhelyi Szabó Sándor, mint amilyen az 1983-as évben volt. A 75 esztendős férfi negyvenöt esztendeje vezeti naplóját, amelyben mindig feljegyzi a napi időjárás jellemzőit. Úgy gondolja, az egyes évek időjárási viszonyai periodikusan vissza-visszatérnek. Tavalyi előrejelzése 60-70 százalékban bevált. Az idei augusztus végéig szól.
Szabó Sándor: A hóvirágok huszonnégy éve is nyíltak már ilyenkor. Fotó: Tésik Attila
Negyvenöt éve vezeti naplóját a vásárhelyi Szabó Sándor. A 75 éves férfi minden este tollat ragadt, s megírja, mi történt vele aznap. A feljegyzéseket minden esetben a helyi időjárási megfigyeléseivel kezdi. Sanyi bácsi szerint az egyes évekre jellemző időjárások periodikusan vissza-visszatérnek. Úgy véli, az idei esztendő nagyvonalakban követni fogja a huszonnégy évvel ezelőttit. Ezek alapján száraz februárt, korai tavaszt és meleg nyarat jósol.

– Hogy miből indulok ki, ha előrejelzést akarok adni? Kiválasztom azt az évet, amely hasonló a jelenlegihez. 1983 januárja nagyon hasonlított az ideihez. Akkor olyan meleg volt, hogy január 12-én a sült tököt meglepték a méhecskék. Jómagam is kíváncsi vagyok, mennyire válnak be megfigyeléseim, előrejelzéseim. Ha nem minden úgy jön be, ahogy azt megjósolom, annak a mindenkori légköri viszonyok az okai – hárítja el a csalhatatlanság gyanúját magától.

– Csak a tavaszra és a nyárra koncentráltam, mert legfőképpen ez érdekli a termelőket és a nyaralókat – tette hozzá. Hogy az előző évekre készített előjelzései beigazolódtak, azt jól mutatja néhány adat: tavaly nyárra 39 kánikulai napot jósolt, ezzel szemben 47 olyan nap volt, amikor 30 foknál magasabbra kúszott a hőmérő higanyszála. Sőt: két héten át közel 40 fokot mértek. Sanyi bácsi szerint az idei nyár száraz és meleg lesz, sok esetben viharos lesz a szél.

Úgy véli, az 1983-as év időjárása illik majd erre az esztendőre. 1983. január 21-én jelentéktelen mennyiségű hó hullott, amely azonnal el is olvadt. Január 31-én nappal eső esett, éjjel óriási szél támadt. Február 6-án havazott, de az is elolvadt, a hőmérséklet plusz 8-10 fok volt, de február 15. és 23. között mínusz 7-12 fokra hűlt le a levegő, s akkor ezek voltak a tél leghidegebb napjai. Szabó Sándor szerint idén márciusban nagyon szeles idő várható, ugyanis huszonnégy éve tíz napig fújt viharos erejű szél. Kevés csapadék előfordulhat. A nyáriasan meleg idő április elején köszönt be sok széllel. A hónap második felében is megmarad a meleg, de azt majd sok csapadék kíséri. A májust két hétig 30 fok meleg, több napig fújó szél, kevés csapadék, és futó záporok jellemzik majd.

Júniusban 30-33 fok meleg is lesz, de június 17–21. között hidegre fordul az idő, aztán visszatér a 26-30 fok, kisebb nagyobb záporokkal. A július zivataros lesz – 1983. június 25-én jégeső esett –, a hőmérséklet viszont 30-37 fok között várható. Az augusztust, ahogy régen, úgy az idén is változó hőmérséklet, s 26-35 milliméternyi csapadék jellemzi majd.
Sanyi bácsi szerint az már jó eredménynek számít, ha jóslatai hatvan-hetven százalékban beigazolódnak. Tavalyi előrejelzései is ilyen arányban váltak be, bár néhányszor a természet túl is teljesítette azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramtermelés szemétből

Áramot fejleszt a vásárhelyi kommunális hulladéklerakóban felszabaduló metánból az A. S. A. Kft. A… Tovább olvasom