Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Száz éve, Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az elmúlt száz évben jóformán csak külcsínben változott meg a szeretet ünnepe. A békebeli kereskedők ugyanúgy gazdag kínálattal és akciókkal várták vásárlóikat, mint mai „leszármazottjaik". Karácsony közeledtével pedig fontos szerephez jutott a kultúra, illetve a jótékonykodás.
Aranykapu-vásár, műjégpálya, ünnepi dekorációjú kirakatok, mesés díszkivilágításban úszó főtér és házak – Hódmezővásárhelyen járunk, néhány nappal a szeretet ünnepe előtt. De vajon milyen volt a karácsony száz évvel ezelőtt? Forrgassuk vissza az idő kerekét.

Sürgős levél

Közbotrányt okozott Vásárhelyen december 26-án egy béres. A legény a Kossuth téren keresztül a posta irányába tartott, sokáig állt ott, nem tudta, hol kell feladni a kezében szorongatott levelet. Megkérdezte hát a templomból hazafelé igyekvőket, akik megmutatták neki a postaszekrény utca felőli nyílását. A férfi óvatosan becsúsztatta a levelet, majd lehajolt, és a réshez illesztette a száját. Sürgős! Sürgős! – kiáltotta aztán. Az emberek azt hitték, megőrült. A béreslegény még akkor sem hagyta abba a levél sürgetését, amikor a kiérkező rendőrök csendre intették. Végül bevitték a rendőrőrsre, ahol kioktatták a posta működéséről, ráadásul még meg is büntették.

1907. december elsejét írjuk. A meteorológusok fekete karácsonyt jósolnak, sok esővel. Az előrejelzések szerint a téli hideg csak valamikor január végén, február elején köszönt majd be. Aggódnak is a helyi gazdák, hiszen a viszonylag enyhe idő súlyos károkat tehet őszi vetéseikben. A kereskedők már a hónap elején megkezdik karácsonyi portékáik árusítását. Deutsch Zoltán Kálvin János téri kedésében például már most előjegyezhető a karácsonyi fenyő. A városi lapok hasábjain pedig feltűnik egy hirdetés. Tizenkét darabból álló üveg karácsonyfadísz-készletet ajánlanak kedvezményes áron, kartondobozkába csomagolva. Rendelés esetén jutalom jár, egy Riadó ébresztőóra az ajándék, éjjel világító számlappal, illetve egy jövő évi naptár.

Mikulás napján megható jelenetnek lehetünk tanúi Szilvássy József tanító Szent István utcai tantermében. Az egyik órát Koncz Pál építőmester felesége szakítja félbe, aki az iskola legszegényebb és egyben legjobb tanulóját tetőtől talpig új téli ruhába öltözteti. A kis Horváth Lajos könnyes szemmel mond köszönetet jótevőjének.

A városi intézmények is készülődnek az ünnepekre. A szeretetházban hamarosan karácsonyfa-ünnepélyt tartanak. Az ápoltak és a növendékgyerekek számára szép számmal érkeznek adományok. A takarékpénztár például ötven koronát küldött, Szél Sámuel egy nagy tál juhpaprikással vendégelte meg a gondozottakat, míg Kenéz Sándor és neje tizenkét kilogramm kaláccsal ízesítette meg az adventi várakozás perceit, Beregi Lajos pedig 115 csomag fügét és ugyanennyi darab narancsot osztott szét.

A karácsonyi díszkivilágítás helyett száz éve gázlámpák égtek Vásárhelyen. Sokat változott a világ. Fotó: Tésik Attila

Még néhány nap, és itt a szenteste, a kereskedők az utolsó ajándékvásárlási rohamra készülnek. Hegedűs Antal divat- és rövidáru-kereskedő nagy karácsonyi vásárt hirdet. Weisz J. Jenő alvó és beszélő játékbabákkal próbálja üzletébe csábítani a kisgyermekes szülőket. Imre Károly boltjába mogyoró és friss déligyümölcsök érkeznek, nem beszélve az édesebbnél édesebb cukorkákról.

Karácsonykor az ótemplomban Pap Imre lelkész tartja majd az istentiszteletet. A katolikus templomban az ünnep első és másnapján reggel fél nyolctól, fél kilenctől, fél tíztől és délután három órától tartanak misét. A Fekete Sas nagytermében 24-én a Tiszteletes úr keservei című bohózatot nézhetjük meg, félárú jegyekkel.

Bár nem fehér karácsonyt jósoltak, 1907. december 26-án mégis hullott a hó Hódmezővásárhely és környékén, még szebbé, még meghittebbé varázsolva a szeretet ünnepének utolsó óráit.

Olvasóink írták

  • 1. bugajakab 2007. december 28. 06:13
    „Szep. Mintha tegnap tortent volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pinokkió a vásárhelyi Kossuth tér jegén

Hódmezővásárhely - A Jégszínház társulata Vásárhelyen, a Kossuth téri jégpályán péntek és szombat… Tovább olvasom