Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Szegénységet fogadtak, de gazdag az ünnepük

Elsősorban lelkiekben készülnek első vásárhelyi karácsonyukra a Szent Domonkos-rend nővérei, akik idén tértek vissza Vásárhelyre. Karácsonyfát állítottak a kápolnájukban, s miután részt vettek a szentmisén, „apró, szellemi ajándékokat" adnak egymásnak. Bejglisütésre idén valószínűleg nem marad idejük.
Betlehemes játékra készülnek a gyerekek a nővérek irányításával Fotó: Tésik Attila
Első karácsonyukat töltik a Domonkos-nővérek Vásárhelyen a rend visszatérése óta. Az apácák elsősorban lelkiekben készülnek a karácsonyra.

– Mi is gyújtunk gyertyákat advent négy hete alatt – mondta Ármella nővér, aki hozzátette: zsolozsmáik négy kötete közül ilyenkor az adventtel és a karácsonnyal kapcsolatos imákat tartalmazó kerül előtérbe. Számukra – tudtuk meg Ármella, Lucia és Lujza nővértől – az advent és az Úrjövet-várás éppúgy lelki megújulást jelent, ahogy a nagyböjt is.
Fontosnak tartják az „angyalkodást", ami azt jelenti, hogy kihúzzák egy-egy társuk nevét, s valamiképpen négy héten keresztül éreztetik vele szeretetüket.

Karácsony napja számukra nagyon sok elfoglaltságot jelent, éppen ezért az idén valószínűleg nem sütnek majd bejglit. A nővérek az utóbbi időben a Szent István-templomi bethlehemes játékra készítik fel a gyerekeket. Ma délután is ezt próbálják: az előadást délután 4-től a hívek előtt elő is adják a templomban. A nővérek részt vesznek az 5 órakor kezdődő szentmisén, majd az otthoni ünnepi vacsorán ajándékozzák meg egymást különféle apróságokkal. Kápolnájukban este állítják fel saját karácsonyfájukat.

– Arra tökeszünk, hogy ez az ajándék elsősorban szellemi jellegű legyen, így idézetet, személyre szóló szövegrészletet ad mindenki a kiválasztott nővérnek – árulta el Ármella nővér. – Majd mindegyikünk elmondja, hogyan értette a szöveget, mely bármilyen idézet lehet, sőt olyan gondolat is, melyet magunk találunk ki.

A szegénységi fogadalmat tett rend nővérei számára a legnagyobb ajándékot Jézus megszületése jelenti, s ehhez semmiféle ajándék nem fogható. Úgy tartják, a legnagyobb ajándékokat nem lehet kiérdemelni, azok mindig ingyen érkeznek Istentől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csak a 2005. szülinap

Jézus születését, a család legmeghittebb ünnepét fontosnak tartják reformátusok, a római… Tovább olvasom