Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Szegvár és Mindszent újra összefogott

Szegvár, Mindszent - Szegvár és Mindszent újra összefogott, a két település közösen épít szennyvíztisztítót. Az előkészületekben Szegvár előrébb jár, Mindszentnek hajráznia kell, szeptemberben ugyanis be kell nyújtani a pályázatot.
Mindszent és Szegvár első körben együtt akarta megépíteni a szennyvíztisztítót és a szennyvízcsatorna-hálózatot. 2005-ben mindkét képviselő-testület rábólintott arra, hogy közösen pályázzanak, mert így nagyobb az esélyük. Akkor 4,5-5 milliárdra becsülték a beruházás költségét. Aztán a két település útjai különváltak.

Többször írtunk arról, hogy a budapesti Roba Millennium Kft. húszmillió forint ellenében vállalta, hogy Szegvárnak humanitárius támogatást intéz egy holland befektető révén a település csatornázására. A község önkormányzata többször is tárgyalt a kft.-vel, kérte vissza a pénzét, mindhiába. Június végére megelégelték a dolgot, ügyvédhez fordultak.

– A szegváriak egy időben önerőből próbálták meg finanszírozni a csatornázási beruházást – mondta Szabó József, Mindszent alpolgármestere –, de ez nem jött össze, mert nem kapták meg a remélt segítséget, így az idő előrehaladtával ők is lépéskényszerbe kerültek. Ezért ismét összefogtunk, közösen nyújtjuk be az igényünket a szeptemberben kiírandó pályázatra, együtt elérjük az ehhez szükséges 15 ezer lakost.

A mindszentiekre nagy hajrá vár, jelentős lemaradást kell behozniuk: meg kell alakítaniuk a víziközmű-társulatot – a múlt héten kedden létre jött a szervezőbizottság –, lakossági fórumot kell tartani, és alig három hét alatt megszerezni a lakosság, pontosabban a 3035 háztartás kétharmadának jóváhagyását a csatlakozási szándékról.

– Igazából eddig még nem nagyon volt közös utunk – közölte Gémes László szegvári polgármester –, hiszen lényegesen előrébb tartunk, mint Mindszent. Csatornázási terveink évekkel ezelőtt elkészültek, 2003-ban megalakítottuk a víziközmű-társulatot, amely már öt esztendeje működik. De most lépnünk kellett, mert szeptembertől az önkormányzati társulások előnyt élveznek a pályázatokon, arról nem is beszélve, hogy közösen olcsóbban építhetjük meg és működtethetjük a szennyvíztisztítót.

A beruházás becsült összege Szegváron négymilliárd, Mindszenten pedig hatmilliárd forintot tehet ki, ennek 65 százaléka lehet a támogatás. Emellett még az önrész fele, 17,5 százalék pluszban igényelhető. A társulásoknak köszönhetően a fennmaradó hányadból további tíz százalék írható le támogatásként. A településeket így a legjobb esetben a teljes összeg 7,5 százaléka terhelné.

Amennyiben elfogadják a két település pályázatát – ez tavaszra várható –, jövő nyárra megköthetik a szerződéseket, kiírhatják a közbeszerzési eljárást, kiválaszthatják a kivitelezőt, és két év alatt megépülhet a szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat, valamint új burkolatot kaphat az összes érintett útszakasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogyasztóvédők több mint 20 milliós bírságot róttak ki

Csongrád megyében június közepe óta több mint húszmillió forint pénzbírságot szabtak ki a… Tovább olvasom