Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szeméthalom a konténereknél

A szeméttárolók melletti hulladékhegy csúfítja a vásárhelyi Új-Kishomok Nyikos-dűlőjének szélét. A köztisztasági kft. csak a tárolókat üríti, a melléjük dobált szemetet közmunkások lapátolják bele a konténerekbe, mindez pluszköltséggel jár. Az illegális szemétlerakást pedig nehéz bizonyítani.
Hegedűs Bálint gyakran jár Új-Kishomokon. A férfi nem érti, egyesek miért nem képesek beletenni a szemetet a konténerekbe. Fotó: Tésik Attila
„A konténer mellé mindennemű szemetet lerakni tilos!" – olvasható a vásárhelyi Új-Kishomok Nyikos-dűlőjének szélén. Láthatóan azonban a figyelmeztető tábla szövegét nem veszik komolyan. A Kása-erdő szomszédságában kihelyezett két nagyméretű szeméttároló mellett ugyanis hulladékhegy tornyosul. Műanyag zsákokba belegyömöszölt háztartási szeméttől kezdve a valamikor szebb napokat látott, törött kisautón, piros bukósisakon át a piszkos bakancsig minden megtalálható.

Pénteken elviszik, hétfőre újra ott a szemét

Általában pénteken reggel eltakarítják a szemetet, hétfőn viszont már újabb halom tornyosul a konténerek mellett – jegyezte meg. Persze előfordul, hogy lefülelik az illegális szemetelőt, de elég nehéz bizonyítani a bíróságon, hogy valójában ki volt a szabálytalankodó. Persze ennek ellenére az önkormányzat próbálja megakadályozni az illegális szemétlerakást, idővel pedig megszünteti a konténereket is – mondta Kőrösi Zoltán. Hiszen Új-Kishomokon is kötelező igénybe venni a szemétszállítást. Persze az más kérdés, hogy mindezt nehéz betartatni, miután az ingatlantulajdonosok egy része nem tartózkodik kint állandóan. A közeljövőben azonban tisztázzák a helyzetet, ígérte.

– Áldatlan állapot uralkodik itt – foglalta össze tömören véleményét Hegedűs Bálint, aki naponta jár ki kishomoki kertjébe. – Hiába ürítik rendszeresen a szeméttárolókat, ha a mellé helyezett hulladékot belepakolva ismét megtelik, s kezdődik elölről az egész. Nem értem, egyesek miért nem képesek beletenni a konténerekbe a szemetüket. Egyébként nem hiszem, hogy csak a kishomokiak hordják ki a fölösleges holmikat, inkább a városban élők nézik szeméttelepnek a környéket – méltatlankodott. A férfi egyébként olyat is látott már, hogy a félig telt tároló mellé hajították a hulladékot. De előfordult az is, hogy utánfutóval hozták ki a törmeléket.

Az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. csak a konténerekben elhelyezett szemetet szállítja el. Így a melléjük dobált hulladékot közmunkásokkal pakoltatják be a tárolókba. Mindez persze pluszköltséggel jár, no meg azzal is, hogy a heti háromszori szemétszállításon túl újabb megrendelést kell kérni az köztisztasági kft.-től, hogy a környék tiszta legyen. Kishomokon egyébként évi mintegy 10 millió forintba kerül a hulladékszállítás – tudtuk meg Kőrösi Zoltántól, a közterület-felügyeleti csoport vezetőjétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogatos vásárhelyi sárgulás

Egy röpke félórára megbénult tegnap kora délután a vásárhelyi belváros közlekedése. A Szegedi… Tovább olvasom