Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Szeptembertől e-napló a vásárhelyi iskolákban

Hódmezővásárhely - Az összes önkormányzati, valamint a kistérségi iskolában bevezetik szeptembertől az elektronikus napló használatát Vásárhelyen. Eddig 9-ből 5 intézményben használták. Megmarad a papíralapú napló és az ellenőrző is.
Szeptembertől Vásárhely összes önkormányzati fenntartású iskolájában elektronikus napló lesz. Évekkel ezelőtt, a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola (HISZK) székhelyén és tagintézményeiben (összesen 4 iskola) vezették be; tavaly a Németh László Gimnázium és Általános Iskola csatlakozott a rendszerhez.

– Pozitív tapasztalatokat eredményezett az e-napló használata, ezért az önkormányzat úgy döntött: az összes oktatási intézményében, azaz további három általános iskolában, illetve egy kistérségi fenntartású intézményben bevezeti – hallottuk Balázs Józseftől, a polgármesteri hivatal oktatási csoportjának vezetőjétől. Hangsúlyozta: nem szüntetik meg a hagyományos naplót vagy az ellenőrzőt. Az elektronikus és a papír változatot párhuzamosan vezetik majd a pedagógusok. Ennek egyik oka, hogy nem minden családnál található internethozzáférés – jegyezte meg.

Az e-napló pozitívuma, hogy a szülő személyes kódjával már délután tájékozódhat gyermeke jegyeiről. A hiányzásokat is könnyebben tudja ellenőrizni, és mindez egy fillérjébe sem kerül – mondta a csoportvezető. Hozzátette: nem készült olyan statisztika, hogy az elektronikus napló használata miatt mennyivel kevesebben hiányoznak az iskolákból, de úgy véli, a rendszer használata hozzájárul az igazolatlan hiányzások csökkentéséhez. – Nem helyettesíti viszont a szülői értekezleteket vagy a fogadóórákat, azaz a személyes kommunikációt az elektronikus napló – hangsúlyozta Balázs József. Szerinte a legfontosabb: a diák olyan kapcsolatban legyen a szüleivel és a pedagógusaival, hogy merjen segítségét kérni, ha problémája van.

Olvasóink írták

 • 11. Cheguevara 2011. július 28. 10:46
  „hajnalka ki írta, hogy órán írja meg? ott a szünet a tanárnak is, ráér nem?”
 • 10. hajnalka 2011. július 25. 08:35
  „6. Cheguevara!
  Azt akarod mondani, hogy a tanár órán fogjon hozzá SMS-t írogatni? AZONNAL! Ráadásul részletes tájékoztatást kérsz, INDOKLÁSSAL. Ez alatt a gyerek mit csinál?
  Ha ennyire nem bízol az iskolában és a pedagógusokban, keress egy másik intézményt! Ez az ellenséges bizalmatlanság rossz a gyereknek, a szülőnek és a tanároknak is. Márpedig ha senkinek se jó, kár fenntartani!

  (Nálam csak annyi fér bele, hogy ha hiányzik a gyerek, jöjjön az SMS.)”
 • 9. clarification 2011. július 24. 02:02
  „Fizetős bizony, nem is kevés! Egy szegedi céghez megy a pénz, nem az iskolákhoz. Csak tudnám miért?”
 • 8. sherlok 2011. július 23. 16:06
  „Dora5, melyik iskola ez?
  Nekünk csak jó tapasztalataink vannak az e-naplóval.
  De azt hiszem, nálatok inkább a tanárokkal van a gond, ha hetekig nem javítanak dolgozatot, meg elvesztik. Ezen a napló nem segít.”
 • 7. dora5 2011. július 23. 13:16
  „A gyermekem osztályában minden tanuló szüleinek,így nekem is az E naplóval a tapasztalatom:NEGATÍV! Ez csak arra való,hogy minél nagyobb legyen a KÁOSZ! Szóltunk az osztályfőnöknek ez ügyben,de ő azt válaszolta,hogy nem mernek ez ellen és sok más ellen sem szólni,mert akkor veszélyben lesz az állásuk! Ez a demokrácia? A tanárok a naplót sem vezetik rendesen,de az E naplót sem! A dolgozatokat 1-2 hónap múlva javítják ki,volt olyan eset is,hogy elvesztették a papir cetlikre írt dolgozatot!”
 • 6. Cheguevara 2011. július 23. 00:02
  „Először is az osztályfőnököknek legyen meg az összes szülő mobiltelefonszáma. Küldjék el SMS-ben a szülők mobiltelefonjára azonnal, ha a gyerek jegyet kapott és azt is, hogy milyen tantárgyból és mire kapta, miért kapta azt az érdemjegyet.”
 • 5. booo 2011. július 22. 22:31
  „Az egyik suliban 1 éve megy egy e-napló, van bőven szülői tapasztalat !
  A jegyek rendre napokkal illetve hetekkel el vannak csúszva, nem naprakész. Amikorra megtudom a 2-est, addigra kijavítja a gyerek, de hiába bizonygatja hogy már kijavította el kell heteknek telnie hogy a szülő is láthassa.
  Minden tanár NAPONTA írja be a jegyeket, vagy el se indítsák a rendszert meg nem fog érni semmit sem!
  Ja, és a tanév végén bejelentették hogy jövőre fizetős lesz!
  Nem vagyok maradi típus, de a hagyományos papír ellenőrzőt jobban szeretem. Az elektronikusnál ahány tanár, annyi kockázati tényező!”
 • 4. JB007 2011. július 22. 18:52
  „A francokat a szülői internet-nemhozzáférés miatt kell párhuzamosan a papír. Egyszerűen nem bíznak abban, hogy a pedagógusok tudják majd használni és jó lesz kontrollnak.”
 • 3. Lázárhelyi 2011. július 22. 17:40
  „A mi iskolánk internetes oldalán,még az osztály névsorát sem sikerült helyesen leírni, arról nem is beszélve, hogy a tanároknak inkább a gyerekekre kellene figyelnie a szünetekben, mint a jegyeket begépelni.”
 • 2. sherlok 2011. július 22. 14:30
  „A HISZK intézményei közül csak a volt Kossuthban (Gregus) vezették be az elektronikus naplót évekkel ezelőtt. A székhelyintézményben és a másik két tagintézményben még nem vezették be, talán majd most.
  Egyébként a Gregusban nem használják a papír naplót. Attól, hogy nincs internet hozzáférése a szülőnek, az iskolában ugyanúgy megnézheti a naplót számítógépen, ha annyira akarom még ki is nyomtatják nekem.”
 • 1. palimadar 2011. július 22. 11:04
  „Nagyfokú korlátoltságra vall a papír alapú és az elektronikus napló párhuzamos használata.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedagógusállásokat szüntettek meg

Alig fél óra alatt véget ért tegnap Vásárhelyen a késő délutánra összehívott rendkívüli közgyűlés nyilvános része. Tovább olvasom