Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szépülő vásárhelyi temetők

Két héttel halottak napja előtt rend fogadja a látogatókat Vásárhely két legnagyobb temetőjében, a Kincsesben és a római katolikus sírkertben. Nem csak a temetőket fenntartó egyházak takaríttattak: már sok hozzátartozó is megtisztította szerettei sírját. Erre a korábbi években nem nagyon volt példa.
Alig van gaz a parcellákban. Fotó: Tésik Attila
Vásárhely két nagy sírkertjében konszolidálódott a helyzet, ezt a látogatók is elégedetten vették tudomásul. A katolikus temetőben a legtöbb parcella már gaztalan, a szem akadálytalanul találja meg a leghátsó sorokban lévő kereszteket is. Csupán az 1940-es évek második felében, és az 1950-es elején elhunytak parcellája közepén, illetve a ravatalozó mögött áll embermagasságú növénytakaró. A helyszínen aztán kiderül: csak néhány síron burjánzott el a gaz, ezekhez meg az egyház nem nyúlhat. A Jókai utcai mellékbejárat felől érkező azt is hamar észreveszi, hogy hamarosan homokkal szórják föl a parcella szélén kanyargó, csapadék esetén majdnem járhatatlan utat is.

– Két hete voltam kinn édesanyám és a férjem sírjánál, s hatalmas bozótoson kellett volna keresztülvágnom magam. Sarkon fordultam, s inkább hazamentem. Most tudtam csak visszajönni sarlóval felszerelkezve, de már nem volt rá szükség – mondta a szeretteinek nyughelyét szépítő Nagy Ferencné. Az idős néni elégedetten jegyezte meg: nem emlékszik, hogy ilyen hamar rendbe hozták volna halottak napja előtt a temetőt. Úgy vélte: valamelyest hatott Lázár János polgármester nemrégen tett ígérete is, mely szerint, ha a sírkerteket nem hozzák rendbe a halottak napjára a fenntartók, akkor jövőre megnyílik a városi temető.

Négy munkás jut két temetőre

Látszik, hogy nagy munka folyik a sírkertek körül Vásárhelyen, ám a két egyháznak, a reformátusnak és a katolikusnak nincs könnyű dolga. Az utóbbi sírkertje 16 hektáron terült el, s nagyon nehéz a rendben tartása, a református egyház két hatalmas sírkertet is gondoz, így a Kincsest és az egykori kedvezőtlen, vízjárta helyen nyitott, az egyik érről elnevezett Dilinkát. E két temetőben négy ember feladata a kaszálás.

A Kincses temetőben is megszűntek a korábbi áldatlan állapotok – legalábbis nem találtunk összefüggő gazzal borított parcellarészeket. Gondozatlan sírok, sírcsoportok azonban itt is akadtak.

– Minél régebben temették el az elhunytat, annál nagyobb az esélye, hogy senki sem törődik nyughelye gondozásával – vélte Kecskeméthy József és felesége. Tapasztalatukat abból szűrték le, hogy a sírkert különböző részein elszórtan elhelyezkedő családi síremlékeik közelében mindenütt azok a nyughelyek a legelhanyagoltabbak, melyekbe az 1930-as és 1950-es évek között temettek utoljára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bambi és munkásőrangyalok

Eddig csak nagyszüleik elbeszéléseiből hallottak arról a korszakról, mellyel most közelebbről is… Tovább olvasom