Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Szüretelik a citromot Mindszenten

Csodaszámba megy az egyik mindszenti otthonban nevelt citromfa, mely az utóbbi hetekben hatvanöt termést hozott, de folyamatosan érnek rajta a gyümölcsök. Aki eszi, issza, esküszik rá, hogy százszor különb a boltinál. Gazdája semmi pénzért nem válna meg a fácskától.
Mindennap szedni kell a gyümölcsöt, hogy legyen hely az újaknak. Fotó: Tésik Attila
A mindszenti Nagyék házának nappaliját jókora citromfa uralja. A látványt még impozánsabbá teszi, hogy most is több mint félszáz citrom sárgállik rajta. A fácska nevelője, Nagy Istvánné nagyon büszke a termésre, aminek szüretje éppen a napokban kezdődhetett meg. Már a rokonság is megkóstolhatta a mindszenti citromot, aminek az íze – esküsznek rá – sokkal jobb, mint bármelyik boltié. A szomszédok és az ismerősök is csodájára járnak a rendkívüli termésnek.

– Legalább tizennégy éve megvan már ez a fa, amit a fiamtól kaptam egy nőnap alkalmából, de gyümölcsöt igazán csak most hozott. Tavaly is volt már rajta néhány, igaz, ezeknél nagyobb, de a mostani termés csodálatos. Még csak nem is hallottam róla, hogy ilyen körülmények között hazánkban máshol ekkora hozammal teremne a citrom. Eddig hatvanöt érett gyümölcsöt számoltam meg rajta, de ez a fajta folyamatosan terem, így már várom is a következő virágokat – mutatta be a lakás díszét az asszony.

A virágzás tavasszal kezdődött, akkor az egész házat kellemes citromillat töltötte meg. A gazdasszony legkisebb, négy esztendős unokája nagyon szereti a kellemesen illatozó fácskát és a szép, sárga gyümölcsöket, ezért, ha a nagyinál alszik, mindig azt kéri, hogy az ágyként használt foteleket a citromfa alá tolják.

– Amikor nemrég megfáztam, ebből a citromból facsartam a teába, és nagyon kellemes íze volt, biztos ez is hozzájárult a gyógyulásomhoz. Egyébként jellemzője, hogy nagyon vékony a héja és aromás az íze – mondta az asszony, aki már csak azért sem érti a rendkívüli termést, mert semmi különleges gondozást nem kapott a fa, csak mindig jó, napos helyekre rakták. Tavasszal a tornácra tették, így sok fény érte. Az előírtnak megfelelő mennyiségű műtrágyát kap, így ez sem okozhatja a dús termést.

Nagyné semmiért sem válna meg a citromfájától, hiszen érzelmi szálak is fűzik hozzá, épp ilyen fácska volt édesapja kedvence, amit nagy gonddal ápolgatott. Elhatározta: megpróbálkozik a narancstermesztéssel is, csak egyelőre drágállja a szemzésre alkalmas növendékfák árát, de ki tudja: a citromszüret után lesz még narancsszedés is Mindszenten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekülhet a Zrínyi utcai tagóvoda

Megmenekülhet a bezárástól a vásárhelyi Zrínyi utcai tagóvoda. A három csoporttal működő intézmény a… Tovább olvasom