Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Tankönyvszállítás: Vásárhelyre még nem érkezett meg az állami normatíva

Hódmezővásárhely - Az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatos állami normatíva még nem érkezett meg a hódmezővásárhelyi önkormányzathoz - közölte Göbl Vilmos sajtóreferens csütörtökön.
Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden azt mondta, az oktatási államtitkárság teljesítette kötelességét, átutalták az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatos állami normatívát az önkormányzatoknak. A jogszabályok azonban jelenleg nem kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy ezt az összeget valóban a tankönyvtámogatásra fordítsák - fűzte hozzá. Előzőleg a Magyar Nemzet arról írt, hogy az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte tartozását, ezért a tankönyvterjesztők megkezdték a bojkottot, az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense közleményében azt írta: a Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatása szerint a normatíva nem is érkezik meg az iskolakezdésig, csupán a szeptember elején kapja meg a város. Hódmezővásárhely esetében ez az összeg 28,8 millió forint, amelyet az önkormányzat hitelez meg a tankönyvterjesztő cégnek. A kommünikében arra kérik az államtitkárt: "a közvélemény félretájékoztatása és az érintett önkormányzatok lejáratása helyett inkább segítse, hogy az állami támogatások valóban megérkezzenek az önkormányzatokhoz".

A fideszes többségű hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense elmondta: a finanszírozási csúszás ellenére Hódmezővásárhelyen zökkenőmentes lesz a tankönyvek terjesztése, a város összes oktatási intézményébe már valamennyi kötetet kiszállították. A könyveket valamennyi diák átveheti a jövő héten.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat tavalyról mintegy 10 millió forinttal tartozik a tankönyvterjesztőnek, de a vállalkozással kötött megállapodás alapján a város szeptemberben minden fizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz - mondta Göbl Vilmos.

Olvasóink írták

 • 11. realtime 2011. augusztus 27. 10:01
  „Ez nagyon vicces, kicsit olyan szerecsen mosdatás érzésem van... Nyílván kínos hogy a frakcióvezető által vezetett város a második a tartozók listáján, de enyhén kilóg a lóláb... Az elmúlt évi 10 millás tartozásért is a mostani kiutalás elmaradása felelős? És miért nem kérdezi ezt meg senki a nagyon kevéssé tisztelt polgármester "úrtól" ?”
 • 10. mivan? 2011. augusztus 27. 08:32
  „Na, majd ha az állam átveszi az iskolákat, akkor jön el a Kánaán!!”
 • 9. UtólagKapitány 2011. augusztus 27. 08:32
  „"A jogszabályok azonban jelenleg nem kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy ezt az összeget valóban a tankönyvtámogatásra fordítsák."
  Mivan?”
 • 8. booo 2011. augusztus 26. 23:46
  „Nem tudom mi az igaz, nem az én feladatom eldönteni. De az nagyon furcsa, hogy az országos média még is mást szajkózik mint amit a PMH mond.
  Csodálom hogy nem a forgalmazó cég kapja egyből a pénzt, miért kell azt a városon keresztül megjáratni? Mert meg lehet az esélye hogy igenis, valahol útközben a pénz még is csak "elakad".
  Kíváncsi leszek mi lesz a "B" terv!”
 • 7. hajnalka 2011. augusztus 26. 20:49
  „A tavalyi támogatás sem érkezett még meg?

  Ilyen kirohanás után nem kell az államtitkárnak lejáratnia az önkormányzatot, megteszi saját maga.”
 • 6. Írástudatlan 2011. augusztus 26. 20:24
  „Talán csak nincs eladósodva Vásárhely????”
 • 5. zsuzsa1 2011. augusztus 26. 17:23
  „Száz szónak is egy a vége: huszonhatodikáig megérkezik az állami normatíva, abból kifizetjük az előző havi banki tartozást és mire a közszféra fizetésére kerül sor 2-án vagy 3-án újabb hitelt veszünk fel és kezdődik minden előlről a következő hónapi támogatáskor. Így van ez már évek óta. Ezért volt az is, hogy bankról-bankra vándoroltatták a dolgozókat, mert oda kellett menni, ahol a hitelt biztosan elérik. Megjegyzem az Erste elég jól bírja. Az intézmények jól megélnének, ha nekik utalnák át a jogos támogatást nem az önkormányzatoknak.”
 • 4. DMagóg 2011. augusztus 26. 10:35
  „Itt az új tanév! Az előző tanévre kifizettétek már a nagyon várt ösztöndíjakat?”
 • 3. picipest 2011. augusztus 26. 08:51
  „Göbl!A tavalyi pénzt hová tettéteK??most meg magyarázkodtok, hazudtok, másra kenitek.hol a tavalyi pénz?és ez "csak" a tankönyvek ára..
  ezért tart itt az oktatás, mert minden, az oktatásra szánt pénzt megsarcolnak, lenyúlnak, másra fordítanak az önkormányzatok.”
 • 2. papika56 2011. augusztus 25. 21:23
  „Lehet hogy már régen megérkezett az a pénz, csak ez a k. Göbl V. nem jól tudja. Azt a pénzt már régen elköltötték másra !
  Ennek a sajtós-szóvivőnek ugyan-úgy lehet hinni mint a szíjjgyártó gyereknek. Egy szavuk sem igaz.”
 • 1. todor47 2011. augusztus 25. 21:19
  „Hmm! Hazug ember,sánta-kutya effektus? Már kezdik egymást is kábítani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivilágítatlan kerékpáros ütközött kerékpárossal - szemtanút keresnek

A vásárhelyi rendőrség egy közlekedési balesettel kapcsolatban kéri a lakosság segítségét. Ki látta? Tovább olvasom