Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Tanuszodát terveznek a temetők helyére Mindszenten

Mindszent - Felszámolja a mindszenti önkormányzat a kegyeleti emlékpark melletti és az Oncsa sori régi temetőt. A sírkertek helyére tanuszodát terveznek. Egy év áll rendelkezésére annak, aki exhumáltatni akarja hozzátartozóját.
Tanuszodát szeretne építeni a mindszenti önkormányzat a helybeli gyermekek számára, akik jelenleg a vásárhelyi vagy a szentesi strandra járnak. A képviselő-testület már ki is szemelte a területet a fürdőnek, amely a kegyeleti park melletti és az Oncsa sori régi temető helyén épülne. A testület legutóbbi ülésén döntött a két sírkert felszámolásáról. Közös sírhelybe kerülnek azon elhunytak maradványai, melyeket a hozzátartozók nem kívánnak exhumáltatni. Az esetleg előkerülő értékek ügyében pedig hagyatéki eljárást kell majd lefolytatni.

A két sírkertben utoljára 1965-ben temettek, így a koporsós sírhelyek 25 évig, míg az urnás sírhelyek 10 évig tartó rendelkezési joga lejárt. Azonban a sírboltok hatvan éven keresztül a hozzátartozók tulajdonában vannak. Ha felszámolják a temetőket, akkor ez utóbbiakért kártérítés jár. A temető felszámolása nem lesz olcsó. Két évvel ezelőtt 35 millió forintra becsülték a kegyeleti park melletti kis sírkert felszámolását. Az Oncsa sori régi temető pedig ennél jóval nagyobb területen fekszik.

Az Oncsa sori régi sírkert. Negyvenhárom éve temettek itt utoljára. Fotó: Tésik Attila
Az Oncsa sori régi sírkert. Negyvenhárom éve temettek itt utoljára.
Fotó: Tésik Attila

Utánajártunk, mennyiért végzik el az exhumálást. Beder Ferenc, a vásárhelyi Borostyán temetkezési szolgálat vezetőjétől megtudtuk, ez a kegyeleti szolgáltatás síronként harmincezer forintba kerül, de a költségekhez hozzáadódik az új nyughely megváltásának temetőnként változó ára is.

Oncsa sori vélemény

Támogatná a temető rendezését, de tart a tanuszoda építésétől az Oncsa soron élő Szekeres Sándorné. Az asszony az uszodai forgalom okozta zajtól fél. Szívesebben venné, ha inkább rendbe tennék az elhanyagolt sírkertet, hogy tavasztól őszig nem tüsszögjenek a környéken élők a sírkertet elborító parlagfűtől.

– Egy éven keresztül folyamatosan hirdetjük majd a temető felszámolását, annak érdekében, hogy aki exhumáltatni akarja hozzátartozóját, annak legyen elég ideje, hogy beszerezze a szükséges engedélyeket, s elvégeztesse azt – tudtuk meg Hevesi Istvántól. A képviselő-testület szóvivője hozzátette: azért döntöttek a sírkert felszámolásáról, mert a város nem akar lekésni a majdani tanuszoda-építéssel kapcsolatos pályázatról. Azt ugyanis úgy szeretnék beadni, hogy már rendelkezésükre álljon az erre a célra kijelölt, építésre alkalmas terület.

Olvasóink írták

 • 19. Pető Petra 2008. május 04. 14:39
  „Úr isten”
 • 18. ziza1 2008. április 25. 10:24
  „Visszább az agarakkal Urak!(képviselők) Talán először várjuk meg az ítéletet (Strand), majd fizessük ki a birságot és utána menjünk bele még egy pénzt (ami nincs) felölő tervbe. Lentebb már egyszer tettem fel legalább 4 kérdést a tervvel kapcsolatban, de senki nem válaszol rá. Egyéb haszna nem volt, mint megismertem egyes, Mindszentet még szívügyének tekintő emberke véleményét. Persze ez is valami. Fel a fejjel, Horváth János nem adta fel, tovább gyülik az aláírás, hátha egyszer még is meghallgat minket valaki és olyan testülee lesz Mindszentnek, aki valóban a városért (falu, tanyaközpont?!) akar tenni valamit.”
 • 17. galiba 2008. április 24. 20:17
  „Eddig mennyibe van már ez a tanuszoda,és mennyibe fog kerülni, mennyi a költségvetése ?
  Hevesi Úr megoldási javaslatokat kér tőlünk ./ lásd aláírás gyűjtés rórum /
  Tessék közzétenni, aztán javaslunk.
  Ne csak a gépkezelői, gyermekorvosi pályázat jelenjen meg szórólapon,ez teljesen felesleges.Különben is Mari néni ahova bedobják a lapot ,egyikre sem pályázik !Ezeknek megvan a helye ahol lehet pályáztatni.”
 • 16. pederzoli 2008. április 24. 07:06
  „Elszármazott,azért a Bankpalota ügye még nincs lefutva,ugyanis az egy minimum 50 millás üzlet,és biztos vagyok benne,hogy a majdani kivitelező személyéről nem a Dr.Ávéd János,és nem Urbaniczkiné fog dönteni,hanem a képviselőtestület. (csak csendben jegyzem meg,hogy
  van olyan helyi vállalkozó,aki díszhomlokzat kialakításában egész ügyes,lásd a Szentesi zsinagóga,vagy Hmv.helyen a Kálvin téri ABC ...mindenki teli szájjal kampányolt,hogy a helyi cégeket kell erősíteni,amire itt lesz az alkalom. Aztán majd az lesz,mint a telepen az Idősek Otthonával... )”
 • 15. elszármazott 2008. április 23. 12:41
  „Kellene egy tanmedence, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni! De kellene egy ülő medence is ahol a szülő és nagyszülő korúak,akik nem jutnak el gyógyfürdőbe, a melegvízes pihenéshez,
  lakóhelyükön hozzájuthatnának.Az egész így egy felfújt lufi, egy népszerüséget hajszoló ábránd.Ezt a vonatot a testület már lekéste!!Nincs irántuk bizalom!!Oda a hitelességük!!Két évi civakodásnak itt az eredménye!!Kihátráltak Önök mögül! Az összefogás,tisztességes emberek hozzá állásának szép példája a bankpalotai események.Tanulni kellene belőlle és nem mint a nagypolitikában,várni a ciklus végét mert addig is nekünk "fütyül a rigó" !!”
 • 14. Dongó 2008. április 23. 06:41
  „Nem emlékeztet ez valamire és valakire? A szomszédos városban szokás ez a hatalmas terv és végrehajtása (Uszoda, élményfürdő, emlékpont, tornacsarnaok, ...stb.) Hatalmas adóság gyűjtése.”
 • 13. galiba 2008. április 22. 20:49
  „Több városban,pl. Bécsben vagy itthon is a temetők helyén parkok, v. játszóterek vannak .Lehet épület ,fürdő,de itt még ehhez túl rövid idő telt el a tem. befejezése óta. Sok elhunytnak még élnek közeli hozzátartozói, de nincs pénzük elvitetni. Ez így kegyeletsértés.
  De ahogy a kapkodást, időmúlását /2 év / péztelenséget látom ,ebből ,ebben a ciklusban nem lesz semmi.
  Ha viszont fürdőt akarnak, akkor várjanak ,később, ha több pénzük lesz, akkor legyen mindenki által használható nagyobb.”
 • 12. a volt bumeráng 2008. április 22. 19:17
  „Mennyivel jobb lenne ,ha nem használnád más NICK nevét. Ennyire buta vagy , hogy nem találsz másikat ? Szemtelenség !
  A 10. NEM A RÉGI BUMERÁNG !”
 • 11. Oláh Árpád 2008. április 22. 17:56
  „Cleopatra

  Nos lehet neked gyomorforgató ez a helyzet de mivel az utolsó temetés is elmúlt vagy 30 éve a temetőben az rendezhető sőt akár lakás is építhető ott. Bármenyire is hihetetlen de a település akár avar kori sírokon is nyugodhat. Ez nem gyomor forgató? Még mielőtt félre értesz nem nekik szurkolok csak, annyi már e településen a nagyra törő álom, hogy csuda egyet kéne már befejezni de azt nagyon. Nem a fürdő ellen vagyok csak biztos, hogy most erre van szüksége a településnek? ha igen akkor versenymedence nem kéne? pl.”
 • 10. bumeráng 2008. április 22. 17:26
  „Mennyivel jobb lenne , ha nem történe semmi, se kerékpárút se , uszoda , se csatorna .!Csak a képviselők ülnének már tiszteletben , békében egymás MELLETT ! Nemde , "galiba " ?”
 • 9. pederzoli 2008. április 22. 15:41
  „Amellett,hogy elsőre tényleg morbidnak tűnik,már a 30 évvel ezelőtti rendezési tervekben is sportlétesítmény volt oda tervezve. Tudtommal. De ha tévednék,majd kijavít valaki :-) .”
 • 8. Cleopatra 2008. április 22. 15:10
  „Egy fürdő ötlete, alapjában véve jó, főleg ha szükség van rá, de miért temető helyére??? Jobb ötlet nincs? Eleve nemnormális, akinek ilyesmi egyáltalán az eszébe jutott! Komolyan, kinek van ehhez gyomra temető helyére fürdőt! Ez elárulja mennyi emberség és tisztelet van az illetőben az elhunytak iránt! Miért nem lehet szegényeknek legalább holtukban nyugtuk? Erkörcstelen és gusztustalan, amit maguk művelnek!!!”
 • 7. galiba 2008. április 20. 21:34
  „Kerékpárút, tanuszoda, csatorna, strand is viszi a pénzt szépen.
  Mindenbe belevágnak, terveztetnek,de ki fogja fizetni, kivitelezni, főleg befejezni .Már csak 2 évük van.Ki nyakába marad ?
  Nem biztos hogy újra ők lesznek megválasztva !
  Szerintem kidobott forintok. Pláne, ha úgy csinálják mint a strandot!”
 • 6. widéki 2008. április 20. 20:14
  „Csak figyelmeztetni szeretném a T. képviselőtestületet, hogy ha fürdőtálmodás közben valami langyosat észlelnek kezükkel a biliben, az nem biztos, hogy termálvíz ám! :-)”
 • 5. ziza1 2008. április 20. 14:22
  „Bármilyen jó sajtófőnökünk van, a fenti tájékoztatás nulla. Pontosan felmérte-e valaki,- ha felmérte miért nem tájékoztatja a lakosságot -, hogy hány sirról van szó, jelenleg mennyi az új nyughely megváltásának ára, miből kivánja az önkori előteremteni a pályázathoz az önrészt, ki üzemeltetné a tanuoszodát, kb milyen lenne a kihasználtság. Tehát van itt kérdés, csak a tájékoztatás hiányos. Csendben jegyzem meg, ehhez nem kellett volna a lakosság véleményét is kikérni?! Mivel tudomásom szerint a képviselők a mi érdekünket képviselnék. Még valami: Ha a csatornázáshoz sem tudja előteremteni az önkormányzat a szükséges önrészt csak a lakosság sarcolásával, akkor miről is beszélünk?
  Talán válaszol rá valaki.”
 • 4. pederzoli 2008. április 19. 12:51
  „Tudtommal az a gond a régi fürdővel is,hogy a kút nem tartozik hozzá,tehát érdekes dolog lesz 1-1,5 km-ről odavinni a termálvizet. Végső soron az ötlet az nem rossz,de kérdés,hogy egy darab 25*15 méteres 1,0-1,20 mély tanmedence önmagában életképes-e? Másrészt ha szentírásnak veszem a cikkben leírtakat,arra a területre odafér egy 25-ös versenymedence is. Ha már építkezés,akkor legyen nagy. Tényleg:mennyi pénz van rá?”
 • 3. Oláh Árpád 2008. április 19. 12:30
  „Szívem örül de az eszem nem!!!

  Nos egy kis tisztánlátás. A termálvizet a legjobb esetben is 100 millió környékén fúrják mármint a kutat. Egy kút nem kút hacsak nem akarunk környezet terhelési adót fizetni a jövőben, ebből adódik a lehűlt vizet hova tesszük? A víz és környezet és pénztárca szemszögéből nézve vissza a földbe. Tehát 2 kút kell! A volt fürdő hol van? Nos az Szentpéteri Csaba birtokában, sajnos eladta neki valaki. Sajnos mivel a város lett ezáltal szegényebb. Tehát a fent említett létesítményhez nem kevés pénz kell, kérdés jogos honnan? Jön a válasz belpolitika helyzetre való tekintettel majd a FIDESZ kormány megoldja, és ha nem? Tehát kérdés jogos miből és mikor? Én is szeretném sőt jó is lenne de biztos erre van most szükségünk?
  Ha igen akkor csak tanuszodára?”
 • 2. elszármazott 2008. április 19. 09:23
  „Gyerekként jártam Mindszenten és akkor volt fürdő valahol a falu mellett.Még nagyapámék is társadalmi munkáztak az építésében.Már nincs meg? Lakodalomba is voltam ott.Az ujhoz honnan veszik és hova teszik a termálvizet? Nagy falat ez kérem!”
 • 1. widéki 2008. április 18. 21:30
  „Látom, mertek nagyot álmodni! Megmondjam mi lesz ott a következő tíz évben? Lof@sz a parton, kacsák a talajvízben! Előbb a tiszahíd, meg a villanyfényes mihás út készül el, utána rögtön ez...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az operett nagykövetei Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Tóth Éva és Leblanc Győző évek óta együtt járják a nagyvilágot. A… Tovább olvasom