Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Tavaszias februárt jósol a vásárhelyi időjós

Hódmezővásárhely - Szabó Sándor vásárhelyi amatőr meteorológus előrejelzése tavaly 60–70 százalékban jött be. Szerinte idén a térségünkben az 1988-as esztendő időjárása ismétlődik meg.
Szabó Sándornak – aki negyvenhat éve vezetett naplója alapján jósolja meg egy évre előre az időjárást – volt két nagy tévedése: a nyári hónapokra csak valamivel több mint harminc fokot prognosztizált 2007-ben, azt ő sem gondolta volna, hogy negyvenfokos szaharai meleg köszönt ránk. A másik tévedése az volt, hogy fekete karácsonyt jósolt. Melléfogott, ugyanis fehér karácsony volt.

Szabó Sándor erre az évre bőséges termést és szép időt jósol Fotó: Tésik Attila

– Amikor december 15–16-án leesett a hó, azt hittem, tíz nap alatt elolvad – mondta a vásárhelyi férfi, aki ennek ellenére elégedett előrejelzése pontosságával. Már elkészült idei prognózisával, s ez alapján úgy látja, hogy az 1988-as időjárási viszonyok térnek vissza térségünkre. A januári olvadást és a viharos erejű szelet kellemes enyhe, tavaszias február követi, ám 13-a és 17-e között ismét hűvösebbre fordul az idő. Február 19–20-án esni fog a hó, igaz csak mutatóba, mert aztán el is olvad. Március szokás szerint szeszélyesnek bizonyul majd, sok csapadék, 10-e körül hó is esik majd szerinte. Áprilisban hózápor is várható, majd 16-a és 22-e között beköszönt a tavasz 18–20 fokos meleggel.

Május elejétől 22-éig kellemes 20–25 fok várható, majd kétnapos kiadós eső. A késő tavasz fagymentesen telik el. A június viszont esővel köszönt be, 3-án például 60 milliméternyi eső esik, Medárdkor, majd 11-én ismét nagy eső lesz, az utóbbi napon ráadásul jéggel. Aztán száraz, meleg, 26–28 fokos napok következnek, majd a végén harminc fok lesz júniusban. Július első három hetében folytatódik a száraz meleg idő, sőt a hónap utolsó hétén már 34–35 fok lesz.

Harmincfokos meleggel köszönt be az augusztus is, csak a harmadik hét végén enyhül a hőség 20–26 fokra. Szeptember kellemes 20–26 fokos meleggel köszönt be, viszont a közepén kiadós eső áztatja környékünket és erős szél lesz jellemző. Októberben 17–22 fok és némi eső várható. November 4-e körül köszöntenek be az első fagyok, 22-e körül esik le az első hó, mely gyorsan el is olvad. Sanyi bácsi biztosra veszi, hogy nem lesz farkasordító hideg a télen, ahogy azt is, hogy az idén bőséges termés várható mindenből.

Olvasóink írták

 • 3. Tamas42 2008. december 24. 12:33
  „BARÁTAIM EMBEREK MAGYAR HONFITÁRSAIM SEGITSÉGET KÉREK!
  Nagy Tisztelettel kérem azt-azokat- akik tudnak segitsenek abban, hogy megtudjam Szabó Sanyi bá´ elérhetősőét,emil cimét.
  Nekem ,nekünk az ország másik pontján,nagyon nagy segitségünkre volt a 2oo8-as időjoslásával mivel 9o %ba nagyon bejött. Me asszerint kaszáltunk,arattunk és csak köszönet jár érte.
  Szeretném felvenni a kapcsolatot a 2oo9-es időjoslásával kapcsolatban is.
  Aki tud,kérem segitsen a pongracztomy@hotmai.com cimen.
  Minden kedves hazánkon belül élő és a határainkon kivüllevő honfitársunknak ÁLDOTT KARÁCSONYT KIVÁNOK.”
 • 2. Tamas42 2008. december 20. 17:14
  „Tisztelt Szabó sándor!
  Csodálatos volt a 2oo8-as jóslása.Mikor lessz látható,olvasható a délmagyar.hu hirlevelén a 2oo9-es előrejelzés.
  Jó egészséget! Pongrácz Tamás”
 • 1. Bojda István 2008. január 30. 13:53
  „Sanyi bácsi,eléggé mellé szokott a jóslásával fogni! Nem nagyon úgy van az??..!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peti ötlete már húszezret hozott a menhelynek

Hódmezővásárhely - A nyolcéves Dömötör Péter árverést indított az interneten: bögréket és képkereteket ajánlott fel. A második osztályos szegedi kisfiú a befolyt összeget a vásárhelyi Bogáncstanya állatotthon lakóinak szánja. 20 ezer 500 forint jött össze, amiből kutyaházakat vesznek. Tovább olvasom