Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Téglatárlat a vásárhelyi Emlékpontban

Hódmezővásárhely - A tradicionális magyar építészet meghatározó anyagáról, a tégláról nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban április 17-én, vasárnap délben.
A "Tégla dicsérete" című tárlaton több mint 70 fotó mutatja be a téglakultúra lenyűgöző világát. A fotográfiákhoz téglatörténeti relikviák kapcsolódnak. Látható a kiállításon egy közel száz esztendős téglavető acélsablon is.

A fotókat az ország neves fotóművészei készítették tavaly a vásárhelyi fotószimpózium keretében. A tégla, – definíciója szerint földből emberkéz munkájával nyert és tűz által megnemesedett anyag – a legkiemelkedőbb építőanyag, mely Hódmezővásárhely míves épületeit jellemzi. A 2010. évi fotószimpóziumon részt vevő országos hírű fotográfusok egy héten át járták a várost; ismert és kevéssé ismert téglaépületeket kaptak lencsevégre. A kiállításon több mint hetven képen figyelhetőek meg a templomok, a városi paloták, a szárazkapus gazdaházak, valamint a – nevével ellentétben téglából épült – híres hódmezővásárhelyi kőfal.

- Ami mellett az ember mindennap elmegy, azt a szem megszokja. Nem tűnik fel a hétköznapi világ szépsége. A kiállításon látható fényképek segítségével a fotográfusok ábrázolni tudják a téglák jellemezte környezetet, így felfedezhető a tégla egyedisége, az épületek megdöbbentő részletgazdagsága. E tárlat azért is fontos, mert a téglákra összpontosítva ugyan, de mégis felhívja a figyelmet arra, hogy a pusztuló értékeinket őrizni, védeni érdemes. Noha a fotók sajnos esős időben készültek, de a téglák színessége, sokoldalú mivolta így is remekül érzékelhető - mondja a kiállítás rendezője, Nagy Imre művészettörténész.

A téglatörténeti relikviák között szemügyre vehetnek a látogatók egy egykoron téglagyártáshoz használt szenes talicskát, téglavetőt és a kiállítási kollekció része több helyi gyűjtő régi téglája is.

A május elsejéig megtekinthető tárlatonBalla András, Csák Miklós, Dozvald János, Dömötör Mihály, Eifert János, Fejér István, Herbst Rudolf, Kocsis István Tamás, Kresz Albert, Módos Gábor, Oravecz Attila, és Tóth József fotóművészek munkái láthatóak az Emlékpont Galéria kiállítótermében.

Olvasóink írták

  • 2. Pepejeans 2011. április 15. 16:01
    „Én húszezret mondok,hogy grobar örüljön.”
  • 1. dodó 2011. április 14. 20:54
    „Plusz tízezer látogató.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

41 évig egy munkahelyen

Hódmrzővásárhely - Egész életében egyetlen munkahelyen dolgozott a vásárhelyi Albertné Ábel Irén: 41… Tovább olvasom