Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Terveik alapján kapnak az egyházak Vásárhelyen

Az idén már éves programtervezet alapján kapnak támogatást a történelmi egyházak Vásárhelyen. Így jelentősebb segítséget biztosítana a város a nagyobb fejlesztések, programok megvalósításához. Tavaly 30 milliós keretet osztottak szét az egyházak között.
Tavaly az evangélikus egyház többek közt a gyülekezeti termet újítatta fel az önkormányzati támogatásból. Fotó: Tésik Attila
Változik az idén a történelmi egyházak támogatási gyakorlata Vásárhelyen. Továbbra is mindegyiknek juttat anyagi segítséget a város, ám az alanyi jogon járó pénz helyett programfinanszírozás alapján kapnak majd támogatást. Az egyházaknak éves programtervezetet kell készíteniük, magyarázta Lázár János polgármester, ugyanis például egy templom felújításához vagy gyermektáborok szervezéséhez jelentősebb összeg szükséges, mint mondjuk a lelkészi hivatalok gázszámlájának kifizetéséhez. Az új rendszerrel pedig több támogatást tud biztosítani az önkormányzat a nagyobb fejlesztések, tervek megvalósításához, állapította meg Lázár.

Tavaly 30 millió forintos keretből kaptak a reformátusok, az evangélikusok, a baptisták, az unitáriusok, az izraeliták, a görögkeletiek, a katolikusok, valamint a Domonkos-rendi nővérek. Például a katolikus egyházközségnek összesen hárommillió forint jutott. A Szent István-plébánia a másfél millió forintját a templom villamos hálózatának felújítására fordította. A belvárosi plébánia az ugyancsak másfél millióból a temetői csőszházba történt betörés során eltűnt eszközöket – például motoros fűkaszákat – pótolta. De a sírkert rendbetételére, valamint a plébánia és a templom körüli javítási munkálatokra is fordítottak az összegből.

Ami nem jár, hanem adható, azt olyan formában kell köszönettel elfogadni, ahogy adják – fogalmazott Seidl Ambrus katolikus plébános azzal kapcsolatban, hogy az idén már programtervet kell készíteniük. Mint hozzátette: persze élni fognak ezzel a lehetőséggel.

Jó gyakorlatnak tartja a programfinanszírozást Deák László evangélikus lelkész. Már csak azért is, mert az idén nagyobb fejlesztésben gondolkodnak. A szolgálati lakásból lelkészi pihenőhelyet szeretnének kialakítani, ahol felekezettől függetlenül pihenhetnének, töltődhetnének fel lelkileg az egyházi személyek. Emellett pedig az idén is szeretnének misszióprogramokat rendezni. Tavaly 1 millió 400 ezer forint önkormányzati támogatást kapott az evangélikus egyház Vásárhelyen.

Ebből az összegből többek között a gyülekezeti termet újították fel, valamint ifjúsági szobát alakítottak ki. Az egyházaknak jutatott támogatások felhasználását egyébként ma tárgyalja a közgyűlés. Az egyházak közül már több elkészítette a programtervezetét, tudtuk meg Kun Andreától, a polgármesteri hivatal jogi csoportjának vezetőjétől. Hogy végül is az idén mennyi juthat az egyházaknak, az a város költségvetésének tárgyalását követően derül ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen kapták a telket

Tizenhárom vásárhelyi, Nyárfa utcai lakos kapta meg ingyen az önkormányzattól a háza mögötti keskeny… Tovább olvasom