Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Tisztított szennyvizet engednek a holtágba?

Elutasították a vásárhelyi önkormányzat és a Dobó Ferenc Horgászegyesület fellebbezését, így Mártély tisztított szennyvize a mártélyi holtágba folyhat. A fellebbezők szerint ez veszélyes lehet, a falu polgármestere viszont úgy véli: a négyszáz ottani üdülő tisztítatlan szennye mellett ez a csaknem ivóvíz tisztaságú végtermék nem okozhat kárt, se kellemetlenséget.
Engedélyt kapott Mártély önkormányzata arra, hogy a település szennyvizét tisztító telepről a már ártalmatlanított vizet a Holt-Tiszába eresszék. A holtág vizének kezelésével megbízott Dobó Ferenc Horgászegyesület és Vásárhely önkormányzata – mivel az üdülőtelep a városhoz tartozik – fellebbezést nyújtott be a környezetvédelmi hatósághoz. Mint állítják: egyikükkel sem egyeztettek a döntés megszületése előtt.

– Bár tisztában vagyunk vele, hogy a bevizsgált, ártalmatlanított szennyvíznek nincs káros hatása a halakra, az élővilágra, mégis rossz azzal a tudattal horgászni – pláne fürdeni – ebben a vízben, hogy tudjuk, mi folyik alattunk – mondta Simonffy György, a Dobó Ferenc Horgászegyesület alelnöke. – Mivel másodfokú, jogerős döntés született, már csak a bírósághoz fordulhatunk, ha meg akarjuk változtatni a helyzetet, de még nem született döntés arról, hogy a város, vagy mi nyújtsuk be a keresetet.

Tisztítatlan szenny is folyik az üdülőktől

Felháborítónak tartja Balogh Jánosné, Mártély polgármestere, hogy az ártalmatlanított víz miatt fellebbez az egyesület és a város – miközben négyszáz parti üdülő tisztítatlan szennye folyik az emésztőkből a holtág vizébe. A polgármester elmondta: a tisztítóműből kifolyó vizet szigorú előírások szerint ellenőrzik, a minősége csaknem olyan, mint az ivóvízé. A hatástanulmányt egyébként május 31-éig kell elkészíteniük – ennek költségeiről még nem tájékozódtak. A vízjogi engedéllyel működő tisztítómű egyébként három hónapja üzemel, és eddig nem volt jele meghibásodásnak.

– Bízom abban, hogy a hatástanulmány rámutat azokra a kockázati tényezőkre, amik veszélyeztetik a mártélyi holtág élővilágát, és így az eredetileg általunk is jóváhagyott elképzelés valósul majd meg – fogalmazott Csáki Imre. Hódmezővásárhely városi főmérnöke kifejtette: a jelenleginél számukra ésszerűbb javaslatnak tűnik, hogy ha szükséges, a tisztítóműből származó vizet egy másfél kilométeres nyílt csatornán keresztül az élő Tiszába vezessék, aminek lényegesen nagyobb a vízhozama.

A főmérnök szerint az ellenőrzött, tisztított víz nem okoz környezeti problémát, vészhelyzet esetén azonban a kommunális szennyvíz tisztítatlanul a holtágba ömölhet, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. A lehetséges veszélyekről egyelőre nem egyeztettek a mártélyi önkormányzattal, de a hatástanulmány biztos, hogy kitér majd erre is. A főmérnök szerint a városnak a '90-es évek elejétől kezdve fontos a holtág védelme, az elmúlt másfél évtizedben lehetővé tették a vízcserét az élő Tiszával, és egy iszapkotrással is hozzájárultak a jobb vízminőséghez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár ismét a minisztert faggatta kórházügyben

Azonnali kérdést intézett Molnár Lajos egészségügyi miniszterhez Lázár János vásárhelyi… Tovább olvasom