Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

További harc a kórházért

Információink szerint megszületett a végleges kórházi ágyszámlista. Eszerint Csongrád megyében nem szűnik meg gyógyító intézmény. Lázár János polgármester szerint ha vasárnap nem tüntettek volna 15 ezren az Erzsébet-kórházért, biztosan bezárták volna az intézményt.
Múlt vasárnap 15 ezer ember tiltakozott a vásárhelyi kórház előtt az intézmény megmentéséért. Fotó: Tésik Attila
Lapunk biztos forrásból úgy értesült, hogy megszületett a végleges ágyszámlista. Az új kórházstruktúrát március elején ismerteti a miniszter. E szerint Hódmezővásárhely elveszítette aktív ágyainak 70 százalékát, a többi megyei kórháznál viszont nincs vagy minimális a változás a korábbiakhoz képest. Lázár János vásárhelyi polgármester szerint ha vasárnap nem tüntettek volna 15 ezren az Erzsébet-kórházért, akkor szerinte biztosan bezárták volna az intézményt.

Lapunk két egymástól független forrásból úgy értesült, hogy véglegessé vált a kórházi ágyszámlista, amit Molnár Lajos egészségügyi miniszter csak március elején hoz nyilvánosságra. E szerint a megyében nem szűnik meg kórház. A szaktárca vezetőjének januári javaslatához képest minimálisan nőtt a makói és a szegedi kórház aktív ágyszáma. A kiemelt intézmények közül változatlan maradt a szegedi klinikák aktív ágyszáma (1117), és öttel nőtt a szentesi kórház gyógyító ágyainak száma.
Ugyanakkor a vásárhelyi Erzsébet-kórház 45 aktív ággyal kapott kevesebbet, mint amennyit januárban megajánlottak az intézménynek.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy közben húsz ággyal nőtt a kórház krónikus, ápolási ágyainak száma. Úgy tudjuk, hogy az új kórházi rendszerről a február 3-i lovasberényi fórumon állapodtak meg a koalíciós pártok. Az ellenzék szerint a döntés politikai alapon történt. Ezt támasztja alá Lázár János lapunknak adott tegnapi nyilatkozata is. – A Szent István téren vasárnap összegyűlt hatalmas tömeg azt jelenti, hogy megéri harcolni az Erzsébetért. A 15 ezer demonstrálónak köszönhetően megmarad a kórház, hiszen ennyi embert még Budapesten sem söpörhetnek félre – mondta a vásárhelyi polgármester.

Vásárhelyen félnek: hamarosan megszűnik a szemészeti osztály a kórházban. Fotó: Tésik Attila
Lázár elmondta, hogy a lovasberényi kormánymegbeszélés után néhány liberális barátja arra figyelmeztette: az egészségügyi reform egyik nagy vesztese a vásárhelyi kórház lesz. Ezért döntött a békés demonstráció mellett. A polgármester úgy véli, a tüntetés volt a kórházért indított harc első, egyben sikeres állomása. Az elkövetkezendő hetek feladata, hogy az aktív ágyszámot minél magasabbra tornázzák.

– Bulldogként harcolok tovább. Hiszen a 220-ra emelt krónikus ágyszám azt jelenti, hogy nem kell jelentős munkaerőtől megválni. Viszont egy-egy kórház léte leginkább az aktív ágyak számától függ – folytatta. Az új listán szereplő 116 aktív ágyat részsikernek könyveli el Lázár, aki szerint a 200-hoz közeli aktív ágyszám lenne az ideális.

– Mind regionális, mind országos szinten továbbküzdünk az Erzsébetért. Mivel a kórházunkhoz 60-70 ezer fős ápolási körzet tartozik, nem csupán a város, hanem a környező kisebb-nagyobb települések lakói is kiállnak a megmaradásért. Nem győzöm hangsúlyozni, ha nem jött volna el vasárnap ennyi ember a térre, akkor most már nem lenne miről beszélni – tette hozzá Lázár János.


Kórházigazgatók az új ágyszámlistáról

– A kórházunk ágyszámát mintegy egyharmaddal akarják csökkenteni, ezzel szakmailag és gazdaságilag is ellehetetlenítenek bennünket – fogalmazott Kallai Árpád, a vásárhelyi kórház főigazgatója. Ez több osztály, így a szemészet, a bőrgyógyászat és a szülészet-nőgyógyászat megszűnéséhez vezet. A főigazgató szerint éppen azért volt rengeteg fiatal a tüntetésen, mert az Erzsébet leépítésével az itt élők biztonságérzete csökken, így bizonytalan a jövő. Hozzátette: ebben a lokálpatrióta közösségben az is elképzelhetetlen, hogy az anyakönyvi kivonatban a születési helynél ne Vásárhely szerepeljen. Kallai szerint most az a következő kérdés, hogy a csökkentett aktív ágyszámú intézményt hogyan, s miből lehet majd finanszírozni.

A szentesi kórház megbízott főigazgatója, Fenyves Ernő sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta lapunk információját, miszerint 306 aktív ágyat finanszíroznának a kiemelt intézményben. Korábban 301-ről volt szó, sőt januárban az egészségügyi miniszter megajánlott még huszonnégyet a kórháznak. A főigazgató szerint ha tényleg 306 aktív ágy marad, akkor ez a belgyógyászaton, a traumatológián és a szülészeten jelenthet gondot. Kénytelenek lennének megszüntetni továbbá a szájsebészeti fekvőbeteg-ellátást.

– Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő kedden tájékoztatott arról, hogy a januárban megajánlott 127 aktív ággyal szemben 136 aktív ágy jut a makói kórháznak. Úgy vélem, hogy ezzel elismerte az egészségügyi minisztérium azt, hogy megalapozott az igényünk a pszichiátriai ellátás szélesítésére – mondta Baráth Lajos. A makói kórház főigazgatója hozzátette: a térségben élő mintegy 50 ezer lakón túl a pszichiátriai ellátást még 25 ezer polgár számára kell biztosítaniuk, ezért öt többlet-ágyat ezen az osztályon helyeznek el. A kistérség Makótól távolabb eső települései miatt négy ággyal bővülhet az általános baleseti sebészet.

Pajor László
, a szegedi városi kórház főigazgatója még nem kapott hivatalos értesítést az ágyszámokkal kapcsolatos miniszteri döntésről. Az intézmény jelenleg 504 aktív ággyal működik, a tárcavezető januárban 311-re tett javaslatot, ami öttel bővült. Pajor szerint nem annyira az ágyszámok, mint az ahhoz tartozó finanszírozás a lényeg. Elmondta: alkalmazkodnak az új szituációhoz, amihez már megvannak a terveik. Ezeket egyeztetik majd a fenntartó önkormányzattal. Mivel adósságot nem halmozhatnak fel, struktúra-átalakításra van szükség, ami nyár közepére fejeződhet be. A főigazgató szerint a fő cél, hogy a fekvőbeteg-ellátás felől a járóbeteg-ellátás felé tereljék a pácienseket.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó hajtott át rajta, nem élte túl

Két jármű is áthajtott azon a férfin, akit kedd hajnalban gázolt halálra egy ismeretlen autós a… Tovább olvasom