Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Továbbra is téma Vásárhelyen a polgármesteri hivatal informatikai rendszerét márciusban ért külső támadás

Zsarolóvírus támadta meg március 18-án a vásárhelyi polgármesteri hivatal informatikai rendszerét, amely összeomlott. Ezt az elavult eszközök tették lehetővé - hangzott el a szerdai közgyűlésen.
Az úgynevezett zsarolóvírus bedöntötte a rendszert. Ez súlyos zavarokat okozott, a helyreállítás több napot vett igénybe. Helyreállíthatatlan adatvesztés nem történt, védett adatok nem kerültek illetéktelen személyekhez. Viszont a Magyar Államkincstár a késedelmesen elküldött tavalyi finanszírozásról szóló beszámoló miatt ideiglenesen felfüggesztette Vásárhely finanszírozását.

A kérdésben a szerdai rendkívüli közgyűlésen – nyílt és zárt ülésen is – meghallgatták a rendszert átvizsgáló, a legmagasabb szintű nemzetbiztonsági átvilágítással bíró Cyber Services Zrt. képviselőjét, Frész Ferenc vezérigazgatót és az alvállalkozó VIAT Kft. Vásárhelyre delegált munkatársát, Kalotay Balázst.

Frész Ferenc elmondta: tavaly ősszel kaptak felkérést arra, világítsák át a városháza számítógépes rendszerét, megfelel-e a minimális követelményeknek, például az információbiztonság szempontjából. Intézkedési tervet készítettek a hivatalnak. A Cyber Services és a VIAT esetében, szerződésük hasonlósága miatt a Fidesz–KDNP-frakció részéről felmerült, hogy a két vállalkozás párhuzamosan látta el ugyanazt a feladatot, külön-külön díjazásért. Márki-Zay Péter polgármester kijelentette: nincs párhuzamosság, folyamatosság van. Frész Ferenc pedig közölte: kétszer nem számláznak.

Kalotay Balázs annyit fűzött hozzá: zárt ülésen szívesen beszámolnak részletesen mindenről, nyílt ülésen az információbiztonság miatt ezt nem tehetik meg. Másnap Márki-Zay Péter érdeklődésünkre elmondta, szerinte Hegedűs Zoltán és a Fidesz–KDNP-frakció a szerződések jogi és üzleti hátterére vonatkozó kérdéseire megnyugtató válaszokat kapott. A vírustámadás pedig azért lehetett eredményes, mert a polgármesteri hivatalnak elavult volt a rendszere, bár felvetődött az emberi mulasztás lehetősége is. A zárt ülésről nem beszélt.

Hegedűs Zoltán közölte: ha a zárt ülésről nyilatkozna, törvénysértést követne el. Annyit elárult, hogy amit eddig sejtettek, az beigazolódott: a két cég között kapcsolat van, ez volt az egyetlen új információ számukra. – Kapcsolatukat fő- és alvállalkozói státuszként mutatták be, de a kételyeink nem oszlottak el. Nem tudjuk, mennyire szolgálják a várost, és mennyire jogszerűek a szerződések. Az ügyben tett feljelentésünket fenntartjuk – jelentette ki a frakcióvezető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Plohn-műterem 75 éve Vásárhelyen

A Plohn-műterem 75 éve Vásárhelyen
A Plohn-műterem 75 éve (1869-1944) címmel nyílik kiállítás pénteken 17 órakor a vásárhelyi Alföldi… Tovább olvasom