Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Tragikus dokumentumokkal gyarapodott az Emlékpont anyaga

Hódmezővásárhely - Tragikus, második világháborús dokumentumokkal gyarapodott a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum gyűjteménye. A most közintézménybe kerülő emlékeket egykoron, a háború után Kamotsay István szobrászművész hozta haza Németországból a gyászoló családnak.
Sándor Mária az Emlékpont részére adományozta, 62 évvel ezelőtt, a hadifogságban elhunyt bátya, Sándor János személyes tárgyait: katonai zsoldkönyvét és fényképét, dögcéduláját, valamint egy képeslapot. Az üres tábori levelezőlapon, egy kis fényképen látható kedvese, akinek a lapot sohasem tudta elküldeni. Az idős asszony elmondta, gyakran eljár az Emlékpontba, hogy a második világháború áldozatainak emléket állító teremben megnézze tragikusan fiatalon elveszített bátya fényképét és tisztelegjen emléke előtt.

A „Vesztesnek lenni" terem az Emlékpont kiállításának egyik legmegrendítőbb kiállító-helyisége: a világháború közel 2000 vásárhelyi áldozata közül háromszáznak a fényképe látható és olvasható el haláluk körülményei. A látogató lábai alatt egy szőnyegbombázás képei láthatóak, mint a háború borzalmainak egyik legszörnyűbbje.

Tragikus dokumentumokkal gyarapodott az Emlékpont gyűjteménye.
Tragikus dokumentumokkal gyarapodott az Emlékpont gyűjteménye.

Sándor János 1923-ban született Hódmezővásárhelyen, gépkocsivezetőként dolgozott. 1944. augusztus 20-án egy családi ebédről vonultatták be Kiskunhalasra a 15. kiképző zászlóaljhoz. Egységét 1945-ben Dániába telepítették, ahol angol fogságba esett. 1946. július 4-én kapták az örömteli hírt a Köln melletti fogolytáborban, hogy három nap múlva hazatérhetnek Magyarországra.

Ugyanezen a napon fürdés közben, tragikus hirtelenséggel, szívbénulás következtében hunyt el. Személyes tárgyait, iratait - amelyeket nővére most az Emlékpontnak adományozott – Kamotsay István szobrászművész hozta haza a gyászoló családnak.

Olvasóink írták

 • 3. niep 2008. július 15. 21:11
  „Katona volt, nem futott Moszkvába. Béke Poraira”
 • 2. rew 2008. július 07. 21:19
  „21 évesen szívbénulás?

  Megfelelő táplálkozás hiánya, a stressz okozta lelki gondok, a tisztaság hiánya...stb...

  Hiába, a háború áldozata lett.”
 • 1. Csavok 2008. július 04. 16:01
  „Előre elnézést kérek az elhunyt családjától, de a kívülállók szemében ez a dolog azért egy kicsit vagy talán nagyon nevetséges.
  Megint kiderült, hogy mennyire fontos is az a "szuper" EMLÉKPONT.
  Vásárhely dísze ez, még az olimpikonoknak is végig kellett unatkozni. Kitalálhatják ki küldte le őket(talán a MOB elnöke) vajon milyen színű narancs vagy piros szekfű ?
  Szóval egy szegény magyar fiú beleugrott felhevült testtel a hideg vízbe, klasszikus nyári baleset, és máris egy rendkívül értékes dokumentum lett Vásárhelyen. Ez megtörténhetett volna vele az akkori helyi strandon is.
  Nagyon sajnálatos dolog, hogy elvitték katonának azokban a vészterhes időkben, de ha mondjuk Budapest védelmében, roham közben kap halálos sebet, akkor érthető a cikk meg az adományozás. De ez így megint sajnos egy kis nyalás a Délvilágtól a mi pm-nek.
  Azt kérdem: mikor lesz már ez az újság független, pártsemleges ??!!!
  Mégegyszer élnézést, nem a személy és a gyász ellen van kifogásom !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakossági fórummá szelídült a vásárhelyi tüntetés

Hódmezővásárhely - Lakossági fórummá alakult a Kossuth-iskola megszüntetése elleni tüntetés Vásárhelyen kedd este. Az eseményre elmentek a közgyűlés jobb- és baloldali képviselői. Az érdeklődőknek végül Lázár János magyarázta el: az iskola fejlesztéséről, nem pedig bezárásáról döntött a közgyűlés. Tovább olvasom