Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Tulajdonosok lehetnek az Észak utcaiak

Minden érintet támogatja és várja, hogy a vásárhelyi önkormányzat a lakók tulajdonába adja az Észak utca 90–92. szám alatti negyvenkét lakást. Az ott élők már tervezik életterük modernizálását, a kisebbségi önkormányzat elnöke is örül, de tart attól, hogy akik egyik napról a másikra élnek, nem tudják kihasználni a lehetőséget.
Mindenki azt várja, hogy a lakók elkezdik csinosítani lakásukat és környékét Fotó: Tésik Attila
A januári vásárhelyi közgyűlés dönt arról, hogy tulajdonba adja az Észak utca 90–92. számú két sorház 42 lakását azoknak, akik érvényes bérleti szerződéssel rendelkeznek. A lehetőséget a decemberi közgyűlésen Lázár János polgármester vetette fel, azzal, hogy az új év első közgyűlésén megtárgyalják a témát.

Az Észak utcai egykori ínséglakások a két világháború között épültek, az elmúlt évtizedek alatt a nem megfelelő karbantartás, illetve az ott élők életmódja miatt jelentős mértékben lepusztultak. Az önkormányzat legutóbb hiába költött rájuk, az állag jelentősen nem javult. Attól azonban, hogy az ott élők tulajdonába kerülhet, mindenki azt várja, hogy jelentős előrelépés következik, a lakók megkezdik csinosítani a saját lakásukat és környékét.

– Azt várjuk elsősorban, hogy rendezett lesz az udvar, illetve mindenki bevezetheti a folyóvizet, s lakható körülményeket teremthet magának – mondta a helyszínen Fehér István, aki arra számít, hogy ezzel a lépéssel rendeződik az ott lakók helyzete. Nem titkolta ugyanakkor azt a véleményét, hogy a zömében alkalmi munkából, segélyekből egyik napról a másikra élő lakók akkor haladnának gyorsabban a felújítással, ha lenne munkájuk.

Idősebb Lakatos Ernő az egyik lakó azt mondta, helyesli a tervet.

– Jó lesz, ha mindenki megkapja a lakását, mert akkor végre bevezethetjük a vizet, s felújíthatjuk a lakást – mondta a hetvenéves férfi.
Az egyik rendezett lakásban élő Rácz Zoltánnénak a fürdőszoba hiányzik a legjobban. A háromgyerekes édesanya a mosáshoz ma még a sarki kútból hordja a vizet.

– Ha megkapjuk, akkor bevezettetjük a vizet, s némileg átalakítjuk a lakást. A nagyszobát ketté választjuk a gyerekek kedvéért – mondta.
Zsiga István is úgy véli, hogy jól járnak, ugyanis végre belülről is hozzányúlhatnak az otthonukhoz. Eddig ugyanis – úgy tudja – az önkormányzat semmiféle átalakításhoz nem járult hozzá.
Idősebb Lakatos Ernő helyesli az Észak utcai lakások tulajdonba adását Fotó: Tésik Attila


Jankovics Zoltán, a cigány kisebbségi önkormányzat tagja is támogatja az önkormányzat tervét. Ám úgy véli, a lakások tulajdonba adását feltételekhez kellene kötni, illetve aggályosnak tartja az ott élők jövőjét. Elmondta, attól tart, hogy az általa szociális gettónak tartott Észak utcai ingatlanban élők sorsa még rosszabb lehet, ugyanis többségük tényleg egyik napról a másikra él. Aggódik amiatt is, hogy esetleg anyagi terhet jelent majd a lakók számára az, hogy tulajdonhoz jutnak. Úgy véli, olyan megkötéssel kellene átadni a lakásokat, hogy azokat 10-20 évig nem lehet elidegeníteni. A kisebbségi képviselő tart attól, hogy itt is megjelenik a lakásmaffia, hogy kisemmizze az embereket.

– Az lenne a legideálisabb, ha a város bevezettetné a vizet és a csatornát, kerítést építtetne a házak köré, majd csak azután adná azt oda a bérleti szerződéssel rendelkezőknek – mondta.
Csanki István kisebbségi tanácsnok azon fáradozik, hogy ne csak az érvényes lakbérszerződéssel rendelkezők, hanem minden, a lakásokban élő ember tulajdonos lehessen.

– A negyvenkét lakásból csak harmincnyolcban élnek, mert négy lakhatatlan. Az ott élők közül azonban csak nyolcnak van lakbérszerződése. Most azt javasoltam, hogy minden ott élő helyzetét legalizáljuk. Most folyik az adatgyűjtés és a feldolgozás – mondta. Csanki István hangsúlyozta, hogy még semmi sem dőlt el, így még azt sem lehet tudni, hogy csak a lakás, vagy a telek is az Észak utcaiak tulajdonába kerülhet-e.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró hangulatban zajlott a romák közmeghallgatása

„Burkolt rasszistának" titulálta Jankovics Zoltán, a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat… Tovább olvasom