Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Túri Mihály és a bűvös 04-es

Hódmezővásárhely - A mindszenti Túri Mihály tíz éve áll a vásárhelyi mentőállomás élén. Már tizenegy esztendősen elhatározta, hogy olyan munkát szeretne végezni, ahol segíthet az embereken.
A vásárhelyi mentőállomáson jelenleg tizenkét ápoló, tizenkét gépkocsivezető, négy mentőtiszt és egy részállású orvos dolgozik. A négy autóból egy eset-rohamkocsi, egy KIM, vagyis kiemelt mentőkocsi – ezek látnak el huszonnégy órás szolgálatot –, kettő alapfelszereltségű jármű.

Túri Mihálynak szenvedélye a mentőzés Fotó: Tésik Attila

A „flottát" tíz esztendeje a 42 éves mindszenti Túri Mihály irányítja, akinek már születése duplán kódolta, milyen szakmát választ majd felnőtt fejjel. Április 4-én látta meg a napvilágot, ez számokkal leírva: 04. 04. – a hőskorban ez volt – természetesen szimplán – a mentők hívószáma.

– Tudat alatt valószínűleg az is befolyásolt, hogy tizenegy évesen, 1976 novemberében, máig kísértő szörnyű autóbalesetben veszítettem el az édesapámat – mondta Túri. – Talán ekkor döntöttem el, szeretnék olyan munkát végezni, ahol segíthetek az embereken. A sors tovább üldözött, mentősként ez első súlyos esetem gimnáziumi osztályfőnököm halálos balesete volt.

Orvos szeretett volna lenni, kétszer felvételizett, másodikra a szükséges pontszámot is elérte, helyhiány miatt nem vették fel. Ezalatt a vásárhelyi kórházban dolgozott, beteghordó és műtőssegéd volt, ott ismerkedett meg a mentősök munkájával. 1985. március 1-jén lépett be hozzájuk.

Reakciók

A balesetek borzalmasak, és általában a mentősök találkoznak először a családtagokkal, ők közlik velük a hírt. – Ezek rendkívül nehéz pillanatok, és szinte mindenki másképpen reagál. Akad aki összeomlik, de olyannal is találkoztunk már, aki rángatni kezdte az egyenruhánk gallérját, nekünk esett. Tanítani, oktatni kellene, hogy ezekben helyzetekben hogyan reagáljunk, miképpen dolgozzuk fel, bizony elkelne néha a pszichológus. 
Szakápolói vizsgát tett, majd 1994-ben megszerezte a mentőtiszti diplomát. Elsősegélynyújtást és oxológiát tanít, 1999-ben az SZTE Egészségügyi Főiskolai Karának hallgatói önkormányzatától megkapta a legjobb oktató címet, 2005-ben pedig az év emberének választották Vásárhelyen a Promenád és a Rádió 7 voksolásán. A mai napig részt vesz a mentésben, kollégáival jól ellátják a város sürgősségi igényeit. Tapasztalt, rutinos, a légi mentésben is dolgozott, van azonban, ami még most is felzaklatja.

– A tragédiához már hozzászoktam – ebben sokat segített, hogy alapvetően katolikus, keresztény szemléletű vagyok –, a csecsemőhalál, a gyerektragédia azonban más. Sosem felejtem el: egy családnál próbáltunk újraéleszteni egy csecsemőt, közben kimentem valamilyen műszerért, és a másik szobában ott aludt ugyanabban a ruhában „ugyanaz" a kicsi. Nem tudom miként reagáltam, borzalmas pillanat volt. Mint kiderült, az ikertestvérét láttam, akiért harcoltunk, sajnos nem tudtuk megmenteni.

Nekem is van két gyerekem, Ágnes 14, Ákos négyéves. A feleségemnek, Anikónak sokat köszönhetek, nyugodt családi háttér nélkül nem lehet ezt a munkát csinálni.

Hagyományosan jó a kapcsolatuk az önkormányzatokkal, és az adományoknak is köszönhetően ellátottságuk, felszereltségük kiváló. A céljáról azt mondta: – Magas a vérnyomásom, diabéteszes, vagyis cukorbeteg vagyok, ez két nagy rizikófaktor. A harmadik az egészségügy mai helyzetével naponta együtt járó stressz. Vagyis szeretném megélni, hogy a gyermekeim megálljanak a saját lábukon.

 

Olvasóink írták

  • 2. Bajusz Attila 2008. március 14. 10:31
    „Ezúton szeretnék gratulálni Túri Mihály Állomásvezető Úrnak a 10 éves jubileumhoz. A vásárhelyi mentősökkel volt szerencsém találkozni jónéhány évvel ezelőtt egy állomáslátogatás alkalmával. Innen üdvözlöm Demeter Sándor úrat, aki azon a napon végigkalauzolt a mentőállomáson.

    A mentőállomás minden dolgozójának jó munkát és sok sikert és minél kevesebb riasztást kívánok, valamint jó egészséget.”
  • 1. SteveGadd 2008. január 29. 18:00
    „Gratulálok Misi! A munkádhoz sok sikert, a céljaidhoz jó egészséget, a mentősöknek pedig minél kevesebb riasztást kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhelyi céhemlékek kiállítása

Hódmezővásárhely - Hódmezővásárhelyi céhemlékek címmel kiállítás nyílt a Tornyai János Múzeumban. Tovább olvasom