Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Turnéra indul a vásárhelyi színtársulat

Hódmezővásárhely - Két éve alakult meg a vásárhelyi felnőtt színjátszó kör. A társulat ötlete Rostás Tamás nyomdász fejéből pattant ki. A lelkes amatőrök tavaly Móricz Zsigmond Kend-e a pap? című darabjával mutatkoztak be, amelyből rádiójáték is készült.
Hódmezővásárhely már a 19. század elején kedvelt állomásuk volt a vándorszínészeknek. Állandó színház azonban csak az évszázad végén létesült a városban. Az egykor a Szőnyi utcával szemben álló Nyári Színkör 1948-ban megszűnt, a neves színtársulatok ezután az újonnan épült Petőfi Művelődési Központban léptek a közönség elé. Somlay Artúr Színpad néven 1955-ben helyi társulat alakult, amely egy év múlva feloszlott. A kilencvenes évek elején működött egy fiatalokból álló társulat Vásárhelyen, amely Slavomir Mrozek-darabokat játszott.

– A színház világa mindig is lenyűgözött – mondja Rostás Tamás, aki 2005 márciusában alapított társulatot Vásárhelyen. – Békéscsabán voltam kollégista, akkor kezdtem el foglalkozni színjátszással. Rendszeresen statisztáltam, és volt önálló estem is. Ezután hosszú ideig nem volt lehetőségem hódolni a szenvedélyemnek. Három éve azonban visszaköltöztem Vásárhelyre, ekkor fogalmazódott meg bennem a színtársulat gondolata. Dramaturgiai végzettségem ugyan nincs, de van színpadi tapasztalatom, így egy percig sem haboztam ötletem megvalósításával.

A 18 éven át nyomdászként dolgozó férfi elképzeléseivel felkereste a város művészeti referensét, aki támogatásáról biztosította. A toborzási felhívásra tízen jelentkeztek, volt köztük ének szakos tanár, diák, nyugdíjas és újságíró. Próbahelyet a Petőfi Művelődési Központban kaptak. A társulat tavaly Móricz Zsigmond Kend-e a pap? című egyfelvonásos művével mutatkozott be az intézmény színpadán. A darabot Rostás Tamás rendezte, mely rádiójátékként korábban már elhangzott a helyi Rádió X közszolgálati műsorában. A zördög című előadásukat idén az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó fesztivál keretében láthatták az érdeklődők. A rádióhallgatók hamarosan ezt a Móricz-darabot is élvezhetik. A szöveget már rögzítették, csak az utómunkák vannak hátra. Október 8-án Így játszunk mi... címmel Karinthy Frigyes és Romhányi József jelenetei közül mutattak be néhányat. Az est programját ifjabb Rummel József állította össze. Műsorukkal néhány napja Szegeden arattak nagy sikert.

A társulatot jelenleg Szuromi Klára, Békési János, Nagy István, Nagy Diána, Kósa Tamás, Varga Anna és Béres Dezső színpadi felelős alkotja. Próbát minden hétfő délután 5 és este 7 között tartanak. A kör nyitott, bárki csatlakozhat, aki kedvet érez a színészkedéshez. A társulat térítésmentesen vállal vendégszerepléseket, játszottak már olvasókörben, falunapon és nyugdíjasotthonban is. Folyamatosan keresik a kapcsolatot más színjátszó körökkel. A közeljövőben turnéra indulnak, hat környékbeli kistelepülésen mutatják be műsorukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már rendezték a sírok környezetét Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vasárnap már százak látogattak ki a vásárhelyi sírkertekbe, hogy rendbe hozzák… Tovább olvasom