Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Új műszereket vesz a vásárhelyi kórház

Hódmezővásárhely - Közel 100 millió forintot szavazott meg az Erzsébet-kórháznak a vásárhelyi közgyűlés a legutóbbi közgyűlésen. A pénzből többek között mammográfot, terheléses EKG-t, ultrahangfejet és endoszkópot vásárol az intézmény.
A vásárhelyi Erzsébet-kórház, mely az egészségügyi reform egyik nagy vesztese volt, az eltelt hónapokban közel félmilliárd forintot kapott az államtól, illetve nyert különböző pályázatokon. Ezt meghatározott célokra, struktúraváltásra, egynapos sebészeti ellátásra, tartozások rendezésére költhették, költhetik. Viszont a színvonalas, szakszerű gyógyításhoz megfelelő műszerek, eszközök is szükségesek. Ezzel a fenntartó, a vásárhelyi önkormányzat is tisztában van, ezért a közgyűlés közel 100 millió forintot szavazott meg az Erzsébet-kórháznak az eszközállomány javítására.

– Példa nélküli, rendkívül nagy segítség ez számunkra – közölte Kallai Árpád főigazgató. – Nem tudok hasonlóról sem, hogy egy város mintegy százmillió forinttal támogassa az általa fenntartott kórházat, az eszközök cseréjét, korszerűsítését. Az önkormányzat jó gazdaként figyel ránk, arra, hogy modernizálhassunk és a jövőben is a megszokott színvonalon láthassuk el a hozzánk betérőket. Sajnos, azt kell mondjam, jóval nagyobb összeget is gond nélkül elköltenénk, de így is kicserélhetünk több elavult, használhatatlan, tönkrement gépet, műszert, és az egynapos sebészet fejlesztésére is áldozhatunk.

Perre várva

A kamara és a soproni Erzsébet-kórház elveszítette azt a pert, amit az egészségügyi reform kapcsán indított az állam a szakminisztérium ellen. A vásárhelyi Erzsébet-kórház is eljárást kezdeményezett, ügyében azonban még nem született döntés, a perre várnak Kallaiék.

A radiológiai diagnosztikában és a patológiában használatos eszközöket szereznek be, például mammográfot, terheléses EKG-t, ultrahangfejet és endoszkópot. A második nagy csoportba a kakasszéki gyógyintézetnél is folyó rehabilitációt segítő terápiás segédeszközök, és az ambuláns ellátást hatékonyabbá tévő, azt korszerűsítő műszerek tartoznak. Az egynapos sebészeti ellátásról sem feledkeztek meg, a visszérműtéthez endoszkópot, az aranyér- és a szemészeti beavatkozáshoz alkalmazható berendezést, valamint olyan „vágószerszámot" szereznek be, mely csökkenti az esetleges vérzéses szövődményeket, meggyorsítja a gyógyulást.

– Azért is jelentős ez a megvalósulandó beruházás, mert a szűkítések, a szigorú gazdálkodás miatt dolgozóinkra már így is nagy pszichikai nyomás nehezedik – mondta a főigazgató. – Minden fogyóeszközzel, a gyógyszerekkel is rendkívül mértéktartóan, takarékosan kell bánni, és úgy, hogy a betegek ne, vagy csupán minimális mértékben érezzenek minőségromlást. Ez rendkívül nehéz feladat. Ebben a munkában jelenthetnek könnyebbséget a jobb, korszerűbb műszerek.
Jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik, a határidő lejártával – kilencven nap –, az év végétől kezdődhet az új eszközök, műszerek, gépek vásárlása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izgató költő Vásárhelyről

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Gömöri Istvánt 1964-ben az izgatónak mondott versei miatt… Tovább olvasom