Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Újra ékszerdoboz a népkerti vasútállomás

Hódmezővásárhely - Elkészült. A vásárhelyiek hat évet vártak arra, hogy megújuljon, megszépüljön a népkerti vasútállomás. A tavaly novemberben kezdett rekonstrukcióval – amelyet lapunk cikke kezdeményezett – végzett a kivitelező, a napokban már az utasok is birtokba vehették a létesítményt.
Nem kell tovább várni: elkészült, megszépült a vásárhelyi népkerti vasútállomás. A tavaly november 9-én startolt kivitelezés április 30-án zárult, és a használatbavételi engedélyt az önkormányzat – a pénztár működésének folyamatos biztosítása érdekében – gyorsan kiadta. Az utasok már birtokba vehették a létesítményt, amelyhez, nyugodtan állíthatjuk, érdemes elsétálni, nem emlékeztet öreg, korszerűtlen, kopott, leromlott állagú, romos korábbi önmagára.

Újra ékszerdoboz a népkerti vasútállomás. Fotó: Imre Péter (képgaléria)

Archív fotót keresnek

A vásárhelyi önkormányzat szeretné eredeti állapotában helyreállítani a 30-as években létesített díszkutat, amelyről nincs korhű fénykép a birtokában.
Ezúton kérik a lakosságot, hogy aki rendelkezik ilyen fotóval,
jelentkezzen a media@hodmezovasarhely.hu e-mail címen, vagy a 62/530-148-as telefonszámon.

A krónikához tartozik, hogy lassan hat éve, 2007 nyarán számoltunk be arról, milyen sanyarú állapotban van az egykor ékszerdoboznak számító, 1939. december 2-án átadott népkerti vasútállomás. Cikkünk nyomán aláírásgyűjtés indult a rekonstrukcióért, majd még abban az évben megindultak az egyeztetések, amelyek egy időre megrekedtek. De a MÁV Zrt. a tetőszerkezet felújítását 2009-ben elvégezte, és bevezette a gázt az épületbe. A jelenlegi rekonstrukciós munkák idejére a pénztár és a váróterem konténerekbe költözött. Az épület felújítását a vasúttársaság a helyi önkormányzattal közösen hajtotta végre, utóbbi még végzi vállalt feladatainak egy részét. Az előzetesen becsült összköltség 60 millió forint volt, amely mintegy 50 millióra apadt.

A kivitelező elvégezte a külső szerkezeti falak szigetelését, a homlokzatrekonstrukciót, az eredetivel megegyező hőszigetelt fa nyílászárók beépítését, az utasforgalmi belső terek és fedett-nyitott váró előterek burkolatcseréjét, a forgalmi irodához és a pénztárhoz vizesblokk kialakítását, akadálymentes mosdóval kiegészítve, a megüresedett szolgálati lakás területén biztosítóberendezés elhelyezését, a korszerű gázüzemű rendszer kialakítását, valamint a víz- és szennyvízhálózat felújítását – áll a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának levelében. Az épület hátsó frontján akadálymentesített, kerekes székkel is jól használható bejárat található.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A vásárhelyi önkormányzat – a MÁV Zrt.-vel kötött megállapodás értelmében – vállalta és elvégezte az épület körüli terület rendezését, parkolók kialakítását, a váróteremben lévő faragott, festett népi motívumokkal díszített bútorok művészi igényű helyreállítását. Folyamatban van többek között a díszkút, a majolikaoszlopok és zsámolyok rekonstrukciója, a telken található újságospavilon elbontása és az üzemeltetővel egyeztetve környezetbe illő új építése, valamint a város az állomásépület melletti parkot is rendbe teszi.

* * *

A delmagyar.hu Hódmezővásárhelyi Népkert-dossziéja (időrendben visszafelé)

2013:
Nyárra elkészül a népkerti vasútállomás
Konténerpénztár és ideiglenes váró a Kisállomáson
2011:
Vásárhely aláírta
MÁV: 2012-ben elkészülhet a népkerti vasútállomás
Idén megújul a népkerti megálló
2009:
Vasútállomás-felújítás
Népkert: ősszel megkezdődhet a vasútállomás felújítása
2008:
Sínen a népkerti vasútállomás ügye
Jövőre megkezdhetik a népkerti felújítást
Nyártól megújul Vásárhelyen a népkerti állomás
Népkert: kezdődik a felújítás
Ősszel elkezdődhet a vásárhelyi népkerti állomás felújítása
2007:
Hódmezővásárhely a népkerti állomás felújítása mellett
A szerencse a népkertiek pártján
Szerda délelőtt szemléznek a vásárhelyi népkerti állomáson
Megmozdult Vásárhely a népkerti létesítmény megmentéséért
Gyűlnek az aláírások a vásárhelyi népkerti állomásért
Aláírásokat gyűjtenek a népkerti állomásért
Egykor ékszerdoboz volt a népkerti megálló

Olvasóink írták

 • 20. CsengeleMSN 2013. június 02. 10:16
  „Nem hat évet vártak arra, hogy megújuljon, megszépüljön a népkerti vasútállomás, hanem 16-ot!”
 • 19. fatyolferi 2013. május 31. 16:15
  „valaki le tudná irni mikor kezdik a Tram-Train Kiépitését mert már nagyon várom”
 • 18. Büfékocsi 2013. május 31. 14:36
  „Megújult, nagyon szép lett a Népkerti kisállomás épülete. A hivatalos MÁV-os kék-sárga felirat botrányosan ronda. Nem csak itt, mindenütt. Azt csak úgy halkan kérdezném meg, hogy a nagyállomás épülete miért nem érdemli meg legalább azt, hogy a legszükségesebb állagmegóvási karbantartásokat elvégezzék rajta? Nem vagyok még öreg, legalábbis annyira. Ugyanakkor azt elmondhatom, hogy a kisgyermek korom óta eltelt negyed század alatt "nem sikerült" kicsit kipofozni a nagyállomás épületét. Annyit viszont sikerült hátrafelé araszolnunk a közelmúltban, hogy az állomás csikktartóit leszerelték a kukákról, mert tilos a dohányzása peronokon és környékén. Oké, EU, stb. értem én. Éppen ezért is dohányoznak továbbra is, csak most már a csikkecskék mindenképpen a sínek között landolnak. Jó ez így! Szocializmus van édesanyám!
  Azt a két szerencsétlen nyomorultat sajnálom, akik a próba...akarom mondani váróteremben üldögélve lettek lefényképezve a megújult népkerti állomáson. Amint a művészien felújított népi bútorokra támaszkodva bámulnak kiábrándult, szomorú tekintettel a sivár magyar életbe.”
 • 17. Dongó 2013. május 30. 05:51
  „Üdv!
  Ez mind szép és jó, csak arról felejtkeztek el, hogy az építési törmeléket bedúrták abba a gödörbe, amely ott van. Még most is sokan hiszik, hogy az hulladék lerakó és sittet borítanak oda. Gazdátlan egy terület az, de a vállalkozó is csak oda hordta ki a sittet, elvitetni csak egy részét sikerült. Ha már annyira büszkék vagyunk a munkánkra, hát oda is kellene tekinteni.
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 16. CsengeleMSN 2013. május 29. 23:16
  „A kamera, kamerák nagyon kellenének tényleg, örülünk, hogy nincs kocsma és részegek főleg a kisbaba, kisgyermek és gyermek utasok miatt. A díszkút is gyönyörű, azt is fel kellene még újítani. Jó is, hogy felújították, biztos, hogy a tramtrainnek is ez lesz majd az első megállója. A legfontosabbat viszont még nem újították fel, a peront és az utat a vasút megálló előtt és a sínek környékén. A 20-30 éves peronoknak nevezett valamik, lejtenek a sínek irányába, itt lehetne azt mondani hogy az esővíz miatt, de az már olyan rossz állapotban van, hogy nem számít neki az esővíz, valami kavicsos cementes ocsmányságból van, a lényeg hogy könnyen le lehet esni a vonat alá.”
 • 15. békaügetés 2013. május 29. 12:52
  „Remélem a vandálok nem fogják összefirkálni a falat és nem vésik bele a bútorzatba az éppen aktuális partner nevét. Kamera kellene, ha esetleg nem tettek fel.A WC tisztaságát nem tudom hogyan oldják meg ,mert a bejárai ajtónál a pénztárnál várakozva már a hányinger fogta el az utazót a mérhetetlenül erős húgyszagtól,a benti körülmény ezután,már csak a fantáziára van bízva. A kocsmából a sok sört ürítő,részegek és a hajléktalanok tették használhatatlanná az egyébként utazók számára kialakított illemhelyet.”
 • 14. queenmargareth1 2013. május 28. 17:50
  „bocs, megint én:igazából sok mindent nem tudott a fotós készíteni, mert írták, hogy a díszkút sincs kész sok más mellett.a lényeg, a festett padok asztalok a kültér kész.
  Szeged és Szentes között koppanó a csatlakozás, nincs vele gond. Szentes Békéscsaba felé szívás!”
 • 13. andreasz 2013. május 28. 15:27
  „"10. aronke
  A cikkhez kapcsolódó fotósorozat sajnos igencsak az olvasó fantáziájára bízza hogyan is néznek ki a részletek...Szeretnék hozzá gratulálni."
  Egyetértek, tényleg nagy fantázia kell hozzá. De akkor minek ment ki a fotós?”
 • 12. Zotya100 2013. május 28. 14:47
  „Kisgyerekként imádtam ezt az állomást! Kiváncsi leszek, most majd hogyan hat rám, ha arra járok.”
 • 11. kekeczke 2013. május 28. 14:45
  „szép ez az új villamos is ami szegedig jár már”
 • 10. aronke 2013. május 28. 14:11
  „A cikkhez kapcsolódó fotósorozat sajnos igencsak az olvasó fantáziájára bízza hogyan is néznek ki a részletek...Szeretnék hozzá gratulálni.”
 • 9. Csaby83 2013. május 28. 12:38
  „A Makói Vasútállomás is nagyon rossz állapotban van, mégsem történt felújítás... igazán ráférne már Makónak is egy felújítás! Ahogy hallottam egy ott dolgozótól, nincs is tervben. Mellékvonal, lecsökkent napi járatokkal... Bzmot elavult vonatokkal.. minek is újítani? ;)”
 • 8. DMagóg 2013. május 28. 12:23
  „Megemlíthető lett volna, hogy Nagy Rébék Ferenc kezdeményezésére:
  "Cikkünk nyomán aláírásgyűjtés indult a rekonstrukcióért, ..."”
 • 7. queenmargareth1 2013. május 28. 11:57
  „huppsz...akkor én mindig abban a két időpontban járok, amikor Bz-k vannak.Akkor nem értem a 135-ös miért nem kapott?”
 • 6. anya5353 2013. május 28. 11:46
  „Ha olyan jó lenne a menetrend Szeged-Szentes között, mint pl 15 éve, akkor mindig vonattal járnék...akkoriban még tovább tudtam onnan utazni busszal úgy, hogy otthon is töltöttem időt és még aznap emberi időben vissza is értem....”
 • 5. balihoho 2013. május 28. 11:45
  „Az állomás épület homlokzatán, az a tábla, valahogy nem stimmel. Nem ilyen volt az eredeti.”
 • 4. grófné 2013. május 28. 11:14
  „Szentesen jelenleg 2 Desiro van, amelyek naponta többször megfordulnak Hódmezővásárhely és Szolnok között.”
 • 3. queenmargareth1 2013. május 28. 10:42
  „bocs, olvasni kellett volna...:)”
 • 2. queenmargareth1 2013. május 28. 10:41
  „nem tudom, mert én sokszor utazom át és még én sem láttam, valószínű az avatásra mentek a fejesek?vagy nem voltak?Amúgy szép lett.megmaradt és működik a kút?”
 • 1. kormoska 2013. május 28. 10:33
  „Milyen vonalon jár ott ilyen Siemens Desiro vonat?
  Vagy csak egyszeri alkalommal volt ott dísznek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bessenyei-szinkör: premier és tervek

Tavaly októberben a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban alakult meg a 18 fős színjátszó kör. Tovább olvasom