Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Újra víz alatt az üdülők és a strand

Ismét a víz az úr a mártélyi üdülőterületen és a mindszenti szabad strandon. A nyaralók tulajdonosai és a fürdőhely vállalkozói egyszer már nekivágtak idén az árvíz utáni tereprendezésnek, a munkálatokat azonban idő előtt félbe kellett szakítani. Csak remélik: nem sokáig kell már evezniük ingatlanjaikhoz.
Csak csónakkal lehet bejutni a mártélyi üdülőkhöz. Fotó: Karnok Csaba
Nem sokáig tartott sem a mártélyi, sem pedig a mindszenti üdülőtulajdonosok öröme. Hiába láttak neki az árvíz levonulása után a takarításnak, félbe kellett hagyniuk a tereprendezést, miután újra a víz lett az úr a parton. Mártélyon és Mindszenten is csak csónakkal lehet megközelíteni a nyaralókat, a Vásárhelyhez tartozó Tisza-holtági üdülőterületen megint a gát aljáig ér a víz.

Az ár levonulása után már takarítottak, kihordták a teraszokra a virágokat, hiába – mesélte a vásárhelyi Szénási János, akinek 13 éve van üdülője a mártélyi Horgász utcában.

Persze már nem olyan magas a víz, mint első alkalommal, akkor még a felső szinten is a válláig ért, most nem éri el a teraszt. Hogy mikortól élvezhetik majd végre mártélyi üdülőjüket? Azt nem tudta megmondani Szénási János, csak reméli, hogy már nem kell sokáig várni a víz levonulására.

Még mindig a Tisza az úr a mindszenti szabad strandon is. Fotó: Karnok Csaba
A vásárhelyi önkormányzat becslése szerint 30 millió lehet a kár az üdülőterületen. A víz levonulása után a legfontosabb az utak takarítása, a lomtalanítás, valamint a strand rendbetétele – közölte érdeklődésünkre Csorba Mihály alpolgármester.

A mindszenti Szabados Henrik is abban bízik, hogy mihamarabb levonul a víz. A vállalkozó évtizedek óta üzemeltet büfét a helyi strandon. Az ingatlan konyhájában és raktárában azonban még mindig bokáig ér a Tisza. Ha csak teheti, kölcsönladikkal beevez egy kis ellenőrzésre a büféhez. Ilyenkor az is kiderül, hogy időközben mi tűnt el. Lába kélt már egy pár csizmának, de papucsnak és kisrádiónak is. Ennél nagyobb fejfájást okoz neki viszont az, hogy bútorok, hűtők mentek tönkre a mindszenti szabad strandi büfében.

Másodfokból első

Egy centit apadt hétfőtől tegnap reggelig a Tisza Mindszentnél, így 776 centiméter volt a vízállás. Mint azt az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletesétől megtudtuk, a hét végére olyannyira leapadhat a folyó, hogy a másodfokú készültséget az elsőfokú válthatja fel.

A vállalkozó nem akart jóslatokba bocsátkozni, hogy leghamarabb mikor nyithat majd ki. Mint mondta: akár 3-4 nap alatt is levonulhat a víz, viszont egy kiadós eső ismételten keresztülhúzhatja a számításokat. Ami biztos, hogy az idén csak rövid strandszezonra lehet számítani. Persze a víz levonulása után a partrendezés a legfontosabb – jegyezte meg Tisza Zoltán, a mindszenti szabad strand bérlője, mondván: csak már ott tartanának! Hogy mi lesz a szezonnal? Fogalma sincs – tette hozzá –, egyelőre várniuk kell azoknak, akik a mindszenti homokos fövenyen szeretnének napozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A teleházból sugároz Mártély rádiója, a Szóbeszéd

Egy éve szól a Szóbeszéd. Mártély kis közösségi rádiója a teleházból naponta reggel fél hét és este… Tovább olvasom