Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Ultimátum tárgya lett a komp

A szegváriak és a mártélyiak is a mindszenti képviselő-testületet szidják amiatt, hogy december óta nem közlekedik a komp a városnál, miközben följebb, Csongrádnál még jár, és a Tisza sem fagyott be. Mindszent képviselő-testülete most ultimátumot adott az üzemeltetőnek: ha hétfőtől nem működik az átkelő, megvizsgálják a szerződés felbontásának lehetőségét. Igaz, ha közben olyan hideg jön, hogy tényleg elkezd befagyni a víz, elmarad a szankció.
Szünetel a kompközlekedés Mindszent és Baks között. Fotó: Tésik Attila
Ultimátumot adott a mindszenti önkormányzat a tiszai kompot üzemeltető vállalkozónak. Ha hétfőn továbbra sem biztosítja az átkelést, megvizsgálják a céggel között szerződés felbontásának lehetőségét – tudtuk meg Zsótér Istvántól, a kisváros polgármesterétől. A komp ügye már a legutóbbi testületi ülést megelőző bizottsági ülésen is téma volt.

A testületi ülésen aztán Antal István képviselő elmondta: tavaly ősszel szinte könyörögtek Varga Dénesnek, hogy vegye már bérbe a kompot, s üzemeltesse, mert az előző vállalkozás idő előtt visszaadta a megbízást. Egy év elteltével azonban a helybeliek, sőt a szegváriak és a mártélyiak is szidják a képviselő-testület tagjait, mert a komp üzemeltetője nem teljesíti az általa vállaltakat – állapította meg Antal István, s úgy vélte: ezzel lejáratják Mindszentet.

A komp december utolsó heteiben állt le. Akkor Varga Dénes lapunknak elmondta: a Tisza vize csupán néhány fokos, ezért félő, ha tovább működtetik a járművet, úgy járnak, mint az előző télen, amikor több hónapig a baksi oldalon vesztegelt a jármű, mert a folyón nem lehetett közlekedni.

A csütörtöki testületi ülésen azt is furcsállták, hogy lehet az, hogy Csongrádnál nem szüntették meg a kompközlekedést. Pedig ott is ugyanez a Tisza folyik, és a tél sem enyhébb.

Évek óta nem történt ilyen, hogy hetekig ne üzemeljen a komp, pláne, hogy még igazán tél sem volt – vélte Zsótér István is. A polgármester tegnap érdeklődésünkre elmondta: a vállalkozó által az önkormányzathoz kedden eljuttatott levél szerint Varga Dénes a hajózási szabályzatra hivatkozva állíttatta le a közlekedést, azzal az indokkal, hogy rossz időjárási viszonyok esetén téliesítheti a vízi járművet. A kisváros vezetője szerint más állhat a közlekedés beszüntetése mögött, igaz, azt nem tudja, valójában mi. Az időjárás megengedné az átkelést. Ezért döntött a képviselő-testület az ultimátum mellett, vagyis, hogy hétfőig ad haladékot arra, hogy ismét munkába álljon a komp. Persze, ha időközben a Tisza tényleg járhatatlanná válik, akkor érthető okokból vesztegel a part mellett a jármű – jegyezte meg Zsótér István.

Szerettük volna megkérdezni Varga Dénes véleményét is, például arról, miért kellett leállni Mindszenten, és miért közlekedhet most is a csongrádi jármű, de mint tegnap elmondta: még nem kapta meg a hivatalos értesítést, ezért egyelőre nem akar az üggyel kapcsolatban nyilatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piaci problémák Mindszenten

Ha a piacról van szó, Mindszent község maradt – hangzott el a tegnapi testületi ülésen a… Tovább olvasom