Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Vajúdó kismamákat segít a dúla

Hódmezővásárhely - Masszíroz vagy borogatást készít, és főként lelki támaszt nyújt a vajúdó kismama számára a dúla. A vásárhelyi Mohai Gabriella azt szeretné, hogy a leendő anyukák ne túl-, hanem megélni akarják a szülés pillanatait. Vincze Felícia Kanadában és Amerikában már megtapasztalta a segítőkkel való szülés élményét.
Ne túl-, hanem megélni akarják a szülést, annak minden szépségével és csodájával – fogalmazott Mohai Gabriella, aki dúlaként ebben szeretne segíteni. A vásárhelyi négygyermekes édesanya kórházban, mondhatni hagyományos módon hozta világra csemetéit, azonban egy a dúlaságról szóló cikk felkeltette az érdeklődését, és Budapesten elvégzett egy tanfolyamot.

– Nemcsak a szülésre korlátozódik a dúla feladata. Már a várandósság végéhez közeledve szerencsés minél jobban megismerkedni a kismamával. Beszélgetni a rá váró élményekről vagy esetleg a félelmeiről. A lelki támasz nyújtásához elengedhetetlen a bizalmas kapcsolat – magyarázta barátságosan Gabriella. Persze a dúla legfontosabb feladata a vajúdás megkönnyítése. Masszírozza a kismama derekát vagy borogatást készít, mégis talán a leglényegesebb, hogy nem hagyja magára a vajúdót, társ a nehéz órákban, percekben. Gabriella nem csak dúlaként segítené a kismamákat. Szeretné, ha vajúdókád könnyítené meg a leendő édesanyák fájdalmas pillanatait a vásárhelyi kórházban, illetve újszülött-melegítő ágy is rendelkezésre állna.
A kád jótékony hatását, illetve a dúla, és főként a bába segítségét a hétgyermekes vásárhelyi Vincze Felícia már megtapasztalta Kanadában és Amerikában.

Felícia már megtapasztalta a családi körben zajló szülés élményét. Fotó: DM/DV
Felícia már megtapasztalta a családi körben zajló szülés élményét.
Fotó: DM/DV

– Minden jó bába egyben dúla is, ugyanis a dúlaság egyfajta lelkület, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a bába a várandósság és szülés háborítatlanságát segítse – magyarázta a fiatalasszony, aki négyéves felsőfokú programon, Amerikában végezte el a bábaképzőt, és több mint 60 gyermeket segített világra. A fiatalasszony szerint teljesen más élményt ad egy ilyen szülés. Mindezt két legfiatalabb gyermeke világrahozatalánál tapasztalta meg, legkisebb gyermeke születésénél az egész családja vele volt. Nem választották el kisbabájától, így nemcsak a kötődés, az ismerkedés volt zavartalan, hanem a szoptatás is – mesélte.

Olvasóink írták

 • 14. miku 2010. június 04. 11:09
  „Nagyon jó ötlet a vajúdókád, jó lenne, ha lenne a kórházban Vásárhelyen. Én zuhanyoztam vajúdás alatt, nagyon jól esett a melegvíz. A dúla is sokat segíthet, de nekem nagyon sokat jelentett, hogy a párom fogta végig a kezem.
  Az, hogy a tesók végig nézzék a szülést, hát elég durva. Egyáltalán nem nekik való.”
 • 13. h375317 2010. június 02. 08:16
  „Kérdés: ez a sok gyerek végignézte, ahogy anya szül?
  Jaaaaajjjjjj, szerintem nem nekik való!”
 • 12. h375317 2010. június 02. 08:01
  „8. Öszintenő 2010.05.30. 13:49

  "A hüvelyi szülés után házasságok ezrei mennek tönkre........Érdemes lenne utánanézni ennek is...."

  Ezt komolyan gondoltad? És ez mégis hogyan hozható összefüggésbe?
  Egy nő kikinlódja magából a közös gyereküket és a pasi azt mondja, hogy akkor viszlát? Akkor talán nem jó pasinak szül gyereket...
  Elég elszomorító képet fest ez a társadalomról...
  Vagy a szexre gondoltál? Elég kevés 1 gyerekes családot ismerek...valahogyan lett 2. és 3. gyerek is.
  Egy normális pasi felfogja azt, hogy te most egy embert préseltél ki magadból és adott esetben nem igazán a szexen jár az eszed...DE egy normális nő pedig ha már ő nem is kívánja, azért odatérdelhet a pasija elé, kibírja azt a fél percet, úgysem lesz több :)”
 • 11. Filctoll 2010. május 31. 17:09
  „hb - Először is elnézést kérek, az otthonszülést én említettem meg az első hozzászólásomban. Nem volt valóban szó az otthonszülésről a cikkben, de mivel a szüléssel kapcsolatos így megemlítettem. A mellékel fénykép se kórházban készült medencéstől hanem lehet hogy otthon! Ezért mertem megemlíteni az otthonszülést.
  Véleményem szerint mivel az Magyarországon egy ismeretlen szülési forma, nem hiszem hogy a Márky-Zay családon kívül Vásárhelyen annyian szültek volna így. Biztos hogy meg van filingje ennek is csak számomra kicsit furcsa hogy a kisgyerekek végignézik a szülést élő egyenesben.
  Lehet hogy csak bennem van a hiba vagy én vagyok maradi felfogású.”
 • 10. 4Angel 2010. május 31. 16:46
  „Eszt hülyeségnek tartom, nem venném igénybe .”
 • 9. okoskata 2010. május 30. 17:11
  „8. Öszintenő 2010.05.30. 13:49
  "..hogy ki áll olyankor az ember mellett, abban az elviselhetetlen nagy fájdalomban!"

  Az egyetlen, értelmes fájdalom az ember életében, nem elviselhetetlen, mert életet segít a világra, a saját gyermekünket.

  "A hüvelyi szülés után házasságok ezrei mennek tönkre........Érdemes lenne utánanézni ennek is.... "
  Lehet, hogy van ilyen is,
  de azért mégiscsak ez a szülés természetes módja,
  de azért mégiscsak emberek milliárdjai jöttek így világra, az anyák
  második, harmadik, sokadik gyermeküket is így hozták világra;
  talán egy kis türelem is szükségeltetik; nem elég büszkén apás
  szülést vállalni a férjeknek, megértés is kell a gyermekágy
  alatt/után is.”
 • 8. Öszintenő 2010. május 30. 13:49
  „Azokat az adatokat miért nem hozzák nyilvánosságra, amikor a korházban hal meg a baba születés közben?Vagy az édesanya ?A korházban adottak a feltételek, de még sem figyelnek kellőképpen az emberre(Tisztelet a kivételnek!)
  Ja, s hány gyerek kap oxigénhiányt a szülés közben?Teljesen mindegy hol született.
  Arról meg nem beszélve,hogy némely korházban a higiéné....
  Nem vagyok sem az otthonszülés mellett , sem ellene, de itt nem a hely számít,hanem az,hogy ki áll olyankor az ember mellett, abban az elviselhetetlen nagy fájdalomban!
  A hüvelyi szülés után házasságok ezrei mennek tönkre........Érdemes lenne utánanézni ennek is....”
 • 7. hb 2010. május 29. 20:52
  „a dúla nem bába, a bába nem szülészorvos, otthonszülésről pedig szó sem volt!!!
  itt mindenki idióta vagy csak szövegértelmezési problémáitok vannak???”
 • 6. bubuska73 2010. május 29. 16:08
  „Az én lányaim természetes úton születtek minden gond nélkül,mégis azt mondom,hogy nem komplett az aki otthon orvosi segítség nélkül akar szülni!A baba é a mama biztonságánál nem lehet fontosabb semmiféle idill!Ami egy kórházban kisebb komplikáció abból otthon tragédia lehet.Megéri?????????????”
 • 5. randok 2010. május 29. 09:26
  „Én nagyon szinpatizáltam ezzel a dologgal, de mikor koraszülötként császároztak végigfútot a fejembe hogy mi is történhetet volna. Ha ezt a kádat és szobát korházban tudják megvalosítani akkor ok, de hogy valaki a korháztól akár pár háznyira is szüljön, na azt elitélem sött... Az én fiamat azonnal lélegeztetőre kellet teni még 2 kiló sem volt otthon a dula ekkor mit csinál??? Korházban különszobában viszont fantasztikús lenne ha ez választható modja lenne a szülésnek.”
 • 4. odysseus 2010. május 28. 20:42
  „ezt a baromságot!
  Más : a császár, ha indokolt, az nem kívánságműsor kérdése...”
 • 3. pillecukor 2010. május 28. 20:37
  „öhm, és nem kérek a császárból sem.”
 • 2. pillecukor 2010. május 28. 20:36
  „nem bíznám oda sem az enyém, sem a pocaklakóm életét, szülés-átélés ide-oda...”
 • 1. Filctoll 2010. május 28. 15:35
  „Amikor párom szülte a gyerekeket én masszíroztam, gondoskodtam róla és természetes úton születtek a gyerekek. Apás szülés volt. Ez miért olyan nagy szám? Szerintem ez egy felesleges Amerikából ideimportált dolog.
  Én nem támogatom az otthonszülést. Egyre többen szülnek otthon és mint a híradások is beszámolnak róla egyre több a tragédia. Igenis orvosi felügyelet kell és ha baj van azonnali ellátás.
  Egyetértek a cikkel ugyanis sokan császárt kérnek hogy minél hamarabb túl legyenek a szülésen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikában is ízlett a csigatészta

Hódmezővásárhely - Húsz évvel ezelőtt kényszervállalkozóként kezdett tésztagyártásba Fejes Zoltánné.… Tovább olvasom