Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Vak Bottyán nevében lőttek, dobtak

Tizenhét csapatnyi honvéd, rendőr, tűzoltó, katasztrófavédelmi és büntetés-végrehajtási szakember nevezett be szombaton Vásárhelyen a 12. alkalommal megrendezett Vak Bottyán lövészkupára és viadalra. A versenyzőknek minél rövidebb idő alatt kellett teljesíteniük a futásból, mászásból, dobásból, lövésből és dzsiptologatásból álló feladatsort. A versenyt a szegedi Csillag börtönben dolgozók csapata nyerte.
Abban minden résztvevő egyetértett: emberpróbáló feladatokat kellett teljesíteni a versenyen. Fotó: Tésik Attila
A vidám buzdítások és bekiabálások mellett csak kemény vezényszavak és még annál is több zihálás hallatszott szombat délelőtt a vásárhelyi Zrínyi-laktanya alakuló terén, ahol emberpróbáló fizikai megmérettetésen vettek részt a Vak Bottyán-lövészkupára benevezett honvédek és rendőrök. De tűzoltók, valamint a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem egyenruhásai is megpróbálkoztak a feladatokkal.

– A négyfős csapatoknak először egy hagyományos, szovjet típusú terepjáróba kell beülniük, ott kell átöltözniük repeszálló mellénybe, kesztyűbe és sisakba, majd gránáttal és gyalogsági ásóval kell célba dobniuk. Ezt követően a versenyzőknek akadálypályán kell teljesíteniük, majd lövészeten kell bizonyítaniuk fegyverkezelési képességüket, végül gázálarcban kell futni és fegyvert összeszerelni, levezetésként pedig egy közel kéttonnás dzsipet kell végigtolniuk az alakuló téren – összegezte a feladatsort Farkas Imre alezredes, az 5/62-es könnyűlövész zászlóalj parancsnoka.

A versenyzőket, valamint a szurkolókat és barátokat Lukács János dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője köszöntötte a laktanya sportcsarnokában. A kapitánytól megtudtuk: ez a tizenkettedik ilyen verseny Hódmezővásárhelyen.

– Nagyon kimerítő volt a feladatsor. A hideg nem számított, hiszen a harminckilónyi többletfelszerelés melegített. Bevallom, a mi kiképzésünkben sem általános az ilyen összetett feladatsor, amivel azért csak megbirkóztunk – mondta el a pályát teljesítő Antal Gábor honvéd hadnagy. A szintén a vásárhelyi laktanyában szolgáló kollégája, Benkó Norbert hadnagy hozzátette: legnehezebb talán a fegyverszerelés volt párás gázálarcban, hiszen szinte semmit sem látott, így leginkább csak a csapattagok utasításai alapján tudta végrehajtani a feladatot.

Nehezebb, hosszabb és összetettebb volt az idei torna, mint bármelyik korábbi – állították egybehangzóan a kisteleki rendőrcsapat tagjai. A versenyt egyébként a szegedi Csillag börtönben dolgozók csapata nyerte, a második és a harmadik a vásárhelyi zászlóalj két csapata lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó József az alpolgármester

Véget ért az októberi alakuló ülés óta tartó huzavona Mindszenten. A képviselő-testület Szabó… Tovább olvasom