Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Vándorol az illegális lerakó Vásárhely mellett

Hetekig éjjel-nappal figyelték a polgár- és a mezőőrök az öreg-kishomoki régi szemétlerakót. A kishomokiaktól ugyanis május óta háztól viszik el a hulladékot, innen tehát elkerültek a konténerek, ezt azonban azok, akik messziről hozták ide a szemetüket, nem vették tudomásul.
Hetekig éjjel-nappal figyelték a polgár- és a mezőőrök az öreg-kishomoki régi szemétlerakót. A kishomokiaktól ugyanis május óta háztól viszik el a hulladékot, innen tehát elkerültek a konténerek, ezt azonban azok, akik messziről hozták ide a szemetüket, nem vették tudomásul. Az őrzés hatásos volt: ide nem hozott senki semmit. A 47-es főút és a vele párhuzamosan futó kerékpárút közti zöldterület viszont azóta szemetes zsákokkal telt meg.

Aki szemetelni akar, az fog is – szűrhetnénk le ezt a tapasztalatot az öreg-kishomoki esetből. Ugyanis éveken keresztül a Bordás-dűlő elején lerakott konténerekbe vihették a háztartási hulladékukat az ott lakók, illetve a kiskerttulajdonosok. Ezzel semmi probléma nem is volt, mert rendszeresen ürítették az óriási edényeket. A gondot azonban az jelentette, hogy sokan úgy gondolták, ezekbe a konténerekbe bárki letehet bármit, így távolabbról is ide hozták a szemetet, mert ingyen hozhatták. Emiatt napok alatt hulladékhegyek nőttek a fák árnyékában.
– Májusban felszámolta az önkormányzat ezt a lerakót, mert bevezették a házaktól való szemétszállítást – tudtuk meg Saja Mária, öreg- és új-kishomoki külterületi koordinátortól.

Hetente viszik

Öreg-Kishomokon minden kedden viszik el a házak elé kitett kukákból a szemetet. Egy hatvanliteres edény negyedéves ürítése 1710 forintba kerül, a 120-asé pedig 3011-be. Ezt többnyire az állandó lakosként bejelentett 140 család veszi igénybe. A kiskerttulajdonosok viszont a kétheti ürítést választották, melynek negyedéves díja nincs ezer forint. Az A. S. A. arra kéri a 47-es főút mentén lakókat, hogy a kukákat ne a kapu elé tegyék ki, hanem húzzák el a legközelebbi bekötőútig. Ugyanis a forgalmas főúton a kukásautóval megállni és szemtest üríteni nagyon balesetveszélyes. Ez csak addig jelent gondot, míg a 47-es szélesítése után meg nem épül a szervizút.

Miután az A. S. A. Köztisztasági Kft. elvitte a két kék konténert, illetve a körülötte felhalmozott kupacokat, piros-fehér színű műanyag szalaggal vették körül a területet. Egy nagy tiltó tábla is hirdeti, hogy nem szabad semmiféle szemetet, illetve törmeléket lerakni.

Ennek azonban nem volt visszatartó ereje. Ezért a város úgy határozott, nappal a mező-, este pedig a polgárőrök figyelik a Bordás-dűlő elejét. Ez be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, mert az a néhány kisteherautóval, illetve utánfutóval érkező szemetelő a felvigyázókat látva gyorsan odébb is állt.

A hulladékot azonban nem a központi szeméttelepre viszik, hanem új, és még mindig ingyenes helyet találtak neki. A laktanyától a Bordás-dűlő elejéig, a 47-es főúttal párhuzamosan fut egy kerékpárút. E két betonkígyó közötti zöld területet nevezték ki az illegális szemetelők újabb lerakónak. Elhúzó kamionok, buszok szele így néha magasra dobja a nejlonzacskókat, pillepalackokat.

A felszámolt lerakót szép lassan újból visszahódítja a természet, s most már nem szükséges huszonnégy órás felügyelet sem. Korábban az is szóba került, hogy esetleg térfigyelő kamerák kerülnek a környező fákra, de ezt az ötletet végül elvetették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti futballisták tragikus autóbalesete

Fának ütközött, majd felrobban egy Fiat személygépkocsi vasárnap hajnali 4 órakor Mindszent… Tovább olvasom