Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Városházi cigistop Vásárhelyen

Vásárhely - Se cigarettázni, se szivarozni, se pipázni nem lehet a vásárhelyi városháza épületében, de még az udvarán sem. Ráadásul a bejárat elől is eltűntek a hordozható hamutartók. Hasonló szigorítás még nincs érvényben a megye nagyobb településein.
Se cigarettázni, se szivarozni, se pipázni nem lehet a vásárhelyi városháza épületében, de még az udvarán sem. Ráadásul a bejárat elől is eltűntek a hordozható hamutartók. Hasonló szigorítás még nincs érvényben a megye nagyobb településein. A polgármesteri hivatalokban és a közintézményekben a kijelölt helyeken hódolhatnak szenvedélyüknek a bagósok. Vásárhelyen további szigorítást fontolgatnak.

Visszavonulóban a cigi

A fejlett világ számos országában erőteljesen visszaszorult a cigarettázók száma, így a dohánymultik immár az afrikai és ázsiai, kevésbé felvilágosult fogyasztókra koncentrálnak. A dohányzás elleni évtizedes küzdelem eredményességére jó példa Kanada, ahol nem látni az utcán bagózó embereket, s nincs eldobott csikk még a legforgalmasabb közterületeken sem. A 30 millió kanadaiból 1 milliónál is kevesebben dohányoznak, köszönhetően az évtizedes felvilágosító munkának. A világ fejlett részein a munkaadók jól tudják, hogy számukra is a legdrágább a cigizéssel vagy az azzal kapcsolatos betegséggel kiesett munkaidő.

Hatalmas visszhangot váltott ki, amikor a közelmúltban Szombathelyen megtiltotta az ottani képviselő-testület a dohányzást a közterületeken. A képviselőket nemcsak a közegészségügyi elvek, hanem nagyon is városmarketing szempontok vezényelték. No meg az, hogy a közterületen elszórt szemét döntő részét a csikkek tették ki. A vétkezőket ott tetemes bírság fenyegeti.

Csongrád megye településein nem jellemző a hasonló szigor, annak ellenére, hogy a megye nagyobb városainak vezetői közül csupán a makói és a szegedi polgármester dohányzik. Se Csongrád, se Szentes, se Vásárhely első embere, de az alpolgármesterek, jegyzők és aljegyzők sem hódolnak a füstölés szenvedélyének. A korábban cigarettázó Gyovai Gáspár csongrádi alpolgármester is leszokott a káros szenvedélyről.

A városi közintézményekben a kijelölt helyeken lehet dohányozni. Ezek általában az udvarokon, a bejáratok közelében találhatók, vagy egy-egy irodában. Kivétel ez alól a vásárhelyi polgármesteri hivatal. Itt előbb a közgyűlési terem előtt tiltották meg a dohányzást, illetve kérték a képviselőket, hogy tekintsenek el a bagózástól. A városatyák ezért a városháza elé mentek, ha cigizni akartak. Jelenleg már a hivatal teljes területére kiterjesztették a tilalmat, sem az irodákban, sem a folyosókon, sem az udvaron nem lehet rágyújtani. Minderről az ügyfelek is tájékozódhatnak, hiszen a városháza főbejáratánál jól olvasható az értesítés. Ezzel párhuzamosan a városháza bejárata mellől is eltűntek a hamutartók.

Buzás leszokóban

Leszokóban van a dohányzásról Buzás Péter. Makó polgármestere információink szerint időnként dohányzott saját szobájában, bár az nem szerepel a városháza négy, a dohányosok számára kijelölt helyiségeként.

Hogy a nikotinéhség mire kényszeríti az itt dolgozó dohányosokat? Egyikük név nélkül elárulta, titokban sem bagózik, ugyanis nincs rá lehetősége. A városházáról munkaidőben nem mehet ki, így nikotinos rágóval pótolja a cigit, illetve azzal, hogy megpróbál végképp leszokni róla. A részleges tiltás nem újdonság a városban. Az Erzsébet-kórházban a betegek és a látogatók régen nem gyújthatnak rá, ám az ott dolgozók a kijelölt helyeken még nyugodtan füstölhetnek.

A nem dohányzók védelmét is szolgáló vásárhelyi városházi példa, melynek szigorítása várható, nemcsak a megyében számít különlegesnek. Másutt megelégszenek azzal a törvény adta joggal, hogy elkülönítik a dohányzókat a nem dohányzóktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz motoros gyűlt össze a mindszenti Tisza-parton

Az egykori keletnémet csodától, a Simsontól kezdve a Suzuki Marauderig szinte minden motorosztály… Tovább olvasom