Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Vásárhely ismét vizsgahely lett

Tizennégy év szünet után július 14-étől ismét lehet forgalmi vizsgát tenniük a tanulóvezetőknek Hódmezővásárhelyen. A megyei közlekedési felügyelet már kijelölte azokat a pontokat, amelyeket minden vizsgázónak érintenie kell.
Ágoston Péter Udvari Lászlónét oktatja. Minden vizsgázó a hódtói városrészből indul. Fotó: Tésik Attila
Most már biztos: július 14-étől ismét lehet forgalmi vizsgát tenni Hódmezővásárhelyen. Mint arról már lapunkban beszámoltunk, ennek lehetősége 1992-ben szűnt meg egy jogszabályváltozás miatt. Hódmezővásárhely és a megye más városainak tanulóvezetői azóta csak Szegeden tehették le a jogosítvány megszerzéséhez szükséges forgalmi és rutinvizsgát.

A vizsgáztatási jog visszaszerzéséért a helyi autósiskolák – Janecskó Erika, az egyik helyi autósiskola vezetője kezdeményezésére – hosszú évekig sikertelenül küzdöttek a helyi önkormányzattal. Év elején egy közgyűlési interpelláció után Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő írt levelet a Közlekedési Főfelügyeletnek, amely végül a piaci napokon engedélyezte a forgalmi vizsgát Vásárhelyen, mondván: ezeken a napokon a forgalomsűrűség eléri a kívánt nagyságot.

A rutinvizsgáztatás visszaszerzésére is tett kezdeményezéseket a vásárhelyi önkormányzat, amely – az elképzelések szerint – a rendőrséggel és a környező önkormányzatokkal közösen hozna létre egy közlekedési parkot.

A hazai pálya előnye

Ágoston Péter, a Merci Autósiskola oktatója szerint a vásárhelyi tanulóvezetők hazai pályán talán kevésbé izgulnak majd. Ennek ellenére hasznosnak tartja, hogy a szegedi forgalmi helyzeteket továbbra is szokniuk kell a tanulóvezetőknek. A vezetni most tanuló Udvari Lászlóné szerint valószínűleg kevesebb izgalmat jelent majd vizsga közben, hogy ismeri a helyi közlekedési viszonyokat, azaz hazai pályán birkózik meg a vizsgaútvonallal.

– Ez nem annyira hosszú távú terv – fogalmazott Grezsa István önkormányzati képviselő, aki interpellált az ügyben az autósiskolák érdekében a városi közgyűlésen. – Csak arra várunk, hogy egy alkalmas pályázat jelenjen meg, s nekikezdünk az építésnek. Ide kerülhetne majd át a rutinvizsga színhelye.

– Jövő péntektől Hódmezővásárhelyen is lehet forgalmi vizsgát tenni, miután a város minden akadályt elhárított a vizsgáztatás útjából – mondta lapunknak Balló Zoltán. A megyei közlekedési felügyelet igazgatója elmondta: a vizsgáztatás érdekében a város több pontján is meg kellett szüntetni a közlekedési anomáliákat, azaz a néha egymásnak ellentmondó táblákat, illetve fel kellett festetni a hiányzó útburkolati jeleket. Vizsgaútvonalat ugyan nem jelöltek ki, nehogy a tanulóvezetők csak ezen gyakoroljanak, ám kijelölték azokat a pontokat, amelyeket minden vizsgázónak érintenie kell. Ilyenek a főútvonalak, a hódtói városrész, illetve a susáni magánházas övezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árverést hirdettek a vásárhelyi alkotók

A hónapokig tartó áradás miatt szinte használhatatlanná váltak a mártélyi holtág mellett a… Tovább olvasom