Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Vásárhelyé lesz a Tornyai

Jövő januártól már Vásárhelyé lesz a Tornyai János Múzeum és az Alföldi Galéria emeleti része. A megyei önkormányzat kezdeményezése kedvező fogadtatásra talált Vásárhelyen, amely így visszakapja 101 éves városi múzeumát. Cserébe a megye forgalomképes, értékarányos ingatlant kért.
Az Alföldi Galéria emeleti része is Hódmezővásárhely tulajdonába kerül. Fotó: Tésik Attila
Hamarosan Hódmezővásárhelyé lesz az 1905-ben alapított Tornyai János Múzeum, illetve az Alföldi Galéria emeleti része, melyet most a megyei önkormányzat működtet. Vásárhely tavaly már átvette a megyétől a Papy-féle szélmalmot, a csúcsi fazekasházat, illetve a kopáncsi tanyamúzeumot azzal a szándékkal, hogy ezekből, illetve a Tornyai-múzeumból és az Alföldi Galériából egységes múzeumi szervezetet hozzon létre.

A közgyűlés a két utóbbi intézményrész átvételéhez elviekben már hozzájárult, azzal, hogy városi tulajdonban is múzeumként működjenek. Ehhez még szükség van arra, hogy a megyei és a vásárhelyi önkormányzat megállapodjon a gyűjteményekre vonatkozó tulajdoni, illetve szervezeti, anyagi és személyi kérdésekben. De egységesíteni kell a gorzsai gyűjteményt, s meg kell oldani a raktározási problémákat is. Az átadás-átvételhez a minisztérium elviekben már hozzájárult, így az nem jelent akadályt.

– A vásárhelyi önkormányzat jelenleg is keresi azt az értékarányos és forgalomképes csereingatlant a városban, amelyet a két múzeumi épületért felajánlhat a megyének – tudtuk meg Kun Andreától, a polgármesteri hivatal jogi csoportjának vezetőjétől. Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti referenstől megtudtuk: a közgyűlés döntése alapján jogilag az idén szeptember 30-áig veszik át az Alföldi Galéria emeletét, amely állandó kiállításával a II. világháború vége előtti alföldi festészetet mutatja be, illetve a Tornyai János Múzeumot. Jövő január elsejétől pedig már a város működteti azokat. A megyei önkormányzat kérésére virtuálisan ezt követően is része marad a Tornyai a megyei múzeumi szervezetnek. Ezt majd együttműködési megállapodásban is rögzítik.

A Tornyai-múzeum 2005-ben 35 millió forintból működött, míg az Alföldi Galériára a megyei önkormányzat 7,3 milliót költött. Az összegek egy részét a közgyűjteményi normatíva fedezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székkutasnál érdemes volt fúrni

„Ígéretes". Egyelőre csak ennyit közölt a földgázt kereső cég, miután befejezte a… Tovább olvasom