Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Vásárhelyé lett a vízművek

Száz százalékban Vásárhelyé lett az 1997-ben német résztulajdonba került Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Rt. – jelentette be tegnap Lázár János polgármester. A város visszafizette a tagi kölcsönt, de kártérítést is kapott. Lázár János az elmúlt tíz év legjelentősebb gazdasági sikereként említette a Berlini Vízművekkel kötött megállapodást.
Lázár János a százforintos részvénnyel. Fotó: DV
Két évig tartó, a nyilvánosság előtt eddig nem részletezett tárgyalások eredményeképpen megállapodott a vásárhelyi önkormányzat és a Berlini Vízművek, hogy utóbbi 100 forintért eladja a Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Rt.-ben lévő 48 százalékos, összesen 919 millió 600 ezer forint névértékű részesedését a városnak – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, aki az augusztus 29-én lezárult ügyletet bizonyító részvényt is bemutatta a média munkatársainak.

Ezzel a város visszaszerezte az 1997-ben privatizált vízműve feletti teljes ellenőrzést. A Berlini Vízművekkel kötött megállapodás értelmében a németek 2 millió 250 ezer euró, azaz 630 millió forint kártérítést fizettek a vásárhelyi önkormányzatnak a hat éve elmaradt fejlesztések miatt. A város és a Zsigmondy Béla Rt. ezzel egy időben egy összegben visszafizette a németek által 1997-ben nyújtott 11 millió 320 ezer euró, azaz 3 milliárd forint tagi hitelt.

Lázár János hangsúlyozta: számításaik szerint a Zsigmondy számára mindez a következő évtizedben mintegy másfél milliárd forintos megtakarítást jelent, hiszen mostantól kezdve nem kell kifizetnie a németeknek a menedzsment és a bérleti díjat, valamint a most megszűnt szindikátusi szerződésben előírt kamatokat sem.

– Véget ért az a korszak, amikor a vásárhelyi fogyasztóknak „hadisarcot" kellett fizetniük a Berlini Vízműveknek, ráadásul nő a víz- és csatornaszolgáltatás biztonsága is – hangsúlyozta a polgármester, aki felhívta a figyelmet, hogy a képviselő-testület 2004-ben már 12 százalékkal csökkentette a szolgáltatás díját. Lázár János szerint a vízművek visszavásárlása az elmúlt tíz év legjelentősebb gazdasági sikere. Amellett a város az elmúlt egy évben visszavásárolta a geotermikus kutakat és a távfűtő cégben lévő francia érdekeltséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer eurót nyertek

Négy vásárhelyi oktatási intézmény, valamint egy alapítvány sikeresen pályázott az Európai Unió… Tovább olvasom