Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Vásárhelyen éjfélkor is kértek már segélyt

Éjfél előtt pár perccel is kopogtattak már be segélyért a vásárhelyi városházára, ahol – az országban egyedülálló módon – három éve működik éjszakai ügyelet. Akkor is az ügyeletes segítségét kérték, amikor bezártak a temetőbe egy kései látogatót.
Váltás. Hagymási László a délutáni ügyeletből készült haza, kolléganője, Bakos Csilla viszont reggel 6-ig volt szolgálatban. Fotó: Tésik Attila
Éjfél előtt pár perccel is kopogtattak már be segélyért a vásárhelyi városházára, ahol – az országban egyedülálló módon – három éve működik éjszakai ügyelet. Akkor is az ügyeletes segítségét kérték, amikor bezártak a temetőbe egy kései látogatót. A vásárhelyi polgárok délután 2 órától este 10-ig, valamint azt követően reggel hatig kérhetnek segítséget, vagy intézhetik ügyes-bajos dolgaikat a hivatalban. Havonta százan élnek a lehetőséggel.

„Az ország egyetlen polgármesteri hivatala, melynek ajtaja éjjel-nappal nyitva áll a polgárok előtt" – e szavakkal engedett be bennünket a minap este 10 órakor a vásárhelyi városházára a hivatal portása. A vásárhelyi önkormányzatnál ugyanis 3 éve már, hogy ebben a napszakban is felkereshetik ügyes-bajos dolgaikkal a polgármesteri hivatal ügyeletben lévő munkatársát.

Persze ilyenkor híre-hamva sincs a megszokott nyüzsgésnek a városházán: a kivilágított folyosón kívül csupán a földszinti lakosságszolgálati irodában égett a villany. A helyiségben éppen váltották egymást a hivatal munkatársai. Hagymási László délután 2 órától ügyelt, így kolléganője, Bakos Csilla megérkezésekor már haza készült. Annyit azonban még elárult: nyugalmasan telt a délutáni ügyelet. Telefonon is csak egy ember kereste, este 6 körül pedig személyesen jelent meg egy hölgy, aki a szűkös befizetési határidő miatt iparűzési adós csekkért tért be a városházára.

László szerint egyébként a délutáni ügyeletek sokkal pörgősebbek szoktak lenni, mint az éjszakaiak. Kolléganője, Csilla is ezt erősítette meg, bár – mint hozzátette – ő még csupán két alkalommal töltötte idejét este 10-től reggel 6-ig a hivatali irodában. Ha pedig nincs ügyfél, akkor folytatja a napközbeni munkáját. Éjszaka már nem szokott enni, ezért nem hozott ételt – magyarázta, viszont akad olyan kollégája, aki bespájzol a késő esti ügyelet idejére.

Két ügyintézés között. Cseriné Posztós Krisztina szerint délután 4 és este 8 óra között van a legtöbb ügyfelük. Fotó: Tésik Attila
Előfordulnak első hallásra hihetetlen esetek is. Volt, hogy sötétedés után kétségbeesve tárcsázta a hivatal számát egy nő, mondván: bezárták a temető kapuját, s nem tud kijönni a sírkertből. Az ügyeletesnek jó néhány telefonjába került, míg sikerült kiengedni a nőt a kegyeleti helyről. Cseriné Posztós Krisztina szerint talán ez volt eddig a legfurcsább ügyük.

Krisztinához egyébként a délutáni ügyeletben csatlakoztunk. Minden hívást, személyes találkozót feljegyeznek – magyarázta. A legtöbb ügyet egyébként másnap a népjóléti irodának továbbítják. Sokan formanyomtatványokért jönnek be ilyenkor a városházára, vagy éppen a már kitöltött papírokkal szaladnak be. Akadt már olyan, aki azért kereste fel munkaidő után a hivatalt, mert mint mondta: kutyája széttépte a csekket, s jött egy újért.

A vásárhelyiek tisztában vannak az ügyeleti renddel, s élnek is a lehetőséggel – állapította meg Makó András, a lakosságszolgálati iroda vezetője. Volt, akinek éjfél előtt jutott eszébe, hogy elfogyott a pénze, és sürgősen segély kellett neki. Persze, végül pénz nélkül távozott, hiszen az ügyeletesnek nincs arra módja, hogy a segély jogosultságát vizsgálja: ez a népjóléti iroda hatásköre. No és pénztár sincs már ilyenkor – jegyezte meg Makó András.

Annak a családnak viszont tudott segíteni az ügyeletes, melynek háza éjszaka égett ki. Kapcsolatban állnak ugyanis a tűzoltókkal, az orvosi ügyelettel, még az anya-, gyermekszállóval is, így szállást tudtak biztosítani a pórul járt famíliának. Az is előfordul már, hogy az egyik ház kéményébe villám csapott, s a késő esti időpont ellenére a műszaki iroda munkatársai kivonultak terepszemlére. Szerencsére azonban nagyobb baj nem történt, s nem kellett kiköltöztetni a lakót – magyarázta Makó András, akitől azt is megtudtuk: a vásárhelyi önkormányzat munkatársai hétről hétre önkéntes alapon vállalják az ügyeleteket. Havonta pedig általában mintegy százan keresik meg problémáikkal az ügyelet munkatársait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nő kifosztott egy nyugdíjast Vásárhelyen

Negyvenötezer forintját – a varrással, ruhajavítással keresett pénzét – lopta el egy… Tovább olvasom