Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Vásárhelyen három helyi rádió szól

Vásárhelyen jelenleg három helyi rádiócsatorna fogható. Ebből a Rádió 7 és a Juventus rádió kereskedelmi, míg a Rádió X kisközösségi adó.
Vásárhelyen az FM 97,6-os MHz-en 1996 óta szól a Kisbíró Kft. tulajdonában lévő Rádió 7 – tudtuk meg Égető Gyula cég- és szerkesztőségvezetőtől. A kereskedelmi adó vételkörzete a városra és környékére terjed ki, de 2002-ben megszerezték a 100,7-es frekvenciát is, így a Rádió 7 a Tiszán innen és a Duna–Tisza között is hallhatóvá vált. Az ilyen rádiók törvény által előírt közszolgálatisága általában kimerül a hírösszefoglalókban, ezt azonban a Rádió 7 jócskán túlteljesíti a rendszeresen jelentkező közérdekű, információs műsoraival. 2002-ben megkezdte működését a Kisbíró Kft. másik médiuma is, a promenad.hu hírportál, ahol a netezők számára is elérhető vált a rádió. A két médium húsz embernek biztosít munkát. Utoljára 2006 második felében készült hallgatottsági felmérés, ekkor a Rádió 7 negyvenhat százalékkal vezetett.

Tavaly november óta hallható az FM 90,8-es frekvencián a város másik kereskedelmi rádiója, a Juventus rádió Hódmezővásárhely – tudtuk meg Szombat Mihály stúdióvezetőtől. – A tulajdonos cégcsoport még hat településen működtet rádióállomást. A csoport kezdetben a Rádió 1-gyel állt szerződésben, majd felbontották a megállapodást, és ezután kötöttek megállapodást a Juventusszal. A hét rádióállomás napi 18 órában az országos Juventus műsorát adja, helyi szerkesztésű műsorokkal délután 2 és este 8 között jelentkeznek. A vásárhelyi adó 15-20 kilométeres vételkörzetben fogható. Jelenleg nyolcan dolgoznak a Juventus rádió Hódmezővásárhelynél. Ők, ha szükséges, a többi hat rádióállomáson is segédkeznek. Ez persze fordítva is igaz. A helyi hallgatottságról még nincsenek adataik, de a cégcsoport békéscsabai rádiójáról készült felmérés szerint 3-4 százalékkal jobbak a többieknél. A világhálón még nem lehet megtalálni őket, de tervezik egy egységes oldal beindítását, ahol majd mind a hét rádiócsatorna elérhetővé válik.

– A Rádió X 2005 szeptemberében kezdte meg műsorát a 105,4-es MHz-en, amit az Országos Rádió és Televízió Testület által kisközösségi rádió indítására kiírt pályázaton nyert el – árulta el Ágoston Lajos stúdióvezető. – A rádió két célt állított maga elé. Egyik az élő adásban történő audiofil kísérletek, a másik pedig megszólalási lehetőség biztosítása azoknak, akik hobbi szinten érdeklődnek e műfaj iránt. A vételkörzet egy kilométeres. Jelenleg 16-an dolgozik itt. A rádió nonprofit. Hallgatottsági felmérés még nem készült. A közeljövőben az interneten is hallgathatóvá válnak majd. Ágoston Lajos szerint a Rádió X kisközösségi rádió lévén egyáltalán nem jelent a másik két csatorna számára konkurenciát.

Szűcs Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezren tüntettek a vásárhelyi kórházért

A vásárhelyi Szent István téren Lázár János polgármester hívására tegnap délelőtt mintegy tízezren… Tovább olvasom