Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Vásárhelyen is égetnek fertőzött szárnyasokat

Az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. vásárhelyi üzemébe is szállítanak madárinfluenza miatt elpusztult vagy kiirtott Bács-Kiskun megyei szárnyasokat. A részletekről – államtitokra hivatkozva – nem nyilatkozott az üzem igazgatója. Közben Kiskunmajsa és Szank után Móricgáton is találtak beteg libákat. E települések mintegy húsz kilométerre vannak megyénk határától.
Fertőzött libákat rakodnak kocsira Kiskunmajsa-Bodogláron. Elképzelhető, hogy ezeket a szárnyasokat is Vásárhelyen semmisítették meg. Fotó: MTI/ Ujvári Sándor
Kiskunmajsa és Szank után a szintén Bács-Kiskun megyei Móricgáton is találtak madárinfluenza gyanúja miatt megbetegedett háziszárnyasokat, amelyeket azonnal megsemmisítettek. A szárnyasok egy részét az összefogásuk helyszínén gázosítják el. A zárt konténerekbe tett tetemeket előbb csak az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. solti égetőjébe szállították. Ám péntek óta a megsemmisítésben részt vesz az ATEV hódmezővásárhelyi üzeme is.

– A madárinfluenzával kapcsolatos teendőink, feladataink államtitoknak minősülnek, nem nyilatkozhatok az ügyben – mondta tegnap délelőtt Szabó Gábor, az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. vásárhelyi üzemének igazgatója, és azt javasolta, a megyei főállatorvost kérdezzük. Szigeti Sándor lapunknak elmondta: a Bács-Kiskun megyében kiirtott háziszárnyasokat konténerekbe rakják, és a fertőzésveszélyt kiküszöbölő minden előírást betartva viszik a hódmezővásárhelyi üzembe. A szállítás még néhány napig eltart, mivel a fehérjeföldolgozónak nem volt engedélye szárnyasok megsemmisítésére.

A madárinfluenza miatt leölt állatok száma várhatóan 300-500 ezer között lesz, eddig már 340 ezer libát és kacsát kellett elpusztítani. Ezt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter mondta tegnap az MTI-nek az Országos Állat-egészségügyi Intézetben, a betegség elleni harcról szóló, egész napos tanácskozás szünetében. Magyarországon mintegy 40 millió baromfi van, ebből 4,5 millió a víziszárnyas, az állomány felét ezen a vidéken nevelik.

Egy hatalmas teherautó kanyarodott be tegnap este az ATEV vásárhelyi telepére. Fotó: Korom András
Móricgáton egyébként egy 500 darabból álló tömőliba-állományban fedezték fel a fertőzést – tájékoztat az MTI. A szakemberek szerint a területen nagy a fertőzés veszélye, mert bár a jószágoknak zárt térben kellene enni-inni adni, ezt az intézkedést nem tudják betartani sok telepen, így az etetőre leszálló vadmadarak szabadon terjeszthetik a libák között a betegséget. A madárinfluenza miatt három körzetet alakítottak ki, a védőzóna a góc körül három kilométer, a megfigyelési zóna sugara 10 kilométer. Megyénkbe az A és B zóna határa nyúlik át, Üllés és Bordány térségébe. Kaszás Mihály, a Csongrád megyei védelmi bizottság titkára arról számolt be, hogy a rendőrök ellenőrzik az utakon a kocsiforgalmat, elsősorban a baromfiszállítmányokat, de még nem találkoztak olyannal, amelyet meg kellett volna fordítani. A magyar kormány eddig a madárinfluenza elleni védekezésre mintegy kétmilliárd forintot költött, és várhatóan további egymilliárd forintra lesz szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomozás egy öngyilkosság után

Első regényével jelentkezett az ünnepi könyvhéten a vásárhelyi Fehér József (képünkön). A… Tovább olvasom