Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Vásárhelyen jobb lett a gyermekek erőnléte

Hódmezővásárhelyen két éve – önkormányzati határozattal és finanszírozással – bevezették a mindennapos testnevelést. A program új munkahelyeket is teremtett, és a tapasztalatok szerint nőtt a tanulók állóképessége, jobban koncentrálnak az órákon, és kevesebb a hiányzás.
A vásárhelyi önkormányzat két éve vezette be a városi fenntartású általános és középiskolákban a mindennapos testnevelést, és ehhez az anyagi hátteret is biztosítja. A program hétezer tanulót érint és egyben új munkahelyeket, munkalehetőségeket is teremtett. Ennek köszönhetően helyezkedhetett el a Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakközépiskola és Gimnáziumban Drahos Gábor, az NB I A csoportos Kosársuli irányítója.

– Már a mindennapos testnevelés bevezetése előtt magas szintű volt a testkultúra az iskolában – mondta a népszerű játékos –, sok mindent lestem el két kollégámtól, Kiss Lászlótól és Szurominé Csaba Ildikótól. A program keretében lehetőség nyílt a szervezett úszásoktatásra és sportágam, a kosárlabda népszerűsítésére. A házibajnokságban tizenkét osztály tizenkét csapata indult és a negyvenhat mérkőzésen közel százötven gyerek vett részt. Kedvezőek a tapasztalatok, jobb a tanulók állóképessége, így a többi órán jobban tudnak koncentrálni.

Bethlen: csak heti két óra

A Bethlen Gábor Református Gimnázium nem önkormányzati fenntartású tanintézmény, nem is vezették be a mindennapos testnevelést.
– Sajnálom, hogy kimaradtunk ebből a kezdeményezésből – mondta ifj. Balogh Imre testnevelő, a legendás Balogh Imsi fia –, az uszodát viszont mi is díjmentesen használhatjuk. Így viszont csak egy „szárazföldi" foglalkozásunk van egy héten. Jó lenne, ha mi sem csak a törvényi kötelezettségünknek tehetnénk eleget, mert vannak nyolc évfolyamos osztályaink, és főleg 10-től 14 éves korig kevés a heti két óra. Ráadásul sok gyereknek ezen kívül nincs lehetősége a mozgásra.

– Hasznos, hogy a gyerekek többet mozoghatnak, sportolhatnak – mondta Talmácsi Györgyné, a József Attila Általános Iskola testnevelője –, ennek fontosságát mi már két évvel korábban felismertük. Amíg nem vezették be a városban a mindennapos testnevelést, addig pályázati úton teremtettük elő a szükséges pénzt. Az úszástól eleinte kicsit idegenkedtek a szülők, de később belátták, ez csemetéik biztonságát is szolgálja. A játékos, örömszerző órát gerinctornával, tartásjavító tréninggel kombináljuk, ez is nagyon fontos. A gyerekek fittebbek, jobban bírják a terhelést, csökkent a hiányzások száma, és a diákolimpiákon is jobb eredményeket érünk el.

Az úszással kapcsolatos kezdeti fenntartásokat Nagy Judit, az önkormányzat oktatási, ifjúsági és sportcsoportjának a vezetője is megemlítette. Arról is szólt, hogy a 2005/2006-os tanévben 40, míg a 2006/2007-esben 45 millió forintot fordítanak a programra.

– A nyitóévben nyolc-kilenc, az ideiben pedig csak egy észrevétel, reklamáció érkezett hozzánk. Már ez is igazolja, bizonyítja, jó úton járunk. A 2006/2007-es tanévvel kapcsolatban még nincsenek adataink, most végezzük – a védőnőkkel közösen – a felmérést, amelybe minden iskola, minden osztályából négy-öt gyereket vonunk be. Június végére készül el, és ezt követi még a kiértékelés. Azt azonban már kijelenthetjük: sokan tanultak meg úszni – akadnak, akik már több úszásnemet is megtanultak –, javult a fürdőkultúra, a sportfoglalkozások egyre kedveltebbek és már olyan is megtörtént, hogy a lyukasórát is mozgással töltötték a tanulók. Sportosabb, egészségesebb generáció nő fel.

Az, hogy az egyházi iskolákban nem vezették be a mindennapos testnevelést, csakis pénzkérdés. A jelentkező pluszórák anyagi fedezetét ugyanis biztosítani kell. A Tornyai János Általános Iskola katolikus kezelésbe került, és a felekezet már jelezte: szeretnék ha ősztől folytatódna a program az iskolában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden jó, de a tető beázik

Minden szakmai követelménynek magas szinten felel meg a százéves vásárhelyi könyvtár – csak a… Tovább olvasom