Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Vásárhelyen már egészségesebben étkeznek az emberek

Hódmezővásárhely - A vendéglátós szerint az utóbbi években „egy árnyalatnyit" változott a vásárhelyiek ízlése, azaz nem sokkal nőtt az igény a könnyebb, modern ételek iránt. A házias ízek hódítanak, ezt figyelembe kell venniük a szakácsoknak.
A városban megélnek a reformboltok, de mellettük a kolbászra, szalámira specializálódott üzletnek is van keresnivalója. Ami viszont sokat változott: egyre többen kerülik a mesterséges anyagokat, ízfokozókat tartalmazó élelmiszereket.

Kedvenc a pörkölt és a rántott hús

A járókelők közül senkit sem találtunk, akinek ne tért volna el ízlése a nagy átlagtól. Mint azt a Kossuth téri egyik padon üldögélő Majoros Ferenctől megtudtuk: családja pörkölt- és sülthús-kedvelő, de a tésztaféléket is szívesen fogyasztják. A zöldségekért nem nagyon rajonganak, csak a gyümölcsöket szeretik. A lelkiismeretüket viszont mézes müzliszeletekkel és tejjel felöntött csokis gabonagolyók fogyasztásával nyugtatják, tudván: a nehéz ételek nem garantálják egészséges életet.

Hiába Norbi, Béres Alexandra, vagy megannyi táplálkozási tanácsadás a trendi női lapokban, a vásárhelyiek zöme a hagyományos ízeket kedveli. Nem sokat változott az ízlés nagyanyáink óta, még mindig igaz a mondás: aki csak teheti, szalonnával mosakszik, kolbásszal törülközik. Ezekből is egyre inkább a minőséget, azaz a hagyományos fűszerekkel készített, mindenféle mesterséges anyagtól, ízfokozótól, állományjavítótól mentes árut kedvelik.

Szenti Tibor delikátüzlet-tulajdonos – aki nem azonos a néprajzkutatóval – kifejezetten a szárazkolbászokra, szalámikra alapozta kis üzletét. Mint elmondta: tizenöt éves tapasztalatai szerint a vásárhelyiek zöme a hagyományos magyaros ízeket kedveli, és egyre inkább kerüli azokat az élelmiszereket, melyekben mesterséges állományjavító, vagy ízfokozó kerül. A jó kolbászok, szalámik zöme hagyományos receptek alapján készül, azaz sóval, paprikával és hagymával, lóból, marhából, sertésből rackából, libából vagy mangalicából.

– A vásárhelyiek kedvelik a kalóriadús ételeket, szívesen szalonnáznak, esznek kolbászt, szalámit – mondja. Szenti maga mindenféle ételt szeret, ami finom és természetes anyagból készült.

Vásárhely több boltjában is árusítanak egészséges élelmiszereket, a legtöbbet az Andrássy utcai gyógynövény és reformházban. Faragó Gyuláné üzletvezető szerint náluk a legnépszerűbbek a tönkölybúzából készült őrlemények, a liszt- és tejérzékenyeknek való speciális lisztek és szójatejek.

A három éttermet, a Fekete Sast, a Bagolyvárat és a Bandulát is üzemeltető Bónus István szerint csak árnyalatnyit mozdult el a könnyebb ételek felé a hozzájuk betérők ízlése.

– Kezdünk most a könnyebb, zöldséges ételek felé hajlani, ám ez nem azt jelenti, hogy csökkent volna a hagyományosak iránti vonzalom. A magyar gyomor az magyar gyomor: a vegyes tálak és a pörköltek mennek a leginkább – mondta.

Ezzel rímel a belvárosban lévő Öszöm-Iszom vendéglő üzletvezetőjének véleménye is. Bicskei Katalin szerint a vendégeik inkább a magyaros, azaz nehezebb fogásokat kedvelik leginkább, a zöldséges ételek nem annyira kedveltek. A legkedveltebb köret például a sült krumpi, s ehhez sült húsokat esznek leginkább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális térkép készül a Hódmezővásárhelyi temetőről

Hódmezővásárhely - Digitális térképet készítenek a vásárhelyi római katolikus temetőről, s az… Tovább olvasom